Nuorten MM-kisoissa paljon onnistumisia

    Lauri Elo   Uutiset  

Nuorten MM-kisoissa onnistumisia – Kruununa kaksi pronssimitalia

Ampumahiihdon nuorten MM-kilpailut saatiin päätökseen sunnuntaina 3. helmikuuta Slovakian Osrbliessä. Kilpailut onnistuivat suomalaisittain erinomaisesti. Seitsemän kilpailupäivän kohokohtia olivat Heidi Nikkisen ja Otto Inveniuksen pronssimitalit sekä useat sijoitukset kymmenen parhaan joukkoon.

Kilpailut käynnistyivät heti upeasti, kun Kouvolan Hiihtoseuran Heidi Nikkinen nappasi avauspäivänä 19-vuotiaiden 10 kilometrin normaalimatkalta pronssia. Kaksi sakkoa ampunut Nikkinen jäi historiallisen voiton Grönlannille napanneesta Ukaleq Astri Slettemarkista 1.20,3.

– Aina on hyvä kun saa mitalin kaulaan ja oli hyvä suorituskin. Olen ehdottomasti tyytyväinen. Olin pari viikkoa sitten kipeänä, ja tämä oli eka kisa pitkään aikaan. Oli vähän arvoitus, että kuinka kovaa sitä pystyy hiihtämään. Oli hyvä nähdä, että pystyy ihan tosi kovaan vauhtiin, Nikkinen iloitsi kilpailun jälkeen.

 

19-vuotiaiden miesten 12,5 kilometrin normaalimatkalla parasta suomalaismenoa avauspäivänä piti Soisalon Ampumahiihtäjien Otto Invenius sijoittumalla 10:nneksi. Toiseksi nopein hiihtoaika piti Inveniuksen sijoituksen korkealla neljästä sakosta huolimatta. Kymmenes sija ei kuitenkaan vielä tyydyttänyt mitalinnälkäistä Inveniusta.

– Vähän oli hankala kisa minun osalta. Hiihto tuntui koko kisan tosi raskaalta ja luulin, että nyt tulee huono hiihto. Antaa tosi paljon intoa seuraaville päiville, kun tietää, että vähän raskaammallakin radalla saa noin hyvän hiihdon aikaseksi. Mitalinnälkä vain kasvoi entisestään.

Huolto onnistui arvokisakelissä

22-vuotiaiden miesten 15 kilometrin normaalimatkan kovin suomalainen oli Tuusulan Voima-Veikkojen Jaakko Ranta. Ranta selvitti kilpailun kolmella ohilaukauksella, joista kaksi tuli viimeiseltä pystypaikalta.

– Oli kunnon arvokisakeli, ihan työmiehen keli. Lunta tuli sen verran, ettei oikein eteensä tahtonut nähdä. Huolto oli tehnyt tänään hyvää työtä. Meillä oli koko joukkueella hyvät sukset ja saatiin sitä kautta apuja hiihto-osuudelle tuossa umpihangessa, Ranta avasi kilpailun olosuhteita.

Viestissä käytiin keulassa

kisaviikon keskivaiheilla kilpailtujen viestien parasta suomalaisantia oli 22-vuotiaiden miesten seitsemäs sija nelikolla Jaakko Ranta, Tuomas Harjula, Otto Invenius ja Tuukka Invenius.

– Hyvä viesti ja hyvä kisa meiltä. Keulassakin oltiin kisassa, mutta ei ihan riittänyt loppuun asti. Hyvä hiihtopäivä oli kaikilla ja huolto onnistui taas hyvin. Voitettiin muun muassa Norja kokonaishiihtoajoissa. Minun mielestä hyvää tekemistä kaikilta, avausosuuden hiihtänyt Ranta summasi viestin.

Invenius pääsi mitalinmakuun

Välipäivän jälkeen Otto Invenius pääsi vihdoin mitalinmakuun. Invenius nappasi pronssia 19-vuotiaiden 7,5 kilometrin pikakilpailussa yhdellä makuun sakkokierroksella. Pystystä tuli oikeaan paikkaan kauden ensimmäinen nolla-ammunta.

-Tuntuu aivan uskomattomalta, Invenius iloitsi kisan jälkeen.

Invenius sai itsestään ladulla kaiken irti. Maalissa mitalisti joutui keräilemään pitkän tovin.

-Ei ole ikinä hapottanut noin paljoa kuin tänään. Maalissa makasin jonkun viisi minuuttia maassa ilman, että sain edes suksia jalasta. Huoltomiehet olivat tehneet tänäänkin hyvää työtä, eikä suksen luistossa ainakaan jääty, Invenius kiitteli.

Takaa-ajossa Invenius sijoittui seitsemänneksi.

– Tästä on kyllä mukava jatkaa. Kisat onnistuivat hyvällä menestyksellä, kun jokaisella matkalla ylsin 10 parhaan joukkoon. Pakko olla tyytyväinen.

Nikkinen ohituskaistalla takaa-ajossa

22-vuotiaiden miesten 10 kilometrin pikakilpailussa Oton veli Tuukka jatkoi Inveniusten veljesten hienoja otteita sijoittumalla viidenneksi. Jaakko Ranta säesti hyvää suomalaispäivää kuudennella sijallaan. Takaa-ajossa miesten sijoitukset kääntyivät Rannan sijoittuessa 12:nneksi ja Inveniuksen 14:nneksi.

Naisten puolella nuorten MM-kisojen päätöspäivänä Heidi Nikkinen sijoittui 19-vuotiaiden naisten 7,5 kilometrin takaa-ajossa parhaana suomalaisena 18:nneksi. Nikkinen lähti kilpailuun sijalta 52 ja nousi matkan aikana hurjat 34 sijoitusta

– Tänään oli hyvä päivä. Harmi vain, että en ollut lähempänä kärkeä kamppailemassa sijoituksista. Hyvä suoritus kuitenkin ja itselle muistutus, että vaikka tulee huonoja päiviä, niin on silti kovassa kunnossa.

 

 

Olosuhteet hallinnassa

Nuorten valmentaja Niko Aapajärvi summasi kisat onnistuneiksi. Erityisesti kehuja suomalaiset saivat ampumatyöskentelystä. joka on valmentajan mukaan maailman huippua.

-Kisathan menivät hyvin. Ollaan kansainvälisessä kilpailussa hyvin mukana. Hiihtovauhdissa ollaan hieman vielä takamatkalla, vaikka ollaan hyvin kärkeä saavutettu, mutta penkkatoiminnassa ollaan kansainvälisesti kärjessä.

Myös suksihuolto sai valmentajalta urheilijoiden tavoin kiitosta.

-Ammuntaolosuhteet olivat kisoissa hyvät. Muutamana päivänä oli vähän vaihtelua tuulissa, ja ne saatiin hyvin hallintaan. Suksihuollon osalta onnistuttiin useampana päivänä todella hyvin. Siellä oli räntä- ja vesisadetta ja vaikka satoi, lumi oli kuivaa ja kylmää. Se teki omat haasteensa voitelulle. Suksihuolto teki tosi kovasti töitä ja onnistui todella hyvin.

Nuorten MM-joukkueessa kilpailivat Jenny Fellman, Jenni Keränen, Heidi Kuuttinen, Saana Lahdelma, Kaisa Keränen, Heidi Nikkinen, Sanni Oikkonen, Johanna Isojärvi, Tuukka Invenius, Jaakko Ranta, Otto-Eemil Karvinen, Tuomas Harjula, Otto Invenius, Sameli Joronen, Patrik Kuuttinen ja Santtu Panttila.

Suomen Tasavallan presidentti Sauli Niinistö huomioi myös joukkueen menestyksen lähettämällä onnittelukirjeet MM-pronssimitalisteille.

Kuva: Ampumahiihtoliiton toiminnanjohtaja Tapio Pukki onnittelee Heidi Nikkistä menestyksestä lentokentällä.