Ampumahiihdon MM-kilpailut käyntiin naisten pikakilpailulla

    admin   MC tiedotteet  

Ampumahiihdon MM-kilpailut käynnistyivät Ruotsin Östersundissa. Suomalaisista paras päivän kilpailussa oli Mari Laukkanen sijoittuen sijalle 34. Kuuntele kommentit

Ampumahiihdon MM-kilpailut käynnistyivät naisten pikamatkan kilpailulla Ruotsin Östersundissa. Kilpailu käytiin parin lämpöasteen suojasäässä täyteen ahdetulla ampumahiihtostadionilla. Järjestäjien ilmoituksen mukaan stadionilla yleisöä oli 10 000.

Suomalaisittain päivän kilpailuun oli ladattu kovat odotukset Kaisa Mäkäräiselle. Numerolla 36 kilpailuun startanneen Mäkäräisen kilpailu ei kuitenkaan käynnistynyt aivan odotusten mukaisesti ja jo ensimmäisellä hiihto-osuudella Mäkäräinen oli jäänyt kilpailun nopeimmasta hiihtäjästä Magdalena Neunerista lähes puoli minuuttia Ensimmäinen makuun Mäkäräinen ampui rauhallisesti, mutta varmasti ja selvisi toiselle hiihtolenkille ilman sakkoja. Pystypaikalla Mäkäräinen ei pystynyt tänään esittämään parasta osaamistaan ja sakkoja kertyi peräti kolme

– jalat alkoivat tärräämään ja pystyammunta oli tänään kyllä katastrofi, totesi Mäkäräinen pystyammunnastaan.

Mäkäräinen oli pettynyt maaliin saavuttuaan.

– Katsotaan nyt sitten kun tulokset selviää lähdenkö ollenkaan huomiseen kisaan. Sukset eivät olleet tänään hyvät. Hitzer muun muassa veti vauhdilla ohi kun tuohon stadionille yhtä aikaa laskimme, totesi Mäkäräinen suksistaan välittömästi kilpailun jälkeen.

Tänään paras suomalainen oli 20-vuotias reilun viikon takainen takaa-ajokilpailun nuorten MM-vitonen Mari Laukkanen. Laukkanen sijoittui sijalle 34. reilut kymmenen sekuntia maailmancupin pisteille pääsystä jääden. Laukkanen ampui tänään makuunsa nollille, mutta kauden aikaan kangerrellut pystyammunta oli tänäänkin hankalaa. 1:49 kärjestä jäänyt Laukkanen ampui pystypaikalta kaksi pummia.

– hiihto on ollut koko ajan parempaan päin. Nuorten MM-kisoissa hiihtäminen parantui kaiken aikaan ollen jo hyvää siellä viimeisessä kilpailussa ja tämä oli jatkoa sille, kommentoi tänään vain muutaman sijan uransa ensimmäisistä maailmancupin pisteistä jäänyt Mari Laukkanen.

– Oli taas sellaista maailmanpelastusmeininkiä ensimmäiselle lenkille lähtiessä, mutta onneksi tuo latuprofiili on hiihdettävä ja sopii minulle. Lumi täällä on haastavaa, mutta uskon että hyvä huoltotiimimme kyllä keksii huomiseksi sopivat reseptit voiteluun.

Susanna Porela oli tänään toiseksi paras suomalaisista. Porela sijoittui sijalle 52. ampuen yhden sakon pystypaikalta.

– Makuu oli tosi hyvä, mutta pystystä sitten täräytin tuon yhden ohi.

– Nuorten MM-kilpailuissa ammuin ensimmäiset nolla-ammuntani ja sellaistahan sitä nyt haluaa koko ajan, totesi Porela päivän ammunnoistaan.

– Sukset olivat tosi hyvät ja helppohiihtoiset. Muutenkin hiihto oli helpompaa kuin yhdessäkään kisassa Ruhpoldingissa nuorten MM-kilpailuissa, analysoi Porela päivän hiihtoaan.

– Hiihto on tuntunut viikolla hyvältä ja siinäkin mielessä olen toiveikas kun huomennakin pääsee ladulle, totesi Porela viitaten huomiseen takaa-ajokilpailuun, johon pääsee mukaan tämän päivän kuusikymmentä parasta kilpailijaa.

Teija Kuntola sijoittui tänään sijalle 84. Kuntolan sakkosaldoksi kertyi yhteensä viisi kierrosta.

– Ei tuo nyt aivan putkeen mennyt vaan alisuorittamiseksi jäi. Kävi semmoinenkin kömmähdys tullessani tuohon makuuammuntaan ja avasin lukkoa niin tähtäimen häikäisysuoja lensi tiehensä. Sen jälkeen ampuminen oli kyllä outoa ja hankalaa, harmitteli Kuntola päivän kilpailuaan.

– Enkä kyllä hiihtoonkaan voi oikein tyytyväinen olla. Oli semmonen tosi liippa latu ja lähdin matkaan suksilla jotka eivät olleet tuohon hyvät hiihdettävät. Parannettavaa jäi siis silläkin saralla, totesi Kuntola ensimmäisestä talvisesta ampumahiihdon arvokilpailustartistaan.

Naisten pikakilpailun voittaja oli tänään nyt kolmannen peräkkäisen voiton maailmancupin osakilpailussa napannut saksalainen Andrea Henkel. Voitollaan Henkel nousi maailmancupin kärkeen ja kasvatti MM-voittojensa sarjan neljään.

Kilpailun kakkoseksi sijoittui Henkelin tapaan nollat ampunut venäläinen 31-vuotias Albina Akhatova. Kolmas oli Ukrainan Oksana Khvostenko.

Ruotsalaisyleisön pettymykseksi pystyammunnat koituivat tänään ruotsalaisampumahiihtäjättärien kohtaloksi. Paras ruotsalainen oli kilpailussa sijalle 22. jäänyt Anna Carin Olofsson.

Tulokset

MM-kilpailut Östersund Naiset pikakilpailu

1. Andrea Henkel 00 19:43,1

2. Albina Akhatova 00 +12,7

3. Oksana Khvostenko 00 +23,2

4. Tora Berger 10 +30,1

5. Sandrine Bailly 01 +31,7

34. Mari Laukkanen 02 +1:49

52. Susanna Porela 01 +2:25,9

55. Kaisa Mäkäräinen 03 +2:35,5

84. Teija Kuntola 23 +4:17,8

Tulokset kokonaisuudessaan www.biathlonworld.com

 

Kuuntele kommentit

Teija Kuntola

Mari Laukkanen

Kaisa Mäkäräinen

Susanna Porela

Asko Nuutinen, ampumavalmentaja