Henkel ja Ferry Antholzissa takaa-ajokilpailujen voittoon

    admin   MC tiedotteet  

Saksalainen Andrea Henkel ja ruotsalainen Björn Ferry olivat päivän sankarit ampumahiihdon maailmancupissa. Jarkko Kauppinen jatkoi pisteiden keräämistä.  Ampumahiihdon maailmancup jatkui tänään Italian Antholzissa naisten ja miesten takaa-ajokilpailuilla. Suomalaisista mukana naisten kilpailussa oli sijalta 24. lähtenyt Kaisa Mäkäräinen ja miesten kilpailussa sijalta 21. lähtenyt Jarkko Kauppinen ja sijalta 39. lähtenyt Timo Antila. 

Naisten 10 kilometrin takaa-ajokilpailussa viime kauden maailmancupin kokonaiskilpailun voittaja Andrea Henkel nappasi kauden ensimmäisen maailmancupin osakilpailuvoittonsa. Toisena kilpailuun lähtenyt Henkel ampui tänään vain yhden sakon toiselta makuupaikalta ja voitti kilpailun yli puolen minuutin erolla kilpailun kakkoseen Venäjän Svetlana Sleptsovaan. Pikakilpailun perusteella kilpailuun ensimmäisenä matkaan päässeen Kati Wilhelmin kilpailu kariutui yhteensä kuuteen sakkokierrokseen.

 

Maailmancupin kokonaiskilpailua johtaa Kati Wilhelm ennen päivän voiton ansiosta toiseksi noussutta Andrea Henkeliä. Ranskan Sandrine Bailly tippui kokonaiskilpailussa nyt kolmanneksi ollen kolme pistettä Henkelistä ja 22 pistettä maailmancupin kärjessä jatkavasta Kati Wilhelmistä.

 

Kaisa Mäkäräiselle päivä oli tänään musta. Mäkäräinen lähti kilpailuun ahneesti tavoitteenaan nouseminen lähemmäksi kärkeä. Ahne alku kuitenkin kostautui ja ensimmäisessä ammunnassa Mäkäräisen kohtaloksi tuli kolme sakkominuuttia. Toisesta paikasta Mäkäräinen selvisi yhdellä sakkokierroksella. Molemmilta pystypaikoilta Mäkäräinen kiersi kaksi sakkokierrosta.

 

– Turhan kovaa lähdin, ei siitä tänään muuta sanomista ole, kommentoi pettynyt Mäkäräinen välittömästi kilpailun jälkeen.

 

Päävalmentaja Jonne Kähkönen arvioi että raskas maailmancup-rupeama näkyi tänään Mäkäräisen otteissa.

-On huomattava, että tämä on Kaisalle ensimmäinen vuosi kun hän kilpailee näin tiiviisti maailmancupissa. Viime kaudella jätimme kaksi cupia joulukuulta kokonaan väliin ja sitä aiemmin lähtöpaikkoja takaa-ajoihin ja yhteislähtöihin ei tarjoiltu, totesi Kähkönen naisten kilpailun jälkeen.

-Vaikka Kaisa on monessa suhteessa jo kokenut ampumahiihtäjä, tuo näin tiivis kilpailurytmi kuitenkin uutta haastetta. Kaisa ei ole aiemmin kilpaillut näin tiivistä ohjelmaa ja tänään vain oltiin notkon pohjalla. Väsymys se oli joka tänään suorituksessa näkyi, analysoi päävalmentaja Kähkönen Mäkäräisen päivän suoritusta.

-Viimeiseen ammuntaan saakka Kaisa oli kuitenkin kiinni MC-pisteissä. Kun sitten kaksi laukausta meni ohi niin viimeinen hiihtokierros oli enää verryttelyä huomista yhteislähtökilpailua varten, selvitti päävalmentaja Kähkönen päivän tapahtumista.

Miesten kilpailussa saatiin uusi nimi maailmancupin voittajaksi. Urallaan ensimmäisen kerran maailmancupin voittoon hiihti ja ampui tänään ruotsalainen Björn Ferry. 29-vuotias ruotsalainen lähti päivän kilpailuun kuudentena. Ensimmäiseltä paikalta yksi laukaus livahti ohi, mutta siitä eteenpäin Ferry ampui puhtaasti ja nousi viimeisen ampumapaikan jälkeen kilpailun kärkeen ja pysyi myös siellä kilpailun loppuun saakka. Kilpailun toinen oli Venäjän Nikolay Kruglov ja kolmas takaa-ajokilpailuun ensimmäisenä startannut Michael Greis. Greisin taistelu kilpailun voitosta kaatui neljään ohilaukaukseen. Eilen uransa ensimmäiset maailmancup pisteet saalistanut Jarkko Kauppinen piti tänään kohtuullisen hyvin pintansa. Kahdelta ensimmäiseltä maakuupaikalta saldoksi tuli ensimmäisen paikan yksi sakkokierros. Pystypaikoilla Kauppinen ampui rytmikkäästi, mutta molempien ammuntojen saldoksi jäi yksi sakkokierros. Lopputuloksissa Kauppinen oli 26. saalistaen viisi maailmancup-pistettä kauden pottiinsa lisää. Timo Antila starttasi kilpailuun sijalta 39. joka oli Antilan sijoitus tänään myös maalissa. Antila ampui tänään viisi laukausta ohi, joista neljä tuli pystypaikoilta. Antilan ero kärkeen maalissa oli 3.37. 

-Ainakin kaksi sakkoa pystystä olivat tänään turhia. Eilen maltoin tehdä jokaisen laukauksen huolellisesti loppuun saakka. Tänään oli pientä hopun makua. Toisaalta kun rinnakkain muiden kanssa ollaan ja kiire on matkaa päästä jatkamaan, niin ei tämä nyt paha ollut, totesi Jarkko Kauppinen kiirehtiessään arvalla tulleeseen dopingtestiin.

Päävalmentaja Jonne Kähkönen löysi Kauppisen suorituksesta myönteistä.

-Jarkon suorituksessa oli tänään se hyvää, että hän ei turhia kyttäillyt vaan teki nopeita rytmikkäitä ammuntoja. Nyt voi tietenkin sanoa, että kun Jarkko olisi eilisen tavoin hieman malttanut niin sakkoja olisi ollut kaksi vähemmän, totesi päävalmentaja Jonne Kähkönen suojattinsa päivän kilpailusta. 

Tulokset

Naiset 10 km takaa-ajokilpailu

 1. Andrea Henkel                 SAKSA         0+1+0+0       32:51.39

2. Svetlana Sletsova             VENÄJÄ       0+0+0+2       +33.4

3. Tora Berger                     NORJA         0+0+0+2       +46.5

4. Magdalena Neuner           SAKSA         0+1+2+3       +56.25.

5. Sandrine Bailly                 RANSKA      1+0+2+1       +1:08.06.

6. Martina Glagow               SAKSA         0+0+0+0       +1:17.0

41. Kaisa Mäkäräinen                                3+1+2+2       +4:39.5 

Miehet 12,5 km takaa-ajokilpailu

1. Björn Ferry                   RUOTSI        1+0+0+0       32:46.65

2. Nikolay Kruglov              VENÄJÄ        0+0+2+0       +26.5

3. Michael Greis                 SAKSA         0+1+2+1       +28.74.

4. Daniel Mesotitch             ITÄVALTA    0+0+0+1       +38.25.

5. Simon Fourcade              RANSKA       0+1+0+0       +50.46.

6. Dmitri Yarshenko             VENÄJÄ        0+0+1+1       +57.1

26. Jarkko Kauppinen                             1+0+1+1       +2:38.1

39. Timo Antila                                      1+0+2+2       +3:37.7

 

Tulokset kokonaisuudessaan www.biathlonworld.com

 

Huomenna kilpaillaan naisten ja miesten yhteislähtökilpailut. Kilpailuihin pääsee mukaan 30 maailmancupin parasta. Suomalaisista lähtöviivalla ovat naisten maailmancupin kokonaiskilpailussa tämän päivän jälkeen sijalla 12. oleva Kaisa Mäkäräinen ja sijalla 21.oleva Kaisa Varis.

Lisätiedot:

Jonne Kähkönen

Päävalmentaja, SAhL

+358 44 281 5544

 Tiedote ja taustat: Janne Hakala 044 281 5545