Maajoukkue joulutauon kautta kohti Pekingiä

     Lauri Elo   Uutiset  

05.12.2021, Oestersund, Sweden, (SWE): Tero Seppala (FIN) – IBU World Cup Biathlon, pursuit men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus.

Marraskuussa käynnistynyt ampumahiihdon maailmancup-kausi jäi sunnuntaina muutaman viikon mittaiselle joulutauolle. Suomalaisittain kauden ensimmäinen puolisko oli komea, sillä useampi urheilija ylsi maailmancupissa uransa parhaaseen. Suomalaisväriä nähtiin lisäksi myös palkintojenjaossa, kun Tero Seppälä nousi Östersundin takaa-ajossa viidenneksi. Maajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen on syystäkin iloinen suojattiensa onnistumisista. 

Tosi hieno nähdä, että urheilijat ovat siinä vireessä, mitä on osannut odottaa ja toisaalta mihin myös pitäisi pystyä. Hienoa myös, että parhaat tulokset eivät ole vain yksittäisiä, vaan useampien urheilijoiden hyviä onnistumisia, Kähkönen sanoo. 

Alkukauden aikana Tero Seppälän lisäksi maailmancupissa kymppisakkiin nousi myös Mari Eder, Olli Hiidensalo sijoittui parhaimmillaan hienosti 11:nneksi ja Suvi Minkkinen 24:nneksi. Sen sijaan viestisuoritusten osalta Kähkönen odottaa vielä parannusta. 

Se, missä jäätiin vajaaksi, on joukkuetekeminen eli viestitulokset. Varmasti miehet itsekin ovat odottaneet kovasti, että pääsisivät niitä top 10 -sijoituksia paukuttelemaan. 

Naiset ovat toki jo olleet hyvin lähellä sijoittumalla 11:nneksi. Se ei ole kovinkaan kaukana, vaikka sekin viesti oli sellainen, että vähän jäi vielä hampaankoloon, Kähkönen analysoi. 

Lihaskestävyys harjoituskauden teemana

Kähkönen on ehtinyt jo perata naisten vastuuvalmentajan, Aku Moilasen kanssa harjoituskauden tulosta, yhteenvetoa ja sitä, mihin harjoittelu on tänä vuonna riittänyt. Leirityksen onnistuminen on saanut miehiltä arvosanan ok+. 

Meillä oli aika napakka pätkä korkealla ja kaikki urheilijat eivät siitä kunnialla selvinneet. Se voi olla osaltaan tiukan leiriohjelman syytä. Toisaalta epäilen vahvasti, että kotiharjoittelu ei ole ihan linjassa siinä, että nämä kummatkin täydentäisivät toisiaan parhaalla mahdollisella tavalla. 

Kun meidän järjestelmässä on kotiharjoittelua paljon, niin se on haaste, jossa meillä riittää vielä parannettavaa. 

Ampumahiihtäjien kauden kohokohta, Pekingin olympialaiset siintävät reilun puolentoista kuukauden päässä. Olympialaiset mielessä toteutettiin myös kesän harjoittelukautta. 

Meillä oli oikeastaan kaksi keskeisintä teemaa. Painotettiin harjoittelussa lihaskestävyyttä ja naisilla vielä selkeämmin ylävartalon voimaa. 

Toinen puoli oli lajiharjoittelun lisääminen eli suomeksi sanottuna, kun tehdään harjoittelua on ase mukana. Ei enää niin paljoa sitä, että on erikseen fyysinen harjoitus, vaan että tehdään nimenomaan ampumahiihtoharjoituksia, Kähkönen avaa. 

Kohti Pekingiä

Joulutauon maajoukkueampumahiihtäjät käyttävät Kähkösen mukaan pääasiassa lepäämiseen ja perusharjoitteluun.

Perusharjoittelu kuulostaa aina vähän kliseiseltä, mutta tarkoittaa sitä, että kun startteja ja kovia tehoja tulee paljon, niin pitää myös väliin pystyä tekemään niitä samoja harjoituksia, mitä harjoituskauden aikana. 

Selvästi tulokset ovat nyt osoittaneet sen, että vauhdissa ollaan mukana, niin ei tarvitse mitään ekstraa yrittää tehdä, Kähkönen kertoo. 

Osalla maajoukkueurheilijoista on ollut alkutalven aikana terveyshuolia, jolloin perusvireen löytäminen ja saavuttaminen ovat joulutauon aikana ensiarvoisen tärkeää. 

Myös heidän osalta lepo ja perusharjoittelu ovat tärkeässä osassa, jotta on joulun jälkeen valmis kilpailemaan ja näyttämään, mihin se harjoittelu tänä vuonna yltää. 

Mitali mielessä 

Kähkösen pitkän aikavälin tavoitteena on ollut Suomen ampumahiihdon nostaminen takaisin mitalikantaan. Vaikka Kaisa Mäkäräinen onnistui huikealla urallaan saavuttamaan useampia arvokisamitaleja, Kähkösen toiveissa ja tavoitteissa siintää myös muiden urheilijoiden mitalimahdollisuudet. 

Mielestäni ollaan nyt siinä aikataulussa, että se on realistista ja jopa useampi urheilija voi hyvänä päivänä ainakin olla mukana taistelemassa mitaleista. Se, että onko tulos 1-3 vai 4-10 riippuu myös kisan luonteesta. Sija kymmenen voi olla huipputulos, jos urheilija on onnistunut ja on vain ollut yhdeksän parempaa. 

Kähkönen kutsuu itseään inhorealistiksi, sillä hän toteaa, että ampumahiihto lajina vaatii vahvasti kaikkien onnistumista. 

Sekä urheilijan että huollon ja valmennuksen tulee onnistua. Mutta ilman muuta, jos mitali onnistutaan voittamaan, niin se on voitettu ja jos jäädään neljänneksi, niin siihenkin pitää olla tyytyväinen. 

Joukkueen näkökulmasta viesteissä täytyy olla parempi kuin viime vuonna, Kähkönen summaa maajoukkueen loppukauden tavoitteet.