PÄÄVALMENTAJAN PALSTA

    Jouni Kinnunen   Uutiset  

Menneen talven menestyksekkäät lumet ovat sulaneet ja uusi harjoittelukausi on kaikilta osin pyörähtänyt käyntiin. Uusi valmennuskaarti on puskenut töitä hartiavoimin liiton puolelta ja kaikki ovat motivoituneita aloittamaan tämän uuden olympiadin kohti Pekingiä 2022.

Maajoukkueen osalta ensimmäinen leiri on alkamassa ja vaikka itse en vielä kauden avausleiriin henkilökohtaisesti pääsekään on teemoja käyty läpi niin henkilökohtaisten valmentajien kuin urheilijoidenkin kanssa ‘etänä’. Pieni siirtymä näin kauden alkaessa on paikallaan monen maajoukkueurheilijan käytettyä hyvät ja lumiset olosuhteet varsin pitkälle kevääseen hyödyksi.

Uusi maajoukkueryhmä on suhteellisen suurinumeroinen ja varmasti tasoeroja löytyy. Tässä on tärkeää jokaisen paitsi tehdä harjoitukset niin kotona kuin leirioloissakin oman tasonsa mukaan, kehoa kuunnellen, myös ajatuksella pitää silmät auki silloin kun kärkiurheilijat ovat samoissa harjoituksissa – tärkeää oppia siitä, miten harjoitukset ja harjoitusten ulkopuolinen aika käytetään tehokkaasti ja ammattimaisesti hyödyksi.

Maajoukkueen osalta harjoittelu tälle kaudelle tulee jatkamaan samoilla peruslinjoilla kuin aiempinakin vuosina – oikotietä huipulle ei ole. On hyvä muistaa, että ennenkuin aletaan keskittyä harjoittelun yksityiskohtiin, tulee kokonaisuuden olla kunnossa isoa kuvaa ajatellen. Tässä keskeisessä roolissa on harjoittelun määrien riittävyys ja aerobisen kapasiteetin nostaminen kansainväliselle tasolle. Harjoittelun seuranta on tärkeää, mutta nyrkkisääntönä harjoittelun tulee kuormittaa väsymykseen asti, jonka jälkeen levätään riittävästi. Ammunnan osalta edelleen tämän päivän ampumahiihdossa on tärkeää luoda perustaidot korkealle tasolle, jotta lajiosaamisen kehittämiseen on riittävät edellytykset. Näiden tasojen raamit tulevat esille eri ryhmien valmentajien kautta jatkossa.

Lopuksi haluan teroittaa kaikille, että tulevan kilpailukauden tarkkailut ovat alkaneet. Jokainen päivä harjoituksissa ja tulevissa kilpailuissa on osaltaan tarkkailua, jotta parhaat urheilijat tulevat valituiksi. Paras keino tulla valituksi yksittäiselle urheilijalle on keskittyä tekemään oma työnsä mahdollisimman hyvin.

Jonne Kähkönen
päävalmentaja