Ampumahiihtokausi vahvasti liikkeelle

    Lauri Elo   Uutiset  

Teksti: Meri Maijala Kuvat: Andrei Ivanov

Ampumahiihtokausi on ehtinyt olla täydessä vauhdissa jo reilun kuukauden verran. Kausi starttasi marraskuussa kotimaassa Kontiolahdella Puuilo-cupissa, jossa kilpailtiin pikakilpailut ja takaa-ajot sekä katsastettiin joukkueita maailmancupin ja IBU-cupin kilpailuihin. Puuilo-cupin avauksessa suomalaisista parasta vauhtia pitivät odotetusti Kontiolahden Urheilijoiden Kaisa Mäkäräinen ja Haapajärven Kiilojen Tero Seppälä. 22-vuotiaissa tuplavoitot nappasivat IF Ålandin Jenny Fellman ja Tuusulan Voima-Veikkojen Jaakko Ranta. 19-vuotiaissa Puuilo-cupin voitot menivät Ahveniston Ampumahiihtäjien Kaisa Keräselle sekä Saloisten Reippaan Elias Erkkilälle.

Maailmancup-kausi käynnistyi joulukuun alussa Slovenian Pokljukassa. Heti ensimmäinen kilpailu onnistui suomalaisittain upeasti, sillä sekaviestijoukkue Mari Eder, Kaisa Mäkäräinen, Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo sijoittui viidenneksi, mikä on Suomelle kaikkien paras sijoitus sekaviestissä.

Pokljukan normaalimatkalla Venla Lehtonen onnistui hienossa paikassa ampumaan uransa ensimmäiset nollat ja nappaamaan niin ikään ensimmäiset maailmancupin pisteensä sijoittumalla 36:nneksi. ” En ole koskaan ampunut kisassa nollia edes kahden ampumapaikan kilpailussa. Olin viimeisen paikan jälkeen itsekin yllättynyt. Meni vain jotenkin flow’ssa ammunta.”

Pokljukan pikakilpailu ja takaa-ajo olivat sen sijaan Kaisa Mäkäräisen näytöstä. Mäkäräinen ampui molemmat kilpailut puhtaasti, jonka lisäksi ylivoimainen hiihtovauhti siivitti suomalaisen kahteen peräkkäiseen osakilpailuvoittoon. ” Ei ole ehkä koskaan aiemmin ollut tällaista putkea ja se tuntuu erityisen hyvälle. Saa vihdoin ulosmitata osaamistaan, vaikka ei aina reeneissäkään näin usein tule nollia putkeen. Ammunta tuntuu tosi hyvältä nyt.”

Mäkäräisen hurja vire jatkui myös maailmancupin siirtyessä Pokljukasta Itävallan Hochfilzeniin. Sieltä irtosi pikakilpailusta kakkossija vain 0,6 sekuntia kilpailun voittaneesta Italian Dorothea Wiereristä. Takaa-ajossa Mäkäräinen nousi jälleen voittokantaan tavaramerkiksi muodostuneen hurjan viimeisen hiihtokierroksen jälkeen.

Miesten puolella Tuomas Grönman onnistui Hochfilzenissä ampumaan puhtaasti sekä pikakilpailun että takaa-ajon. Mahtavan ammunnan myötä takaa-ajosta irtosi myös kauden ensimmäiset maailmancupin pisteet. ” Se oli ihan hyvä kisa ja uran ensimmäiset neljä nollaa. Hienoa, että saatiin maailmancupin pistetili auki tältä kaudelta.”

Myös IBU-cupissa on nähty alkukaudesta suomalaisittain vahvaa menoa. Vasta 18-vuotias Otto Invenius säväytti heti kauden toisessa pikakilpailussa Ruotsin Idressä sijoittumalla 10:nneksi. ”Sain tästä paljon itseluottamusta ja huomasin, että ei ne muut menekään juuri sen kovempaa. Lauantain kisan tulen muistamaan varmaan aina.”

Toisena IBU-cup viikonloppuna Italian Ridnaunssa Suvi Minkkinen onnistui nousemaan uransa ensimmäistä kertaa kymmenen joukkoon IBU-cupissa. Minkkinen sijoittui kilpailussa yhdeksänneksi. ”Oli ihan superhyvä kisa ja olen tosi onnellinen sijoituksesta. Kympin joukkoon sijoittuminen on ollut jo pitkään tavoitteena, varsinkin kun on tuloksista pystynyt näkemään, että nollilla se olisi mahdollista.”

IBU Junior Cupin avausviikonloppuna Sveitsin Lenzerheidessa Tuukka Invenius oli hienosti normaalimatkalla 10:s ja Heidi Nikkinen normaalimatkan 12:s sekä pikakilpailun 13:s.

Alkukausi on osoittanut myös Jonne Kähkösen johdolla uusiutuneen valmennuksen ja Daniel Mullerin johtaman huoltoporukan onnistuneen erittäin hyvin kansainvälisissä kilpailuissa.

Toivotaan vahvasti alkaneelle kaudelle hyvää jatkoa myös vuonna 2019.