IBU:n tiedotustilaisuus 13.helmikuuta Korean MM-kilpailuissa

    admin   MC tiedotteet  

Kolme doping-tapausta vahvistui.

ampumahiihdon_mm2009_besseberg.jpg

Kansainvälinen Ampumahiihtoliitto (IBU) järjesti Korean MM-kilpailujen alussa perjantaina 13.2.09 kello 07:00 Suomen aikaa tiedotustilaisuuden.

Kolme doping-tapausta vahvistui 

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin esiin tulleista positiivisista doping-tapauksista. IBU:n presidentti norjalainen Anders Besseberg vahvisti, että kolmen venäläisen ampumahiihtäjän B-näytekin on vahvistunut positiiviseksi. Venäläisurheilijat Albina Akhatova, Ekaterina Iourieva ja Dmitri Yaroshenko ovat antaneet kiellettyä ainetta sisältäneet testinäytteet avausmaailmancupissa Östersundissa joulukuun alussa. Dmitri Yaroshenko ja Ekaterina Iourieva ovat antaneet kaksi positiivista doping-näytettä jotka myös B-näyte on vahvistanut. Albina Akhatovan antama yksi doping-näyte on vahvistunut positiiviseksi.

Presidentti Besseberg piti nyt esiin tulleita doping-tapauksia poikkeavina aiempiin ampumahiihdon parissa tapahtuneisiin.

–         tämä poikkeaa aiemmista doping-tapauksista. Yhden vahvimman maajoukkueen kolmen urheilijan positiivinen dopingtulos on osoitus systemaattisesta dopingista. IBU tekee kaikkensa selvittääkseen ketkä ovat tämän takana, sanoi Besseberg kansainväliselle medialle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

–         On hyvä että B-näytteet vahvistivat A-näytteet. Ne tilanteet joissa B-näyte ei vahvistakaan A-näytettä ovat turhauttavia. Kertaan vielä myös sen, että molemmat näytteet on analysoitu samassa laboratoriossa. Sitä en kuitenkaan osaa kertoa, miksi näytteiden analysoiminen kesti näin kauan, kertasi Besseberg.

–         Positiivisissa doping-tapauksissa olemme tehneet vain työmme, sanoi Besseberg IBU:n dopingin vastaisesta työskentelystä.

–         Seuraavaksi asia menee IBU:n Doping hearing panelin käsittelyyn, kertoi Besseberg.

IBU Doping hearing panel on uusi IBU:n toimielin. Asian käsittely aloitetaan välittömästi kun täydelliset testipöytäkirjat ovat käytettävissä. Yksi testipöytäkirja on laajuudeltaan noin 200 sivuinen. IBU olettaa saavansa testipöytäkirjat käyttöönsä noin kahden viikon kuluessa. Urheilijat ovat nyt väliaikaisessa kilpailukiellossa. Doping hearing panelin yksi jäsen on suomalainen Juha Viertola. IBU Doping hearing panelin jäsenet ovat riippumattomia IBU:sta.

Olosuhteet Koreassa haasteelliset 

Lauantai on MM-kilpailujen ensimmäinen kilpailupäivä. Tänään perjantaina kilpailureitit ovat harjoittelukiellossa. Kilpailualueella puhaltaa voimakas lämmin tuuli, lämpötila on +12 ja vettä sataa. Järjestäjät kuitenkin vakuuttavat, että lunta on varastossa ja kilpailut päästään aloittamaan suunnitellulla tavalla. Lauantaina ohjelmassa on naisten ja miesten pikamatkan kilpailut. Naisten pikakilpailu käynnistyy kello 09:45 ja miesten pikakilpailu12:15 Suomen aikaa. 

Tiedote Janne Hakala 046 878 2200