Uutiset

Suomen Ampumahiihtoliiton valmennusryhmät valittu

     Teemu Vesala   Uutiset  

Suomen Ampumahiihtoliitto on vahvistanut A-maajoukkueen, Terrafame-ryhmän ja U22 ryhmän harjoituskaudelle 2024. Ryhmät leireilevät yhdessä suuren osan kotimaan harjoituskaudesta. Ensimmäinen leiri alkaa Vuokatissa 27.5. Maajoukkueen leirityksessä on vahvana korkean paikan leiritys, koska kahden seuraavan vuoden arvokisat kilpaillaan korkealla.

A-maajoukkue (10 urheilijaa)

Naiset 
 Noora Kaisa Keränen, Ahveniston Ampumahiihtäjät
 Venla Lehtonen, Imatran Urheilijat
 Sonja Leinamo, Ahveniston Ampumahiihtäjät
 Suvi Minkkinen, Joutsan Pommi 

Miehet 
 Arttu Heikkinen, Puijon Hiihtoseura
 Olli Hiidensalo, Lahden Hiihtoseura
 Otto Invenius, Soisalon Ampumahiihtäjät
 Jonni Mukkala, Soisalon Ampumahiihtäjät
 Jaakko Ranta, Tuusulan Voima-Veikot
 Tero Seppälä, Haapajärven Kiilat

Valmennus 
 Erik Bartlett Kulstad, päävalmentaja 
 Aku Moilanen, lajivalmentaja 

Terrafame-ryhmä (5) 

Naiset 
 Inka Hämäläinen, Kontiolahden Urheilijat
 Heidi Kuuttinen, Närpes Kraft Skidförening
 Seela Peuralahti, Oulun Hiihtoseura

Miehet 
 Kalle Loukkaanhuhta, Oulun Hiihtoseura
 Joni Mustonen, Kontiolahden Urheilijat

Valmennus 
 Ilkka Jarva, vastuuvalmentaja 

 
U22 ryhmä (5) 

Naiset 
 Frida  Achrén, Vörå Idrottsförening
 Eveliina Hakala, Ahveniston Ampumahiihtäjät
 Hanni Koski, Ahveniston Ampumahiihtäjät
 Lyydia Rainio, Tuusulan Voima-Veikot

Miehet 
 Eemi Naumanen, Puijon Hiihtoseura

Valmennus 
 Maija Holopainen, vastuuvalmentaja 
 

Lisätiedot

 Päävalmentaja Erik Bartlett Kulstad, puh. +47 452 22 854 
 Vastuuvalmentaja Ilkka Jarva, puh. 040 186 1733 
 Vastuuvalmentaja Maija Holopainen, puh. 050 336 0939
 Lajipäällikkö Teemu Vesala, puh. 040 860 7636 

In memoriam Hemmo Koivunen (1943-2024)

    Tapio Pukki   Uutiset  

Hemmo Koivunen, pitkäaikainen suomalaisen ampumahiihdon vaikuttaja ja uuttera toimija kuoli 11.4.2024. Suomen ampumahiihtoväki muistaa Hemmo Koivusen niin ampumapenkalta kuin monenlaisista keskustelutilanteistakin maltillisena ja harkitsevana henkilönä.

Ahveniston Ampumahiihtäjät ry:n perustajajäsenenä Hemmolla on ollut merkittävä rooli seuran toiminnassa ja kehittämisessä Suomen eturivin ampumahiihtoseuraksi. Hemmo Koivunen oli tekijä, hänellä oli sekä kyky että taito suunnata toimintaa tulevaisuuteen ja saada ihmiset yhteistyössä viemään eteenpäin yhteistä asiaa – ampumahiihtoa.

Hemmo toimi omassa seurassaan kaikissa tehtävissä ja rooleissa ampumahiihdossa. Ampumahiihtoliiton tehtävät ja vastuut olivat myös moninaiset, joita hän vastuullisesti hoiti. Hemmo toimi pitkään Ahveniston Ampumahiihtäjien puheenjohtajana. Hän oli myös seuran kunniapuheenjohtaja. Koivuselle on myönnetty SAhL:n kultainen ansiomerkki ja kultainen levyke sekä merkittävä määrä muita tunnustuksia työstään ampumahiihdon sekä urheilun ja liikunnan eteen.

Hemmo Koivunen muistetaan monesta asiasta, yksi merkittävä piirre hänellä oli; aina positiivinen pilke silmäkulmassa, oli kyse sitten helpommista tai haastavimmista asioista. Leppoisa, sekä hyvän tuulen luoja Hemmo Koivunen on poissa. Suomalainen ampumahiihtoväki ottaa osaa läheisten suruun Hemmon poismenon johdosta.

Suomen Ampumahiihtoliitto ry ja

Suomen ampumahiihtoväki

Kalle Lähdesmäki                                               Tapio Pukki
puheenjohtaja                                                    toiminnanjohtaja

Nuoren urheilijan mielen taitojen vahvistaminen arjessa – Webinaari 14.5.2024

     Lauri Elo   Uutiset  

Kuinka nuoren urheilijan mielen taitoja voi vahvistaa? Mikä on valmentajan tai sporttivanhemman rooli? Mitä voin vaatia missäkin ikävaiheessa? Mistä tiedän onko paineita liikaa vai liian vähän?

Tervetuloa mukaan ampumahiihtoliiton järjestämään ”nuoren urheilijan mielen taitojen vahvistaminen arjessa”-webinaariin tiistaina 14.5.2024 klo 18-19.00. Webinaarissa tutustumme yhdessä mm. seuraaviin aihealueisiin 

 • nuoren urheilijan mielen taidot – mitä & miksi?
 • mielen taitojen vahvistaminen arjessa – milloin & miten?
 • kysymyksiä & keskustelua

Webinaarin asiantuntijana toimii psykoterapeutti, urheilijoiden psyykkinen valmentaja ja Suomen urheilupsykologisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Laura Andelin, joka on erikoistunut nuorten urheilijoiden psyykkisen hyvinvoinnin ja valmennuksen toteuttamiseen sekä kehitystyöhön. Voit halutessasi lähettää kysymyksiä etukäteen osoitteeseen: laura.andelin@onitsport.fi.

Ilmoittautuminen webinaariin 13.5.2025 mennessä osoitteessa: https://q.surveypal.com/Psyykkisenvalmennuksenwebinaari

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Näkö, havaintomotoriikka ja makuuammuntatekniikka ampumahiihdossa – webinaari 16.5.2024

     Matilda Suhonen   Uutiset  

Suomen Ampumahiihtoliitto järjestää yhteistyössä Huippu-urheilun instituutti KIHUn ja Jyväskylän yliopiston kanssa webinaarin näkösuorituskyvystä ampumahiihdossa. Aiheesta ovat puhumassa urheilubiomekaniikan asiantuntija ja tutkija Miika Köykkä sekä näkösuorituskykyyn erikoistunut asiantuntija ja tutkija Zöe Wimshurst. Webinaarissa käsitellään makuuammuntatekniikkaa, havaintomotoriikkaa sekä näkösuorituskykyä ampumahiihdossa tuoden esille tärkeimpiä oppeja menneenä talvena toteutetusta aiheeseen liittyvästä tutkimuksesta.

Webinaari järjestetään torstaina 16.5.2024 klo 18.30-19.30

Ohjelma

 • Ampumahiihdon makuuammunnan tekniikka ja sen testauksen hyödyntäminen valmennuksessa / Miika Köykkä
 • Vision in biathlon / Zöe Wimshurst (englanniksi)
 • Lopussa mahdollisuus kysymyksille

Puhujat

Miika Köykkä (LitM) työskentelee Huippu-urheilun instituutti KIHUssa (Jyväskylä) urheilubiomekaniikan asiantuntijana sekä projektipäällikkönä Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksikössä (Vuokatti). Hän on vastannut Vuokatin ammuntatestauslaboratorion kehittämisestä, työskennellyt ampumahiihdon maajoukkuevalmentajana ja viimeistelee tällä hetkellä ampumahiihdon ammuntatekniikkaa käsittelevää väitöskirjaa.

Zöe Wimshurst (PhD) on näkösuorituskykyyn erikoistunut psykologi, joka on työskennellyt visual performance -asiantuntijana useiden olympia- ja muiden ammattiurheilijoiden kanssa. Zöe on muiden muassa ollut osana Iso-Britannian tukitiimiä useissa arvokisoissa ja niihin valmistautumisessa, mm. yleisurheilussa ja ampumaurheilussa. Lisäksi hän tekee aiheesta tutkimusta sekä pitää koulutuksia.

Lisätietoja

Lisää näkösuorituskyvystä

Ilmoittautuminen seminaariin

Lämpimästi tervetuloa kuulolle !

Ampumahiihdon MM-kisat 2028-29: Kontiolahden kanssa isännyydestä kilpailevat Itävallan Hochfilzen ja Norjan Holmenkollen

    Lauri Elo   Uutiset  

Lähde: 3.5.2024 | Kontiolahti Biathlon

Vuosien 2028-29 ampumahiihdon MM-kisajärjestäjät valitaan syyskuun lopussa Kansainvälisen ampumahiihtoliitto IBU:n kongressissa. Kisoja hakevat paikkakunnat ovat Itävallan Hochfilzen, Norjan Holmenkollen ja Suomen Kontiolahti.

Kaikki kolme hakevat kisaisännyyttä kummalle tahansa vuodelle.

”Kandidaatit ovat vahvoja ja kokeneita kisajärjestäjiä. Jännitystä on luvassa valinnan loppumetreille asti”, sanoo Kontiolahden kisajärjestelyistä vastaavan Kontiolahden Urheilijat ry:n puheenjohtaja Kimmo Turunen. 

Edellisen kerran Suomessa 2015 

Kesän aikana IBU:n arviointikomitea vierailee hakijoiden luona ja perehtyy näiden esittämiin vastuullisen toiminnan suunnitelmiin sekä sitoumuksiin palvelujen kehittämiseksi.    

“Suomen vahvuuksia ovat luottamus kisajärjestelyjen onnistumiseen, lumivarmuus ja vastuullisuus, josta IBU on Kontiolahden jo kertaalleen palkinnut. Vastuullisuus korostuu myös yhdessä tekemisen kautta, sillä Suomessa tapahtuman järjestämiseen on sitoutunut poikkeuksellisen laaja, kymmenistä maakunnallisista ja valtakunnallisista toimijoista koostuva verkosto”, Turunen sanoo.

Kontiolahti isännöi aikuisten MM-kisoja edellisen kerran vuonna 2015, Oslon Holmenkollen 2016 ja Hochfilzen 2017.

”Noiden vuosien jälkeen olemme kokeneet isoja muutoksia, joista esimerkkejä ovat koronapandemia ja sähköisten palvelujen rynnäkkö. Tämän vuoden MM-kisoissa sosiaalisen median kautta katseltujen videoiden määrä kasvoi jälleen 200 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Muutokset ja tiukka kilpailu kisaoikeuksista kirittävät järjestäjiä tekemään varmasti parhaansa”, Turunen sanoo.

Ankkuri lajin ytimeen 

Suomen Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja, kauppaneuvos Kalle Lähdesmäkisanoo, että Suomi haluaa ampumahiihtomaana kuulua lajin kansainväliseen ytimeen. Tätä yhteyttä vahvistetaan järjestämällä kansainvälisiä arvokilpailuja.

Lähdesmäki nostaa Suomen hakemuksen vahvuudeksi talviset olosuhteet.

“Kontiolahti kuuluu maailman osaavimpien järjestäjien joukkoon. Latujen vaativuus sekä sijainti luonnon helmassa lumisessa ympäristössä on uniikkia. Kuitenkin stadionin saavutettavuus liikenteellisesti on erinomainen niin katsojien kuin urheilijoidenkin näkökulmasta.”

Info: Ampumahiihdon MM-kisat ja kauden 2024-25 maailmancup-kauden avaus 

 • MM-kisat järjestetään vuosittain helmi-maaliskuussa lukuun ottamatta talviolympialaisten vuosia.
 • MM-kisat järjestettiin ensimmäisen kerran Suomessa Hämeenlinnassa vuonna 1962.
 • MM-kisat järjestetty Kontiolahdella vuosina 1999 ja 2015. Vuonna 1990 Kontiolahdella ratkottiin miesten viestin maailmanmestaruus. Tapahtumia on rakennettu Kontiolahden Urheilijoiden, Kontiolahden kunnan, Joensuun kaupungin, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton sekä useiden pohjoiskarjalaisten yhteisöjen ja Suomen Ampumahiihtoliiton yhteistyöllä.
 • Vuonna 2025 kisat järjestetään Sveitsin Lenzerheidessa ja vuonna 2027 Viron Otepäässä.
 • Kansainvälisen ampumahiihtoliitto IBU:n tiedote vuosien 2028-29 kisahausta 
 • Ampumahiihdon maailmancup-kausi 2024-25 avataan Kontiolahdella 30.11.-8.12.2024. Lue lisää.

Tarkennettu kokouskutsu: Suomen Ampumahiihtoliitto ry:n sääntömääräinen kevätliittokokous järjestetään Helsingissä lauantaina 18.5.2024

     Lauri Elo   Uutiset  

Hyvät jäsenseurat

Suomen Ampumahiihtoliitto ry:n sääntömääräinen kevätliittokokous järjestetään Helsingissä lauantaina 18.5.2024 klo 13.30


Kokouspaikka                       Sporttitalo, Valimotie 10, 00380 Helsinki

Kokousaika                           Lauantai 18.5.2024 klo 13.30 

Ennen kokousta pidetään seuratoiminnan kehittämisohjelman avaustilaisuus, joka on avoin myös kokousedustajille. Seurakehittämisen tilaisuus alkaa Sporttitalolla klo 10:00. Lounas alkaen klo 12.30 kokoukseen ja seurakehittämisen ohjelmaan osallistuville. Kello 13.00 alkaen on valtakirjojen tarkistus.

Kevätkokouksessa käsitellään liiton sääntöjen mukaiset sääntömääräiset asiat sekä syyskokouksessa käsitelty kurinpitovaliokunnan kokoonpanon varmistus. 

Esityslista ja valtakirja kokoukseen ovat liitteenä. Vuosikertomus 2023 on lähetetty kokousmateriaalina seuran yhteyshenkilölle.

Mikäli joku seuroista ei voi ottaa aineistoa vastaan sähköpostilla pyydetään siitä ilmoitus liiton toimistoon puh 046 878 2200 tai tapio.pukki(at)biathlon.fi, jolloin aineisto lähetetään postissa.


Pyydämme ilmoittautumiset kokoukseen osoitteeseen office(at)biathlon.fi, tilan ja ruokailun järjestämistä varten viimeistään keskiviikkoon 8.5.2024 mennessä.

Kokoukseen järjestetään seurojen jäsenille mahdollisuus seurata kokousta streamin kautta.
Ilmoittautumiset streamiin tulee toimittaa myös 8.5. mennessä office(at)biathlon.fi 

Kevätkokousterveisin,


Suomen Ampumahiihtoliitto ry hallitus

Kalle Lähdesmäki                             Tapio Pukki
puheenjohtaja                                  toiminnanjohtaja

Kutsu jäsenseuroille: SAhL kevätliittokokous lauantaina 18.5.2024 Helsingissä

    Tapio Pukki   Uutiset  

Hyvät jäsenseurat

Suomen Ampumahiihtoliitto ry:n sääntömääräinen kevätliittokokous järjestetään Helsingissä lauantaina 18.5.2024 klo 13.30


Kokouspaikka                              Sporttitalo, Valimotie 10, 00380 Helsinki

Kokousaika                                   Lauantai 18.5.2024 klo 13.30


Ennen kokousta pidetään seuratoiminnan kehittämisohjelman avaustilaisuus, joka on avoin myös kokousedustajille.
Lounas klo 12.30 alkaen kokoukseen ja seurakehittämisen ohjelmaan osallistuville. Kello 13.00 alkaen on valtakirjojen tarkistus.

Kevätkokouksessa käsitellään liiton sääntöjen mukaiset sääntömääräiset asiat sekä syyskokouksessa käsitelty kurinpitovaliokunnan kokoonpanon varmistus.

Tarkennettu kokousmateriaali lähetetään seuroille 4.5.2024 mennessä sähköpostitse.

Mikäli joku seuroista ei voi ottaa aineistoa vastaan sähköpostilla pyydetään siitä ilmoitus liiton toimistoon puh 046 878 2200 tai tapio.pukki(at)biathlon.fi, jolloin aineisto lähetetään postissa.


Pyydämme ilmoittautumiset kokoukseen osoitteeseen office(at)biathlon.fi, tilan ja ruokailun järjestämistä varten viimeistään keskiviikkoon 8.5.2024 mennessä.

Kokoukseen pyritään järjestämään seurojen jäsenille mahdollisuus seurata kokousta myös streamin kautta. Tästä tarkennetut ohjeet tulevat tarkennetussa kokouskutsussa.

Kevätkokousterveisin,


Suomen Ampumahiihtoliitto ry hallitus

Kalle Lähdesmäki                             Tapio Pukki
puheenjohtaja                                  toiminnanjohtaja

Ampumahiihtokarnevaalit järjestetään Vuokatissa 25-28.7.2024

    Lauri Elo   Uutiset  

Ampumahiihtoyhteisö kokoontuu Vuokattiin jälleen heinäkuussa. Harjoituskauden kohokohta kokoaa yhteen nuoria harrastajia, maajoukkueurheilijoita, vanhempia ja valmentajia. Myös kaikki lajista kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan taitotasosta riippumatta.

Toukokuun loppuun mennessä ilmoittautuneiden kesken arvotaan 1×100€ ja 2×50€ tuotepakettia.

Tsekkaa lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan https://www.biathlon.fi/lajin…/ampumahiihtokarnevaalit/

Etelä-Suomen ampumahiihdon aluetoimintaan uusi yhdistys

     Lauri Elo   Uutiset  

Etelä-Suomen Ampumahiihto ry on virallisesti rekisteröity ja käynnistänyt toimintansa alkuvuonna 2024.

Uuden yhdistyksen tarkoituksena on järjestää alueleiritoimintaa tukemaan eteläisen Suomen nuoria ampumahiihtäjiä ja yhteistyössä seurojen kanssa pyrkiä lisäämään harrastajamääriä kiertävien ampumahiihtokoulujen avulla.

Lisäksi pyrkimyksenä on lisätä seurojen välistä yhteistyötä.

Tällä hetkellä ESAH:n jäseninä on neljä seuraa: Kymin Koskenpojat, Kouvolan Hiihtoseura, Orimattilan Jymy ja Österby Sportklubb. Lisää jäseniä otetaan mielellään mukaan toimintaan Eteläiseltä alueelta.

Tulevalle kesälle on lukittu ensimmäiset leiripäivät

–          4.-5.5. Österby (samalla ampumahiihtokoulu)

–          22.-28.7. Otepää

–          17.-23.10. Imatra (ensilumen leiri)

Tiedottaminen tapahtuu ainakin aluksi liiton aluetoimintasivujen kautta. (linkki sivuille)

Etelä-Suomen Ampumahiihto ry:n hallituksen kokoonpano:

Juha Rantala       puheenjohtaja

Jukka Pätäri        varapuheenjohtaja

Terhi Koskela     Jäsen

Heikki Koskela   Jäsen

Niklas Nyman    Jäsen

Jäsen seurat:

Kouvolan Hiihtoseura

Kymin Koskenpojat

Orimattilan Jymy

Österby Sportklubb

Yhdistyksen säännöt