Uudet Lumilajit Liikuttavat -paikkakunnat nauttivat yhteistyöstä ja vahvasta nuorisotoiminnasta

    Jouni Kinnunen   Uutiset  

Helsinkiläinen Pakilan Veto, Pöytyän Urheilijat, Seinäjoen Hiihtoseura, Ylivieskan Kuula, Lieksan Hiihtoseura ja Kuusamon Erä-Veikot sekä Suonenjoen Vasamasta, Iisveden Kiristä, Suonenjoen Ladusta koostuva suonenjokelainen seurayhtymä ovat Lumilajit Liikuttavat -hankkeen toisen kauden uudet seurat.

Ensimmäisen kauden hankepaikkakuntina ja seuroina jatkavat yhä Vantaa (Vantaan Hiihtoseura), Jyväskylä (Huhtasuon Hiihto 2000, Jyväskylän Hiihtoseura, Kuikan Kisailijat), Hämeenlinna (Ahveniston Ampumahiihtäjät ja Hämeenlinnan Hiihtoseura), Kuopio-Siilinjärvi (Puijon Hiihtoseura, Siilinjärven Ponnistus ja Siilinjärven Hiihtoseura), Oulu (Oulun Hiihtoseura) sekä Taivalkoski (Taivalkosken Kuohu ja Metsä-Veikot 85).

Nuorisotoiminta uusissa seuroissa erinomaisella tasolla
Uusia seuroja yhdistää vahvuuksien puolesta luonnollisesti hieno nuorisotoiminta, sillä esimerkiksi maastohiihdon lisäksi ampumahiihdon ja mäkihypyn kehittämiseen, yhteistyössä muiden seurojen kanssa, tähtäävän Pakilan Vedon omassa hiihtokoulussa oli viime talvena 60 lasta ja Pöytyälläkin peräti 70.

Suuri yleisseura Pöytyän Urheilijat luo hiihdon harrastamismahdollisuudet kuntaan välineiden, olosuhteiden ja kilpailuiden kautta. Seurassa on hiihdon lisäksi tarjolla myös salibandya, pesäpalloa ja yleisurheilua. Seuran jäsenmäärä kilpa-, kunto ja harrastusliikunnassa on yli 1000. Pöytyän Urheilijoilla on tavoite tiivistää yhteistyötä Loimaan Jankon ampumahiihtojaoston ja Paimion Urheilijoiden mäkijaoston kanssa, jolloin he voivat yhdessä tarjota alueen lapsille niin mäkihypyn, ampumahiihdon kuin maastohiihdon monipuolista harrastustoimintaa.

Myös Ylivieska Kuula on Pöytyän tapaan suuri yleisseura, jonka lajikirjoon kuuluvat hiihdon ja ampumahiihdon lisäksi palloilulajit, yleisurheilu ja ammunta. Kuula haki hankkeeseen, koska näkivät jo erittäin suuren hyödyn kiertueen voimasta. Lasten Mäkiviikko -iltatapahtumassa Ylivieskassa oli upeat 250 osallistujaa, ja kiertueen innoittamana seura aloitti mäkihyppykerhon hiihtokoulun kasvaessa samaan aikaan 30 lapsesta 50:een.

Erinomaisesta koulu-seura -yhteistyöstä nauttiva Ylivieska, ampumahiihtoa, mäkihyppyä ja maastohiihtoa pyörittävä Lieksa sekä omissa jaostoissa maastohiihtoa, ampumahiihtoa ja mäkihyppyä toteuttava Seinäjoki puolestaan olivat mukana viime talvena Lasten Lumipäivillä. Seinäjoen lisäksi myös Suonenjoella ampumahiihdon ja maastohiihdon lisäksi on erikseen toimiva pienehkö mäkihyppyjaosto, johon yhteistyötä tiivistetään.

Erä-Veikoissa nuorisotoiminta korostuu, sillä halukkuutena on hankkia uusia lajien harrastajia.  Kuusamossa ampumahiihdon, maastohiihdon ja mäkihypyn harrastaminen junnuille on erinomaisissa kantimissa suorituspaikkojen ollessa kunnossa.

Yhteistyö kantaa hedelmää kunnallisella tasolla sekä koulujen kesken
Nuorisotoiminnan lisäksi yhteistyö monilla eri tasoilla tulee näyttelemään suurta roolia.

Helsinkiläisellä Pakilan Vedolla sekä Seinäjoen Hiihtoseuralla ovat hyvät yhteydet kaupunkiin ja niiden liikuntatoimiin. Tämän ansiosta Helsingin Paloheinässä on halukkuus toteuttaa hiihtomaa, joka mahdollistaisi XCX-lajikokeilut ja tapahtumien järjestämisen. Pääkaupunkiseudulla lumivarmalla alueella toimivalla Vedolla sekä Pöytyällä on vahvat halukkuudet koulu-seura -yhteistyöhön. Suonenjoella sen sijaan kuntayhteistyö mahdollistaa hankkeen toimivuuden ensi talvena.

Oman LLUS-hankkeen (Lieksan Liikunnan ja urheilun seurayhtymä) aloitteena Lieksalla on tarkoitus tiivistää koulu-seura -yhteistyötä kaikilla lajeilla.

Kun tekijöitä on seurassa laajasti ja ihmiset puhaltavat yhteen hiileen, on lasten ja nuorten liikunta kirjavampaa tarjoten normaalia enemmän heille elämyksiä hienojen lajien parissa.

Suonenjoella sulanmaan aikana muokataan maata, rakennetaan hiihtomaa-aluetta ja parannetaan kisakeskusta, joten myös suunnitelmallisuus pitkällä ajalla luo erinomaista pohjaa ensi talven tapahtumille.

Kaikilla Lumilajit Liikuttavat-hankepaikkakunnilla seurat tulevat toteuttamaan uudenlaisia kokeiluja, joita jo viime kaudella ensimmäisen vuoden hankepaikkakunnilla kehitettiin. Näitä ovat muun muussa Tuiskun Lumilajikoulu sekä Opettajien lumilajien workshop. Lisäksi Lasten Lumipäivät-kiertue tulee olemaan entistä laajempi ja suurempi kokonaisuus. Lumipäivät liikuttavat lapsia monella muullakin paikkakunnalla ensi talvena.

Yhteystiedot:
Helsinki (Pakilan Veto), Eija Weck, p.0503595341
Pöytyä (Pöytyän Urheilijat), Marika Salmi, p.0407530376
Lieksa (Lieksan Hiihtoseura), Jouni Karppinen, p.0407508790
Kuusamo (Kuusamon Erä-Veikot), Pirjo Karjalainen, p.0400871416
Suonenjoki (Suonenjoen Vasama, Iisveden Kiri, Suonenjoen Latu), Riikka Iivanainen, p.0445307093
Ylivieska (Ylivieskan Kuula), Krista Palola, p.0442391888
Seinäjoki (Seinäjoen Hiihtoseura), Kyösti Nyyssölä, p.0445594400

Lisätietoja:
Sini Savolainen
Lumilajit liikuttavat – hankkeen koordinaattori
sini.savolainen(a)hiihtoliitto.fi
040 539 9486