Kaisa Mäkäräinen Maailmanmestaruuskilpailujen neljäs

    admin   MC tiedotteet  

Kaisa Mäkäräinen teki hurjan nousun päivän takaa-ajokilpailussa. Maalissa vain 12 sekuntia erotti Mäkäräisen pronsmakarainen_kaisa_koreamm2009_takaa-ajokilpailu_10km.jpgsista.

Kaisa Mäkäräinen teki hurjan nousun päivän takaa-ajokilpailussa Etelä-Koreassa ampumahiihdon MM-kilpailuissa. Eilen pikakilpailussa hieman pettymään joutunut Mäkäräinen lähti takaa-ajoon sijalta 23. reilut kaksi minuuttia kärjen jäljessä ja yli puolitoista minuuttia mitalisijasta. Maalissa vain reilut 12 sekuntia erotti Mäkäräisen pronssista. 

Voimakkaasti puhaltanut tuuli ja pakkaseksi muuttunut sää teki päivän kilpailusta erittäin haasteellisen. Tilanteet kärjessä vaihtelivat jatkuvasti ja useat urheilijat kiersivät sakkokierrosta ahkerasti. Päivän voittajaksi ja uransa ensimmäiseen henkilökohtaiseen MM-mitaliin nousi kilpailuun viidentenä lähtenyt ruotsalainen Helena Jonsson. Hopeamitalin sai saksalainen Kati Wilhelm ja pronssia venäläinen Olga Zaitseva.

Ensimmäisessä makuuammunnassa venäläinen Olga Zaitseva ampui kärkinaisista ainoana puhtaasti ja nousi kilpailun johtoon. Kaisa Mäkäräinen ampui ensimmäiseltä paikalta yhden laukauksen ohi ja lähti ensimmäisestä ammunnasta sijalta 19. 2:18 kärjen jäljessä.

–         En oikein nähnyt tuulilippuja ja se yksi laukaus sitten livahti ohi, kertoi Mäkäräinen ensimmäisestä ammunnasta.

–         Tuo laukaus meni kello kahdesta ohi, vahvisti ampumavalmentaja Asko Nuutinen.

Toiseen ammuntaan Olga Zaitseva ja saksalainen eilinen mestari Kati Wilhelm tulivat yhtä aikaa. Toiselta paikalta Zaitseva paukutti kolme ohi ja Wilhelm yhden sakon rasittamana nousi kilpailun johtoon. Tässä vaiheessa kisan kakkonen oli Magdalena Neuner.

Kaisa Mäkäräinen teki toisessa makuuammunnassa erinomaista työtä. Kaikki taulut kaatuivat ja Mäkäräinen oli toisen makuun viidenneksi nopein ampuja. Hieno työ ampumapaikalla ja toisen osuuden kova hiihto olivat nostaneet Mäkäräisen tässä vaiheessa kymmenenneksi hieman alle kaksi minuuttia kärjen jäljessä.

Kun tultiin ensimmäisen kerran pystyammuntaan oli Kati Wilhelmin aika tehdä tuttavuutta  sakkokierroksen kanssa. Wilhelm keräsi kolmannesta ammunnasta kolme sakkoa. Olga Zaitseva ampui yhden sakon ja siirtyi kilpailun kärkeen. Kaisa Mäkäräinen selvisi kolmannelta paikalta yhdellä ohilaukauksella ja oli tässä vaiheessa sijalla 11. hieman yli minuutin kärjen jäljessä.  

Ennen viimeistä pystyammuntaa kilpailun kärkeen siirtyi Magdalena Neuner. Viimeisellä pystypaikalla Neuner paukutteli kuitenkin neljä laukausta ohi ja menetti näin mahdollisuutensa mitalitaistoon.

Päivän voittajaksi noussut ruotsalainen Helena Jonsson teki ammunnoissa tarkkaa työtä ja nousi viimeisen paikan puhtaan ammunnan jälkeen kilpailun johtoon, pitäen paikkansa maaliin saakka. Mestari Helena Jonsson ampui ensimmäiseltä makuupaikalta kaksi ohi ja loput kolme paikkaa hän selvitti puhtaasti. Kaisa Mäkäräinen ampui viimeisen pystypaikan hienosti nollille ja nosti itsensä viidenneksi, jopa taisteluun mitalista.

Viimeisellä kahden kilometrin hiihtokierroksella suomalaisleirissä eläteltiin jo pieniä mitalitoiveita. Hurjasti hiihtänyt Kaisa Mäkäräinen kuittasi Martina Beckin hyvin nopeasti ampumapaikan jälkeen ja hiihti kovalla nousuosuudella jo aivan venäläisen Olga Zaitsevan kantaan. Voimat eivät kuitenkaan nousun päällä aivan riittäneet ja näin Zaitseva juhli maalissa MM-pronssia.

Kaisa Mäkäräisen nousu pikakilpailun sijalta 23. takaa-ajon neljänneksi oli hurja suoritus ja siitä Kontiolahden Urheilijoiden nainen oli syystäkin tyytyväinen.

–         Olen kyllä tosi onnellinen. Totta kai neljäs sija arvokilpailuissa hieman jakaa tunteita, mutta lähtöasetelma huomioiden olen tosi tyytyväinen, kertasi Mäkäräinen median haastattelussa kilpailun jälkeen.

–         Nuo kovat laskuosuudet eivät ole oikein minun vahvuuteni. Pääsin jo lähes Zaitsevan peesiin nousun päällä, mutta nousun päällä olevalla tasaisella voimani eivät aivan riittäneet. Laskut otin varovasti, kertoi MM-nelonen kilpailun jälkeen.

–         Eilinen ei ollut sitä mitä hain. Nyt täytyy myöntää, että sitä eilistä kisaa stressasin kyllä aika tavalla. Tämän päivän kisaan oli sitten rennot tunnelmat ja kukitusjoukkoon oli kiva palata, sanoi Mäkäräinen.

Muista suomalaisnaisista Mari Laukkanen sijoittui kilpailun sijalle 47. ja Teija Kuntola sijalle 54.

Mari Laukkanen oli pettynyt päivän kisaansa.

–         No hiihto toki lähti kulkemaan loppua kohti hieman paremmin. Mutta noihin pystyammuntoihin ei voi olla tyytyväinen, sanoi Laukkanen.

Teija Kuntolan toipuminen alkuviikosta vaivanneesta vatsataudista ei ole vielä täysin tapahtunut.

–         Kyllä se vatsatauti vain vielä painaa. Hiihto on raskasta ja ampumapenkalle tultaessa ei vain lähde palautumaan. Antaisin itselleni päivästä arvosanan seiska, kertoi Teija Kuntola kilpailun jälkeen.

–         Kyllähän nämä olosuhteet ovat täällä tosi vaikeat. Toki ne ovat kaikille samat. mutta kyllä nyt monenlaista lisähaastetta tekemisessä on, totesi Kuntola.

–         Talvi ei ole ihan ollut sitä miltä syksyn harjoituksissa tuntui. Nyt tavoite on keskiviikon normaalimatkan kilpailussa, joka on etukäteen ajateltuna päämatkani näissä kilpailuissa, arvioi Teija Kuntola MM-jatko-ohjelmaansa.

Tulokset

MM-kilpailut 15.2.2009, Etelä-Korea Naiset 10 kilometriä, takaa-ajo

1. Helena Jonsson, SWE      2+0+0+0       34:12.3         

2. Kati Wilhelm, GER          1+1+3+1       +18.3                                  3. Olga Zaitseva, RUS         0+3+1+2       +24.1            

4. Kaisa Mäkäräinen            1+0+1+0       +36.9                                 

5. Darya Domracheva, BLR 1+0+1+0       +39.1            

*

*

47. Mari Laukkanen             1+0+3+2       +5:22.1

54. Teija Kuntola                 2+0+2+1       +6:16.7

 

Tulokset kokonaisuudessaan www.biathlonworld.com