Ampumahiihtokausi 2018-2019 saatiin päätökseen

    Lauri Elo   Uutiset  

Kolme maailmancup-voittoa ja kolme nuorten arvokisamitalia ampumahiihtokauden kruununa

Ampumahiihtokausi 2018-2019 saatiin päätökseen maaliskuun viimeisenä viikonloppuna Hämeenlinnan SM-kisoissa. Suomalaisittain kauden kohokohtia olivat Kaisa Mäkäräisen kolme voittoa maailmancupissa sekä nuorten hieno, kolme mitalia tuonut menestys arvokisoissa.

Kaisa Mäkäräisen hyvä vire ampumahiihdon maailmancupissa jatkui jälleen myös kuluneen kauden aikana. Mäkäräinen saavutti maailmancupissa naisampumahiihtäjistä eniten podium-sijoituksia yhdessä Italian Dorothea Wiererin kanssa. Seitsemän palkintopallisijoitusta napannut Mäkäräinen sijoittui myös kokonaiscupissa kärkipäähän, tiukassa pistekamppailussa sijoitus oli lopulta seitsemäs.

Yksi kauden kohokohdista oli Mäkäräisen hurja vire heti kauden alussa. Suomalainen onnistui ampumaan yhdeksän nolla-ammuntaa putkeen Pokljukan maailmancupissa, josta heltisi kaksi ylivoimaista maailmancup-voittoa. Seuraavana viikonloppuna Hochfilzenissä Mäkäräinen sijoittui pikakilpailun toiseksi, mutta nousi jälleen korkeimmalle korokkeelle takaa-ajossa hurjan viimeisen kierroksen siivittämänä.

Alkukaudesta nähtiin myös historiallinen suomalaishetki, kun sekaviestijoukkue Mari Eder, Kaisa Mäkäräinen, Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo nappasivat Pokljukan maailmancupista viidennen sijan. Joukkue viiletti kärkipaikalla vielä kolmannen osuuden aikana ja lopputulos oli Suomen kaikkien aikojen paras sekaviestisijoitus.

Viisi suomalaista pisteille

Kauden aikana maailmancupin pisteille nousi yhteensä viisi suomalaista. Mäkäräisen lisäksi pisteitä saalistivat Olli Hiidensalo, Tero Seppälä, Tuomas Grönman ja Venla Lehtonen. Lehtonen nappasi uransa ensimmäiset maailmancupin pisteensä heti kauden ensimmäisestä henkilökohtaisesta kilpailusta. Nollat normaalimatkalta ampunut Lehtonen oli kilpailun 36:s.

Miesten puolella kovimman henkilökohtaisen sijoituksen nappasi Olli Hiidensalo sijoittumalla kauden viimeisessä cup-kilpailussaan Holmenkollenilla 23:nneksi. Sija on Hiidensalon tähänastisista paras maailmancupissa. Seppälä onnistui myös sijoittumaan 30 parhaan joukkoon nousemalla Östersundin MM-kisojen takaa-ajossa 28:nneksi. Grönmanin kauden paras sijoitus, 34:s, tuli hienolla nolla-ammunnalla Hochfilzenin maailmancupin takaa-ajosta.

Nuoret mitalikantaan

Suomen nuoret nousivat tällä kaudella ikäisissään maailman huipputasolle useassa sarjassa. Tammi-helmikuun vaihteessa kilpailluista nuorten MM-kisoista oli kotiintuomisina kaksi pronssimitalia. Heidi Nikkinen nappasi 19-vuotiaiden pronssia heti kisojen avauspäivän normaalimatkalta ja Otto Invenius niin ikään pronssia 19-vuotiaiden pikakilpailusta. Tuukka Invenius ja Jaakko Ranta täydensivät hienoa suomalaismenestystä viidennellä ja kuudennella sijallaan 22-vuotiaiden pikakilpailussa.

Mitalia pukkasi myös nuorten olympiafestivaaleilta Sarajevosta. Joukkue Heidi Nikkinen, Kaisa Keränen, Matias Maijala ja Ville-Valtteri Karvinen nappasivat olympiapronssia sekaviestistä. Loppukauden huipennuksesta vastasi Jaakko Ranta nousemalla nuorten EM-kisojen takaa-ajossa sijalta 23 lopulta neljänneksi.

Puuilo-cupin voitot Mäkäräiselle ja Seppälälle

Kotimaassa kamppailtiin kauden aikana uudessa kilpailusarjassa, Puuilo-cupissa. Seitsemän osakilpailua sisältäneessä Puuilo-cupissa kilpailtiin naisten ja miesten yleisissä sarjoissa sekä 22- ja 19-vuotiaissa. Cupin lopputuloksiin laskettiin yhteispisteet viidestä parhaasta kilpailusta.

Naisten sarjan kokonaiskilpailun voitti Kontiolahden Urheilijoiden Kaisa Mäkäräinen seitsemällä pisteellä ennen seurakaveriaan Nastassia Kinnusta. Kolmanneksi sijoittui Ahveniston Ampumahiihtäjien Erika Jänkä 11 pistettä Mäkäräisen takana.

Miesten puolella eniten pisteitä keräsi Haapajärven Kiilojen Tero Seppälä. Toiseksi sijoittui Lahden Hiihtoseuran Olli Hiidensalo kuusi pistettä perässä ja kolmas oli Saloisten Reippaan Lauri Peltoniemi vain pisteen Hiidensalon takana.

22-vuotiaiden naisten sarjassa kokonaiskilpailun voiton vei maailmancupia kiertänyt If Ålandin Jenny Fellman. Miesten puolella vahvin oli Tuusulan Voima-Veikkojen Jaakko Ranta.

19-vuotiaiden kokonaiskilpailun vahvimmat olivat Ahveniston Ampumahiihtäjien Kaisa Keränen ja Saloisten Reippaan Elias Erkkilä.

Palkinnoksi cupissa jaettiin kokonaiskilpailun kolmelle parhaalle lahjakortit Puuiloon. Yleisten sarjojen voittajat kuittasivat 1000 euron ja nuorten sarjojen voittajat 600 euron lahjakortit.

Lapua Junior Cup huipentuu kesällä

Nuorten ampumahiihtäjien Lapua Junior Cupissa ehdittiin kilpailla 13-17-vuotiaiden sarjoissa talven aikana kahdeksan osakilpailua. Nuorten kamppailut cupissa jatkuvat vielä kesän aikana, mutta tämänhetkisen tilanteen mukaan kärkipaikkoja 13-vuotiaissa pitävät Hollolan Urheilijoiden Ilona Rantakömi ja Saloisten Reippaan Joonas Jarkko.

15-vuotiaiden ykkössijoja pitävät hallussaan Larsmo IF:n Rebecca Sandnäs ja Puijon Hiihtoseuran Emil Naumanen, ja vanhimpien sarjojen johdossa ovat Tuusulan Voima-Veikkojen Nea Vähäsarja ja Oulun Hiihtoseuran Kalle Loukkaanhuhta.

Lapua Junior Cupissa jaetaan patruunapalkintoja kesäkauden lopuksi sarjojen kolmelle parhaalle..