Ampumahiihto lajina

Ampumahiihto on talviurheilulaji, jossa yhdistyvät maastohiihto ja ammunta. Lajissa yhdistyvät ulkona liikkuminen ammunnan tuomiin haasteisiin. Ampumahiihto on myös taitolaji, jossa fyysiset ominaisuudet yksin eivät ratkaise, sillä ampuminen vaatii myös ajatustyötä, keskittymistä ja täydellistä rauhoittumista.

Ampumahiihtokilpailussa kierretään hiihtoladulla vapaalla tyylillä yleensä muutaman kilometrin mittaista lenkkiä. Kierrosten välissä käydään ampumassa matkasta riippuen kaksi tai neljä kertaa. Ampumahiihdossa asetta kannetaan 16-vuotiaiden sarjasta alkaen hiihdon ajan selässä.

Ammunta tapahtuu pienoiskiväärillä 50 metrin päähän, viiteen tauluun, jokaiseen yhden laukauksen verran. Ammunnat toteutetaan joko makuu- tai 16-vuotiaiden sarjasta alkaen myös pystyasennosta. Makuuasennosta ammuttaessa taulun halkaisija on 4,5 cm ja pystyasennosta eli seisten ammuttaessa taulun halkaisija on 11,5 cm. Ampumahiihdon ammunta on alueammuntaa, osumaksi riittää, että laukaus osuu alueen sisäpuolelle. Jokaisesta ohilaukauksesta rangaistaan ampumahiihdossa joko aikasakolla tai ammunnan lopuksi hiihtäen kierrettävällä 100-150 metrin sakkokierroksella.

Lajissa on tärkeää osata suhteuttaa hiihtovauhti siten, että pystyy hiihtokierroksen päätteeksi selvittämään ampumapaikan mahdollisimman tarkasti ja nopeasti. Vauhdin säätelyn lisäksi on tärkeää muistaa huomioida olosuhteet ammunnan aikana, erityisesti tuulella on vaikutusta osumiin.

Ampumahiihto on Euroopan suosituin talviurheilulaji TV-katsojilla mitattuna ja Suomessakin laji on neljänneksi seuratuin urheilulaji. Ampumahiihtokilpailuja ei voiteta ennen maaliviivaa, vielä viimeisellä ampumapaikalla voi sijoituksissa tapahtua isoja vaihteluita. Tämä on laji, jossa kaikki on mahdollista.

Ampumahiihto sopii kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Kilpailuja järjestetään Suomessa vuosittain useita kymmeniä ja niissä sarjoja on yhdeksänvuotiaista 80-vuotiaisiin saakka.

Kysy lisää paikkakuntasi seurasta!