LIIKUNTANEUVOS ESA HAAPALA palkittiin IBUn kultaisella ansiomerkillä

    Tapio Pukki   Uutiset  

TIEDOTE 9.9.18

 

LIIKUNTANEUVOS ESA HAAPALA palkittiin IBUn kultaisella ansiomerkillä

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto, IBU, palkitsi Esa Haapalan IBU:n kongressin yhteydessä järjestetyssä 25-vuotis juhlagaalassa antamalla hänelle ”The IBU Medal of Honor in Gold” tunnustuksen. Näitä ansiomitaleja jaettiin kaikkiaan kaksi.

Esa Haapala on ollut merkittävä kehittäjä sekä Suomen että nykymuotoisen kansainvälisen ampumahiihdon osalta yli 30 vuoden ajan.

Esa Haapala valittiin IBU:n tekniseen komitean IBU:n perustamiskokouksessa Lontoossa 1993 ja hän jäi pois tästä tehtävästä 2006. Teknisessä komiteassa hän oli kilpailualavaliokunnan puheenjohtaja. IBU:n TD ryhmässä hän toimi vuoteen 2010 saakka. Hän on ollut kansainvälisenä tuomarina neljissä olympiakisoissa ja teknisenä valvojana vuosittain maailmancupkilpailuissa. Kontiolahdella Haapala oli ampumahiihdon maailmancupin kilpailunjohtajana vuosina 1990 – 1995 ja sen jälkeen tapahtumanjohtajana maailmancup kilpailuissa vielä 2017. Ampumahiihdon MM-kisojen tapahtumanjohtajana hän oli 1999 ja 2015 sekä kyseisten MM-kisahakujen projektipäällikkönä.

Esa Haapala on ollut aloitteen tekijä sekä kehittäjä useille nyt käytössä oleville asioille ampumahiihdossa kansainvälisesti ja Suomessa, mm kilpailulajien, lumivarastoinnin, ilmastoitujen voitelutilojen sekä jäädytetyn ladun osalta sekä IBU:lle ampumahiihdon veteraanien kansainvälisten mestaruuskilpailujen käynnistämisessä. Kisat ovat järjestetty nyt 21 kertaa.

Erityisenä kohteena Haapalalla on ollut Kontiolahden ampumahiihtostadion, jonne rakennettiin ensimmäisenä maailmassa voitelutilat, jossa oli urheilijoiden pukuhuone erikseen. Lajin kokeilukilpailuja järjestettiin Kontiolahdella hänen johdollaan useita, kuten ensimmäiset takaa-ajokilpailut 1989, 20 km joukkueampumahiihto ja kansainvälisiä Supersprint- kilpailuja.