Puheenjohtajan palsta

    Lauri Elo   Liitto  

Hyvä ampumahiihtoväki,

Asko Nuutinen on poissa

Lajimme kauden päättymiseen liittyy suuri suru ja murhe. Viimeisen maailmancupin aikana saimme suruviestin.   Pitkän päivätyön suomalaisessa ampumahiihdossa ammunnan valmentajana tehnyt Asko Nuutinen oli menehtynyt. Muistamme Askon sympaattisena, ystävällisenä ja empaattisena ihmisenä. Yhteisymmärrys, toistemme kunnioitus, auttamisenhalu sekä vahva tunneside lajiimme olivat Askolle tärkeitä peruspilareita. Suomen ampumahiihtoväki ottaa osaa omaisten suureen suruun.

Suomen arvostus on ampumahiihtomaana vahva

Ennen vuodenvaihdetta, tunnetuista syistä, IBU etsi uutta isäntää maailman cup 8 osakilpailulle. Kontiolahdella 2015 erinomaisesti järjestetyt sekä hyvät palautteet saaneet MM-kisat, olivat keskeisin peruste sille, että saimme Suomeen Venäjän/Tyumenin luovuttaman maailmancupin kahdeksannen osakilpailun järjestettäväksi.  Oli luonnollista ja selkeää, että Kontiolahden järjestelykomitea ja Ampumahiihtoliiton hallitus vaikuttivat päättäjiin erinomaisessa yksituumaisuudessa kisan saamiseksi. Onnistuimme sekä kisojen haussa että kisojen järjestämisessä erinomaisesti. 25.000 katsojaa kolmipäiväisessä kisassa on huikea katsojamäärä ja myös ennätys Suomessa järjestetyissä maailmancup-kilpailuissa. Teemme lujasti töitä, että nyt päätösprosessissa olevat kisahaut seuraavalle jaksolle onnistuvat Suomeen ja Kontiolahdelle. Suuret kiitokset Kontiolahden järjestelykomitealle ja muille järjestelyissä mukana olleille erinomaisesti ja pikavauhdilla järjestetyistä kisoista.

Ampumahiihtäjiemme vahva menestyminen jatkui

Kaisa Mäkäräisen asema maailman ampumahiihtoeliitissä säilyi tukevasti. MM-pronssimitali ja loistavat sijoitukset yksittäisissä maailmancupeissa sekä mc-kokonaiskilpailussa antoivat ampumahiihtoväelle ilon ja mielenkiinnon aihetta läpi kilpailukauden. Mari Laukkanen saavutti Holmenkollenin maailmancupissa sen voiton mitä oli odotettu muutama vuosi. Jälleen voidaan todeta, miten leveä on ampumahiihdon taso maailmassa; maailmancupin sijalta 37. on realistista nousta kaksoisvoittajaksi yhdessä maailmancup-viikonlopussa. Suuret kiitokset Kaisalle ja Marille sekä heidän tärkeille taustahenkilöille kuluneesta kaudesta.

Muutkin Suomen ampumahiihtäjät saavuttivat hienoja sijoituksia maailmancupeissa ja IBU-cupeissa. Nuoret ampumahiihtäjämme osoittivat nuorten mm-kisoissa kuten muissakin kansainvälisissä kisoissa, että kuuluvat maailmassa ikäluokkansa parhaaseen neljännekseen. Urheilijoillemme tuli myös sijoituksia, jotka eivät vastanneet odotuksia, mutta se kuuluu urheiluun.

Huipulla olevat ja sinne tähtäävät urheilijat tarvitsevat huippuvalmentajia ja huippuhuoltohenkilöstöä eri asioihin.  Kiitokset kaikille ampumahiihdon valmennus- ja seuratyössä olleille ja oleville. Olette erinomaisen tärkeä voimavara ja perusta sekä nykyiselle että tulevalle ampumahiihdon tasolle Suomessa. Valmennusosaaminen ampumahiihdossa on hienolla tasolla Suomessa. Tarvitsemme kuitenkin aiempaa enemmän koordinaatiota sekä yhteistyötä kaikkien valmentajien ja urheilijoiden kesken. Liiton hallitus ja erityisesti sen nimeämä valmennusvaliokunta on käynnistänyt suomalaisen ampumahiihdon valmennusjärjestelmän kehittämistyön.

Tekemisen painopisteitä suomalaisessa ampumahiihdossa

Kauden päättyessä luonnollisesti ensimmäisenä on analyysien tekeminen ja niiden pohjalta uusien suunnitelmien työstäminen. Valiokuntatyö on käynnistetty hiljaiselon jälkeen. Valiokuntiin on nimetty seurojen esitysten perusteella henkilöt, jotka ovat kaikki seuratyössä ja lajissamme erittäin kokeneita ja näyttöjä antaneita henkilöitä. Valiokuntien työn painopisteitä esitellään ja niihin on mahdollista myös vaikuttaa 22.4. pidettävässä seuraneuvottelupäivässä Jyväskylässä. Seuraneuvottelupäivä on keskiössä tuona päivänä ja päivän päätteeksi pidetään myös Liiton kevätkokous. Toivomme, että saamme seuroilta evästystä valmennusjärjestelmän rakentamiseen, koulutuksen uudistamisen sekä muutoinkin liiton toiminnan kehittämiseen.
Valmennusryhmien kokoaminen ja miettiminen on luonnollisesti yksi tärkeitä kevään asioita, päätökset ryhmistä on tarkoitus tehdä toukokuun loppuun mennessä.

Ampumahiihtoterveisin,

Kalle Lähdesmäki
Puheenjohtaja
Suomen Ampumahiihtoliitto