I-tason valmentajakoulutuksen lähijakso järjestetään Kontiolahdella 26-27.10.2024
Lauri Elo Uutiset
I-tason valmentajakoulutuksen teoriaosuus on siirretty verkkokoulutukseksi. Tästä eteenpäin koulutus sisältää vain yhden käytännön lähijakson, jossa käsitellään lasten ja nuorten valmentamista, harjoitusten käytännön suunnittelua, erilaisia harjoitteita, sekä ammunnan tekniikoita.
Verkkokoulutus koostuu 8 osiosta, jotka sisältävät luentoja, opetusvideoita, sekä tehtäviä. Teoriaosuuden pohjana toimii koulutusalustalta ladattavissa oleva valmentajakansio, jonka jokainen koulutukseen osallistuvat tulee lukea.
Koulutuksen (VOK 1) tavoitteena on luoda ohjaajille ja valmentajille perusta harjoitusten laadukkaaseen toteuttamiseen lajista ja harrastajien ikä- ja osaamistasosta riippumatta. Koulutus sisältää valmennuksen ja ohjauksen yleisopintojen lisäksi opintoja ampumahiihdon keskeisistä teknisistä ja taktisista perustaidoista.
Aloitteleva valmentaja toistaa usein valmennuksessaan samoja malleja, joilla häntä itseään on aikaisemmin mahdollisesti valmennettu. Valmentajan omat urheilun arvot, asenteet, kokemukset ja tuntemukset elämän varrelta sekä henkilökohtaiset näkemykset valmennuksesta ohjaavat niitä toimintatapoja, joiden mukaan hän käytännön valmennustilanteissa toimii.
Suomalaisessa valmentajakoulutuksessa on valmennuskulttuuria jo vuosia kehitetty kohti urheilijakeskeisiä toimintatapoja. Suomen Olympiakomitean julkaisema suomalainen valmennusosaamisen malli tiivistää valmentajien osaamistarpeet neljään kokonaisuuteen, jotka ovat ihmissuhdetaidot, voimavarat, itsensä kehittämisen taidot ja urheiluosaaminen.
Koulutuksessa esitellään urheiluaiheita erilaisin mallinnuksin. Mallinnuksia hyödynnettäessä on hyvä muistaa, ettei oleteta yhden harjoitusohjelman sopivan kaikille tai aikaansaavan välttämättä samanlaisia vasteita edes taustaltaan samanlaisessa joukossa. Tämä toisaalta tarkoittaa, ettei kenenkään yksittäisen valmentajan tai ohjaajan suunnittelema ja toteuttama harjoitus välttämättä ole sen huonompi kuin muutkaan olemassa olevat harjoitukset. Valmentajan ja ohjaajan on myös tiedostettava, että tavoitteiden saavuttamiseen ja tulosten tekemiseen ei ole olemassa vain yhtä oikeaa reittiä, vaan tavoitteeseen voidaan kulkea hyvinkin erilaisia polkuja. Harjoitusvasteita tulisikin aina seurata yksilöllisesti ja kuormitusta muunnellen yksilöllisten vasteiden mukaisesti. Valmentaja tai ohjaaja voi löytää omaan tilanteeseensa sopivia harjoitusmalleja, jotka toimivat aivan yhtä hyvin kuin mitkä kenen muun tahansa tekemät harjoitukset. Näistä syistä valmentajan tai ohjaajan on hyvä kuunnella ja seurata myös muiden valmentajien työskentelyä.
Jatkuvan oppimisen teeman mukaan valmentajat, ohjaajat sekä valmennettavat ja ohjattavat kehittyvät yhdessä, uusia taitoja opitaan ja sovelletaan jatkuvasti. Valmentajakoulutusohjelman mukaan koulutetut valmentajat ja ohjaajat ovat toiminnan laatua ja turvallisuutta lisäävä resurssi seuroille.
Valmentajakoulutukseen ilmoittautuminen tapahtuu Suomisportin kautta, mistä saa linkin koulutusalustalle. Koulutus vaatii rekisteröitymisen koulutusalustalle ilmoittautumisen yhteydessä annetulla koodilla.
Ilmoittautuminen teoriakoulutukseen: https://www.suomisport.fi/events/37df03f1-1197-4728-80f8-bf925deb4ee0
Ilmoittautuminen lähijaksolle: https://q.surveypal.com/1-tason-valmentajakoulutus-26-27.10