Ole Einar Björndalen maailmanmestariksi dramaattisten vaiheiden jälkeen

    admin   MC tiedotteet  

Ole Einar Björndalen voitti alkaneiden MM-kilpailujen toisen maailmanmestaruuden. Paavo Puurunen teki rajun nousun sijalle 16.

Ampumahiihdon MM-kilpailujen miesten takaa-ajokilpailu sai tänään dramaattisen lopun. Maalissa jo voittoa juhlinut Ole Einar Björndalen tiputettiin välillä tuloslistalla juryn päätöksellä kolmanneksi minuutin aikasakon rasittamana. Näin toisena maaliin tullut venäläinen Maxim Tchoudov ehti välillä olla ykkönen.

 

Kilpailujen jury joutui tiukkaan tilanteeseen kun Björndalen ja kymmenen muuta kilpailijaa hiihtivät lyhyen matkaa heti lähdön jälkeen ollutta ylikulkusiltaa vaikka kilpailureitti kulki sillan ohi. Sääntöjen mukaan väärää reittiä hiihtänyt kilpailija tulee hylätä, mikäli hän ei palaa takaisin oikealle reitille virheellisesti hiihdettyä pitkin. Tässä tapauksessa kilpailun jury päätyi kuitenkin minuutin sakkoon perusteenaan kilpailijan vähäinen virhe.

 

Kilpailujen juryn päätöksestä tehtiin useita protesteja kilpailujen vetoomusjuryyn (IBU jury of appeal), joka pitkällisen harkinnan jälkeen päätyi pitämään kilpailun tulokset maaliintulojärjestyksen mukaisina.

 

Paavo Puurunen onnistui takaa-ajokilpailussa mukavasti. Kauden parhaaseen kisaansa yltänyt Puurunen teki läpi kilpailun hyvää työtä. Tasainen hiihtovauhti ja vain kaksi kierrettyä sakkokierrosta nostivat kuhmolaisen maaliin tultaessa 16:nneksi. Muut suomalaismiehet Timo Antila Ja Marko Mänttäri vierailivat sakkokierroksella turhan ahkerasti. Antila kiersi sakkokierroksen päivän kilpailussa seitsemän kertaa ja Mänttäri kahdeksan kertaa. Maalissa Antilan sijoitus oli 52. ja Mänttärin 56.

 

–         Tänään oli kyllä helppo lyödä nousuun, totesi Puurunen päivän kilpailustaan.

–         Samoille miehille en kauden aikana kahta kertaa halua hävitä, leukaili Puurunen viitaten venäläisen Andrei Makoveevin kanssa käymäänsä loppukiritaistoon.

–         Ruhpoldingin maailmancupissa tänä talvena hävisin hänelle lopussa, tänään en, naureskeli päivän kilpailuunsa silmin nähden tyytyväinen Paavo Puurunen.

    

Timo Antila oli pettynyt päivän kilpailuunsa.

–         Kai se ammunta meni siksi pieleen, että tuulen vaikutusta en osannut oikein ottaa huomioon, kertoi Antila toisen makuupaikan neljästä ohilaukauksesta.

–         Hiihdossa sitä pysyi jotenkin letkan mukana, arvioi Timo Antila.

 

Marko Mänttäri lähti päivän takaa-ajoon välittömästi Paavo Puurusen jälkeen sijalta 47.

–         Hiihto tuntui tänään paremmalta kuin eilen. Ampumapaikalla reagoin tuuleen ottamalla liikaakin ennakkoa. Sitten kun siinä tippui letkasta niin fiilis kyllä katosi, kertasi Marko Mänttäri päivän kilpailua.

 

Päävalmentaja Jonne Kähkönen iloitsi Mäkäräisen ja Puurusen päivän suorituksista.

–         Eilinen jätti ristiriitaisen tunteen. Kaisan (Mäkäräinen) ja Paven (Puurunen) osaltahan me odotimme kaikki kovasti pikakilpailussa ja sitten menikin alakanttiin. Toisaalta saimme kuusi urheilijaa mukaan tämän päiväisiin takaa-ajokilpailuihin, jota voi pitää taas myönteisenä tason eteenpäin menona, analysoi Kähkönen suomalaisampumahiihtäjien MM-kisojen alkua.

–         Tämä päivä oli sitten Kaisan ja Paven osalta myönteinen päivä. Kaisan supersuoritus ja nousu MM-neloseksi oli tärkeä koko joukkueelle, kertoi Kähkönen.

–         Pavelta tämä päivä oli sitä mitä on odotettu. Tällaista piti tulla jo aiemminkin, mutta sitä vauhtia piti nyt vain hakea vähän kauempaa. Paven raudanluja kokemus tuli näkyviin tänään erittäin vaativassa kilpailussa, sanoi

  

Valokuvia päivän naisten kilpailuista löytyy SAhL:n kotisivuilta https://www.biathlon.fi/data/kuvapankki/korea2009/

   

Tulokset

 

MM-kilpailut 15.2.2009, Etelä-Korea Miehet 12,5 kilometriä, takaa-ajo

1. Ole Einar Björndalen, NOR                   0+2+0+2                                           

2. Maxim Tchoudov, RUS   0+0+1+2

3. Alexander Os, NOR                              0+0+2+1                            

4. Halvard Hanevold, NOR  0+1+3+1       +1:25.2         

5. Simon Fourcade, FRA                           2+1+2+1       +1:50.0

16. Paavo Puurunen                                   0+1+0+1       +2:42.3

52. Timo Antila                                          0+4+1+2       +6:03.4

56. Marko Mänttäri                                   3+2+1+2       +7:48.9                       

Tulokset kokonaisuudessaan www.biathlonworld.com