Maailmancupin avaus käyty, Greis voittoon

admin   MC tiedotteet

Ampumahiihdon maailmancup käynnistyi tänään Ruotsin Östersundissa miesten normaalimatkan kilpailulla. Päivä oli saksalaisen vuoden 2006 Torinon Olympialaisten kolminkertaisen voittajan Michael Greisin. Greis vei lumisateessa käydyn kilpailun selvästi nimiinsä. Neljältä ampumapaikalta saksalainen ampui yhteensä vain yhden sakon ja kun suksi kulki myös hyvää vauhtia ei Greisille uhkaajaa tänään löytynyt.  Norjalainen 28-vuotias Alexander Os oli viimeiseen ammuntaan saakka kiinni ensimmäisessä maailmancupin voitossaan, mutta pystypaikan kaksi viimeistä ohilaukasta tipauttivat miehen kilpailun kakkoseksi.   Päivän normaalimatkan kilpailun kolmanneksi sijoittui norjalainen Emil Hegle Svendsen, joka ampui toisen paikan kahta ohilaukausta lukuun ottamatta puhtaasti. Viime kauden maailmancupin kokonaisvoittaja Ole Einar Björndalen sijoittui tänään sijalle 24. Björndalenin tulosta rasitti viisi sakkominuuttia. Hienossa iltavalaistuksessa 10 000-päisen ruotsalaisyleisön silmien edessä käyty ilta ei ollut suomalaisten. Viime kilpailukauden loppupuolella hyvään vireeseen päässeen Jarkko Kauppisen kilpailu kaatui kuuteen ohilaukaukseen, eikä suksikaan tänään oikein kulkenut. Kauppinen löytyi lopulta sijalta 105. Timo Antila oli illan paras suomalainen sijoittuen sijalle 42. Antila ampui ensimmäisen paikan nollille ja kolmelta muulta paikalta Antila ampui yhden sakon kultakin. Muista suomalaisista Mika Kaljunen sijoittui sijalle 101. ja Marko Mänttäri sijalle 108. Mänttärin kilpailu tuhriintui lopullisesti kolmannella ampumapaikalla kun mies ampui kaikki laukaukset ohi. Päävalmentaja Jonne Kähkönen arvioi suomalaisten kilpailun kulkua seuraavasti:

–         Päivän kilpailu ei ollut odotuksien mukainen. Täytyy nyt rauhassa istahtaa ja jutella poikien kanssa kilpailusta. Olivatko odotukset aivan liian kovat vai mihin kilpailu kaatui, en osaa vielä tarkasti analysoida, totesi Kähkönen.

–         Timon (Antila) osalta voin sanoa, että kolme sakkoa oli liikaa. Vaikka lunta satoi, ammuntaolosuhde oli helppo. Hiihtovauhdissa Timo oli tänään 56. joten ei tuo hiihtovauhti sakkoja olisi edes kolmea kestänyt, analysoi päävalmentaja Jonne Kähkönen.

–         Kisa-analyysiä kun katsoo niin voi todeta, että kaikki pojat olivat tänään hiihtovauhdissa aivan liian kaukana. Ammunnan suhteen on niin, että neljältä paikalta ei vain voi tulla kolmea sakkoa enempää jos ensimmäiselle tulosliuskan sivulle aikoo, sanoi Kähkönen.

–         Ampumapaikalta Nuutisen (Asko) viestit kertoivat, että ammunnassa ohilaukaukset olivat urheilijan virheitä. Olosuhteista ei selitystä löydy, sanoi Kähkönen.

Tulokset Ampumahiihdon MC 1, Östersund Ruotsi Miehet 20 km 1. Michael Greis                   Saksa             0+1+0+0       58:52,52. Alexander Os                   Norja             0+0+0+2       59:43,0