Harrastajamäärät kasvuun

    Lauri Elo   Uutiset  

Suomen ampumahiihtoseurojen nuorisotyötä on pyritty helpottamaan liiton toimesta luomalla harrastajamäärien kasvattamiseksi Polku Ampumahiihtäjäksi. Polku alkaa seuran järjestämistä lajiesittelyistä, joko alueen kouluilla tai liikuntatapahtumissa. Näissä tapahtumissa markkinoidaan ja ohjataan lapsia seuran järjestämälle Napsu- ampumahiihtoleirille, jonka jälkeen seura voi järjestää Tuiskun Ampparikoulun.

Napsu- ampumahiihtoleiri on päivän kestävä tutustumisleiri, jossa painotuksena on lajin turvallisuus ja ammunnan perustaidot. Napsu- leirillä pyritään pienentämään huomattavasti lajin kokeilemiseen liittyvää kynnystä. Päivän mittaiseen tutustumiseen on helpompi osallistua, kuin ampparikouluun tai suoraan seuran harjoituksiin. Napsu- leiriltä sekä vanhemmat, että lapset saavat riittävän kuvan lajin harrastamisesta tukemaan omaa päätöstä jatkaa Tuiskun Ampparikouluun ja sitä kautta seuran harjoituksiin.

Leiriä on testattu kevään ja syksyn aikana ja palaute leirin toimivuudesta on ollut todella hyvää. Vanhemmilta saadun palautteen perusteella juuri Napsu-leiri sai perheet osallistumaan lajikokeiluun, koska tämä ei vaatinut pidempää sitoutumista uuteen lajiin.

Napsu-leirin materiaalit löytyvät liiton nettisivuilta osoitteesta: https://www.biathlon.fi/harraste/nuorisotyon-materiaalit/napsu-ampumahiihtoleirin-materiaalit/

Jokainen seura voi alkaa järjestämään leirejä materiaalien avulla ja liitolta on mahdollista lainata ekoaseita leirejä edeltävään lajiesittelyyn ja leiriä varten. Ekoaseita on rajallinen määrä, joten seurojen tulee olla riittävän aikaisessa vaiheessa yhteydessä kenttäpäällikkö Lauri Eloon kaluston suhteen. Elo toimii myös liiton puolelta seurojen apuna leirien toteuttamisessa ja yhteyshenkilönä lajiesittelyjen ja muiden harrastustapahtumien järjestämisessä.

Napsu-leirin jatkona suositellaan järjestettäväksi Tuiskun Ampparikoulua. Tämä lajikoulu on kehitetty osana Suomen Ampumahiihtoliiton ja Hiihtoliiton yhteistä Lumilajit Liikuttavat- hanketta. Hankkeen puitteissa on luotu Tuiskun Ampparikoulun ohjaajan opas, mikä neuvoo yksityiskohtaisesti, kuinka toimitaan ohjaajana lajikoulussa ja kuinka harjoitteita vedetään. Ohjaajanopasta tukevat omat tuntisuunnitelmat sekä talvelle, että kesälle. Tuntisuunnitelmista pystyy halutessaan ottamaan vain osan käyttöön, toteuttaa koko lajikoulun tai hyödyntää tuntisuunnitelmia ihan normaaleissa seuran harjoituksissa. Oheiset materiaalit ovat nyt saatavana liiton nettisivuilta ositteesta: https://www.biathlon.fi/harraste/nuorisotyon-materiaalit/tuiskun-ampparikoulun-materiaalit/

Lisätiedot: Kenttäpäällikkö Lauri Elo, lauri.elo(at)biathlon.fi, p. 046 8782204