Mari Laukkanen päivän suomalaisonnistuja

    admin   MC tiedotteet  

Mari Laukkanen ampui vain yhden ohilaukauksen ja oli parhaana suomalaisena 15:s naisten pikakilpailussa ampumahiihdon MM-kilpailuissa Ruhpoldingissa. Kaisa Mäkäräistä rasitti makuulta peräti kolme ohilaukausta ja yhteensä neljällä sakolla hän sijoittui 27:nneksi. Muita suomalaisia ei sunnuntain takaa-ajoon selvinnyt, sillä Sanna Markkanen oli kahdella ohilaukauksella 81:s ja MM-debyyttinsä tehnyt Eevamari Oksanen neljällä ohilaukauksella 100:s.
Laukkanen hävisi voiton vieneelle Saksan Magdalena Neunerille 1.41,2. Laukkasen ainoa ohilaukaus lipsahti pystypaikalta. Muuten hän oli yhtä hymyä, sillä vain kerran aikaisemmin hän on ollut maailmancupissa paremmalla sijalla (14:s Oslon takaa-ajossa helmikuussa).
”Aika lailla lähellä liikutaan omia maksimeja, silloin voi olla tyytyväinen. Ihan kuin olisi vaihtunut jalat ja pää siitä torstaista! Mietimme sitä sekaviestiä ja aika rohkealla kuviolla lähdimme eteenpäin, eilen juoksuverryttelyllä tehtiin ensin hermottavia hyppyjä jaloille ja kuitenkin siitä sitten vielä suksille ihan kovempaa vk:ta – kuormitimme sekä hermostoa että hengityselimistöä. Erityiskiitos vielä meidän fysioterapeutille (Kim Hautaviita), jonka kanssa vedettiin illalla vielä motorisia harjoituksia, ne ovat näköjään herättäneet jalkoja. En olisi kyllä ihan tällaista uskonut, rohkeita ratkaisuja teimme ja se palkittiin”, Laukkanen sanoo. 
Hiihdossa hän oli tyytyväinen päästessään hiihtämään Helena Ekholmin peesissä ensimmäisellä kierroksella, jonka jälkeen hän kiristi tahtia. Ammuntaansa Laukkanen oli tyytyväinen. 
”Aika hitaita ne ammunnat olivat. Huomasin, että oli vähän varmistelua, mutta se maksoi nyt vaivan. Onneksi näin päin”, Laukkanen sanoi.
Onnistuminen toi hyvät lähtöasetelmat myös sunnuntain takaa-ajoon.”Kun välipäivää ei ole, minulla on ollut vähän ongelmia saada kasattua ajatuksia. Fyysisesti kunnossa ollessani jaksan kyllä, mutta ammunnan kanssa on ollut tähän asti vaikeuksia, mutta nythän sitä pääsee taas treenaamaan, että oppisi hallitsemaan sen tilanteen.”
Kaisa Mäkäräinen jäi voittajalle 2.21,9 ja sanoi, että makuuammunnassa tuuli vei. Makuupaikan jälkeen hän kertoi ajatelleensa, että kisa oli siinä.
”Toisen ohilaukauksen jälkeen tein korjaukset ihan oikeaan suuntaan, mutta ne eivät olleet tarpeeksi. Edelleen meni tuulen puolelta viimeinen laukaus ohi, sen verran sain penkalta tietoa. Ehkä siinä oli kuitenkin aika paljon painetta mukana koko suorituksessa, oli aika jännittynyt olo. En missään nimessä rennolla mielellä lähtenyt starttiin ja lopputulos ehkä kertoo sitten kaiken. MM-kisoihin kaikki työ on tehty, itsekin odottaa paljon ja kaikki mahdollisuudet on. En varmasti ollut ainoa urheilija, joka jännitti tänään”, Mäkäräinen sanoi.
Hän yritti kuitenkin makuun epäonnistumisen jälkeen täysillä loppuun asti, sillä pystyn nollilla sijoitusta olisi vielä voinut petrata. Pystyn yksi sakko harmittikin joensuulaista.
”Siinä oli jo ehkä vähän kiire ladulle ja ajattelin, että näinhän tämä menikin ihan hyvin. Pikakisassa ihan liikaa”, Mäkäräinen sanoi sakoistaan. Sunnuntaina hän toivoi ehjää suoritusta. ”
Toivottavasti saisin sellaisen sen ammunnan kautta ja sitä kautta itseluottamusta normaalimatkalle ja yhteislähtöön. Sijoituksellisesti ei ole mitään varsinaisia tavoitteita huomenna.”

Markkasella ja Oksasella jäi parannettavaa

Sanna Markkanen nautti Ruhpoldingin tunnelmasta, ja sai lisäpotkua yleisön huudosta ladun varrella. Suorituksena hän arveli lauantaisen olevan kauden kisoistaan viiden parhaan joukossa.
”Ei mikään huippusuoritus, ei mikään epäonnistuminen. Sellainen perussuoritus, arvosana 7,5-8. Makuulta olisin voinut jättää sen sakon ampumatta, pystyyn olen tyytyväinen ja hiihto oli ihan kohtalainen, ainakin vauhdinjaollisesti oli hyvää”, Markkanen sanoi.
Itseään ampumahiihdossa untuvikoksi kuvaava Eevamari Oksanen kehui myös yleisöä, joka kannusti kaikkia ja koko ajan. 
”Ei niistä kauhean positiivisia sanoja tällä hetkellä löydy. Ammunta 1+3, makuu ihan OK, pystystä vähän liikaa. Lähdin ehkä liikaa kyttäämään. Hiihto on parempaakin ollut. Rata oli pehmeä, mutta se on kaikille sama, en vaan jaksanut tänään polkea”, Oksanen sanoi.