Toimintaohje häirintä- ja syrjintätilanteisiin

Kaikille ampumahiihdon harrastajille on oikeus turvalliseen harrastamiseen. Asioiden esiintuominen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Tästä syystä on luotu toimintaohjeet, jotka auttavat häirintää tai epäasiallista käytöstä kokeneita urheilijoita ja muita toimijoita.

Kaikilla on oikeus saada apua ja tulla kuulluksi. Jos koet tai havaitset epäasiallista käytöstä, voit kertoa kokemastasi kiusaajalle tai häiritsijälle, valmentajalle tai kenelle tahansa luotettavalle aikuiselle. Alta voit lukea, kuinka voit toimia kohdatessasi häirintää tai epäasiallista käytöstä.

Se mikä koetaan häirinnäksi, riippuu aina yksilöstä, tilanteesta, vuorovaikutuksesta ja aiemmista kokemuksista. Ratkaisevaa on, miten uhri kokee tilanteen. 

Lue tästä lisää lasten oikeuksista ja pelisäännöistä urheilussa sekä Olympiakomitean sivuilta vastuullisuudesta.


Toimintaohje havaitessasi tai kohdatessasi syrjintää

Seuratoiminnassa esiintyvät kiusaamiseen ja epäasialliseen käyttäytymiseen liittyvät tapaukset selvitetään ensisijaisesti seuran sisäisesti.

1. Ota mahdollisuuksien mukaan epäasiallinen kohtelu kiusaajan/häiritsijän kanssa puheeksi. Kerro suoraan, että hänen käytöksensä on ei-toivottua ja koet sen häiritsevänä.

2. Jos et voi tai halua kertoa asiastasi suoraan kiusaajalle/häiritsijälle, käänny asiassasi valmentajan/ohjaajan, jonkun muun turvalliseksi kokemasi aikuisen tai Et ole yksin -palvelun puoleen. Tarvittaessa voit olla yhteydessä myös Suomen Ampumahiihtoliittoon. Vakavissa tapauksissa asiasta ilmoitetaan suoraan poliisille.

3. Kirjaa kaikki ylös. Miten häirintä on ilmennyt ja kuinka usein toistunut. Myös loukkaavat viestit kannattaa säilyttää.

4. Voit myös ottaa yhteyttä havaitessasi tai kohdatessasi epäasiallista kohtelua
– Oman seurasi puheenjohtajaan tai muuhun nimettyyn vastuuhenkilöön
– Suomen Ampumahiihtoliiton puheenjohtajaan tai toiminnanjohtajaan

– Suoraan SUEKin ILMOita urheilurikkomuksesta verkkosivustolle tehdäksesi ilmoituksen
– Viranomaisiin (lastensuojelu, poliisi)

Et ole yksin- tukipalvelu

Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke ja tukipalvelu, joka auttaa häirinnän, väkivallan tai kiusaamisen kohteeksi joutunutta ja hänen läheisiään. Palveluun voi ottaa yhteyttä urheilua harrastava, urheilua harrastavan/harrastaneen lapsen tai nuoren vanhempi tai huoltaja, urheiluharrastuksen lopettaneet henkilöt, urheiluseuran toimihenkilöt sekä nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset.

Yhteydessä voit olla jos
– Sinua on kiusattu tai haukuttu
– Sinulle on vihjailtu, vitsailtu tai ehdoteltu niin että olostasi on tullut epämukava
– Sinua on kosketeltu sinulle epämukavalla tavalla tai rajojasi muuten ei ole kunnioitettu
– Sinua kohtaan on käytetty väkivaltaa
– Sinua on painostettu käyttämään päihteitä
– Sinulla on epämukava tai pelokas olo harrastuksessasi
– Olet epävarma siitä, onko sinua kohtaan toimittu väärin ja haluaisit jutella jonkun kanssa
– Olet havainnut epäasiallista käyttäytymistä

Voit keskustella asiastasi (nimellä tai nimettömästi) chat- tai puhelinpalvelussa, tai jättämällä viestin verkkosivujen kirjelaatikkoon. Soittaminen ja chattaaminen on maksutonta.

Et ole yksin -palvelussa voit myös selvittää, ovatko tietosi seksuaalisesta häirinnästä ja seksuaaliväkivallasta urheilussa ajan tasalla, ja kuinka hyvin osaat jo puolustaa rajojasi. Testeihin pääset tästä.

YHTEYSTIETOJA JA LINKKEJÄ