Suomen nuoret neljänneksi ampumahiihdon MM-viestissä

    admin   MC tiedotteet  

Nuorten ampumahiihdon MM-kisat päättyivät tänään eri sarjojen viestikilpailuihin.
p2020138a-skaalattua.jpg

Suomella oli joukkue M21- ja M19-sarjoissa.

Vanhempien joukkueessa hiihtivät
– Sami Orpana,
– Antti Raatikainen, 
– Ahti Toivanen ja
– Jori Rantahakala.

M21-sarjan voitti Saksa (0 sakolla + 12 varapatruunalla)  ajalla 1.25.15,2
hopeaa vei Ranska (0+7) +1.19,3
ja pronssia Venäjä (2+9) +1.34,8
Suomen joukkue oli 11. häviten  +6.02,8; sakot+varap.(4+16).

Nuorempien sarjassa
– Vili Vajanto,
– Olli Hiidensalo ja
– Mikko Repo.

M19-sarjan voitti Venäjä (0+15) ajalla 1.04.24,3
hopeaa vei Ranska (0+8) +1.01,3
ja pronssia Norja (0+14) +1.43,3
Suomen joukkue hiihti hienosti neljänneksi (0+3) +2.59,5.

19-vuotiaiden viestin suomalaisjoukkueen kommentit:

Aloittaja Vili Vajanto:
– Ammuntani meni kyllä äärimmäisen hyvin. Molemmilta paikoilta suoraan lippaalta nollat. Nihkeä keli ei isolle miehelle hiihtäessä kaikkein parhaalta tuntunut, olen kuitenkin tosi tyytyväinen, totesi Vajanto, joka toi Suomen joukkueen ensimmäiseen vaihtoon neljäntenä.
Olli Hiidensalo:
– Makuulta ammunta tuntui helpolta ja varapatruunoita en tarvinnut. Pystypaikka veti kyllä tiukille kun jouduin käyttämään kaikki kolme varapatruunaa. Sattui minulle yksi kommelluskin kun makuulta noustessani sauvani tippuivat ampumapenkalta alas. Onneksi sain kuitenkin uudet sauvat melkein heti matkaa jatkaessani.
Mikko Repo:
– Hiihtoni ei ole ollut sitä parasta, mutta tänään tein sen minkä pystyin. Ammunta oli kyllä hyvää ja joukkueen neljäs sija saa iloiseksi.

Valmentaja Ville Kotikumpu:
– 19-vuotiaiden poikien suoritus oli hieno. Ei yhtään sakkokierrosta ja vain kolme varapatruunaa pohjusti hyvää suoritusta. 21-vuotiailla pojilla olisi ammunnan onnistuessa ollut sama sijoitus haarukassa. Kaksi vuotta sitten Nuorten MM-kisoissa 21-vuotiaiden joukkue oli kuudes, viime vuonna 19-vuotiaat olivat viidensiä ja nyt neljänsiä. Olisiko ensi vuonna mitalin paikka viestikilpailussa, mietti nuorten vastuuvalmentaja Ville Kotikumpu.

Parhaat suomalaistulokset aiemmilta päiviltä Torsbyn MM-kisan osalta olivat:
– Normaalikilpailussa M19/Vili Vajanto 12.(sakkoja 3/aika +3.21,9),M21/Antti Raatikainen 22.(4/+5.19,2) ja N19/Sanja Metsärinta 16.(2/+4.45,7).
– Pikakilpailussa M19/Vili Vajanto 10.(1/+1.50,9),M21/Ahti Toivanen 18.(1/+1.32,8) ja N19/Sanja Metsärinta 40.(2/+2.44,6).
– Takaa-ajokilpailussa M19/Olli Hiidensalo 17.(5/+4.22,3), M21/Ahti Toivanen 16.(5/+2.59,7)ja N19/Sanja Metsärinta 33.(4/+5.56,3).

Suomen joukkueella on kotiintuomisina viestin 4.sijan lisäksi ainakin roppakaupalla kokemusta kilpailemisesta kansainvälisellä tasolla. Kotimaiseen tasoon on turha tuudittautua, jos aikoo jatkossa menestyä kansainvälisillä ampumahiihtoareenoila.

Suomalaisten MM-tuloksia katsottaessa voi todeta samaa kuin ruotsalaisseuran edustaja totesi 29.1. Värmlands Tidningen artikkelissa: "Sveriges juniorer långt efter världeliten". Meidän on samoin syytä katsoa peiliin ja todeta: meillä on paljon työtä tehtävänä saavuttaaksemme maailmantasolla kilpailevien nuorten ampumahiihtäjien tason. N21-sarjassa meillä ei ollut edes yhtään kilpailijaa.

On selvästi parannettavaa kilpailuvauhtisessa ammunnassa; hiihtovauhti on lähes kärkitasoa tai jos ammunta jotenkin sujuu hiihtovauhtia ei ole riittävästi. MM-kisoissa hiihdetään varmasti maksimivauhdilla mutta sen tuloksena helposti ammunta kärsii.

Kotimaassa harjoittelussa ja kisoissa tulee kiinnittää enemmän ja korostetummin kilpailuvauhtisen harjoittelun merkitystä; samoin ei tulisi unohtaa ammunnan määrää kokonaisharjoittelussa. Jos annamme osumissa, ammunta-ajassa ja ns. penkka-ajassa tasoitusta muille, emme voi odottaa menestystä tulevaisuudessakaan.

Jotain voimme tehdä ehkä heti, mutta parantakaamme jo Lahden vuoden 2012 ampumahiihdon nuorten MM-kisoihin.

Reino Kantele, Torsby Ruotsi