Puheenjohtajan ajatuksia kauden päättyessä

    Lauri Elo   Uutiset  

Hyvä Ampumahiihtoväki – ajatuksia kauden päättyessä!

Lähtökohtia kuluneelle vuodelle ja kilpailukaudelle

Olympialaisten jälkeen käännettiin katseet kohti Pekingin olympialaisia ja uutta 4–vuotisjaksoa.  Liiton valmennus- ja huoltotiimien uusiutuminen, kattavat arvioinnit suoritettiin Suomen ampumahiihdon tilasta niin seurojen kuin urheilijoiden osalta sekä tavoitteiden asettamisesta lähivuosille. 2018 vuodelle haetun valtionavustuksen hakemiseen liittynyt järjestelmäongelma johti siihen, että OKM ei ottanut Liiton hakemusta käsittelyyn. Liitto jätti asiasta valituksen syksyllä 2018 Helsingin hallinto-oikeudelle, päätöstä valitukseen odotetaan alkuvuodesta 2020. Liiton hallitus päätti toteuttaa valmennuksen sekä muun osalta suunnitelmat kuten ne oli laadittu, hallitus toki tunnisti haasteen kovuuden.

Keskeisiä tavoitteita 2018/2019 – 2021/2022 kaudelle

Ampumahiihdon kansainvälisen tason saavuttaminen usean urheilijan voimin on keskeinen tavoite. Valmennusryhmiin nostettiin nuoria aiempaa selvästi enemmän, myös leireille vahvistettiin valmennusresursseja. Pitkän tähtäyksen tavoitteena on kyetä tukemaan ja varmistamaan seurojen valmennustoimintaa eri tavoin. Liiton toimiston toimenkuvat fokusoitiin.  Lajipäällikkö keskittyy aiempaa tiiviimmin tukemaan ja koordinoimaan valmennus- ja huippu-urheilua. Kenttäpäällikkö keskittyy seuratoiminnan kehittämiseen, aktivoimiseen ja tukemiseen. Toiminnanjohtaja osaltaan ohjaa ja tukee molempia toimintoja omien tehtäviensä ohella. Valiokuntien roolina ja tehtävänä on tukea mahdollisimman hyvin määritellyn tehtäväalueensa osalta hallituksen linjaamien tavoitteiden toteutumista. Kansainvälisellä tasolla menestymisen osalta Liitto asettaa tavoitteet yhdessä Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön kanssa vuosittain ja aikanaan Pekingin olympialaisten osalta.

Johtamisen kehittyminen kaikilla tasoilla on tärkeää

Ampumahiihtoliitto ehkä ensimmäisenä lajiliittona määritteli johtamisjärjestelmän toimintaansa kattavasti 2017 aikana ja sen käyttöönotto alkoi edetä 2018 alussa. Johtajuudesta on keskusteltu kuluneen kauden aikana paljon – ja aiheellisesti. Urheilussa hyvää johtamista pitää parantaa ja ammattimaistaa. Johtajuuden vahvistaminen ja hyvä johtaminen on konkreettinen tavoite.

Nuorilla sekä miehillä hyvää kehitystä, Mäkäräinen jatkoi maailman huipun tasolla

MM-kisoissa emme saaneet mitaleita, joka tietenkin harmittaa. Ampumahiihdon tasoa mielestäni pitää mitata koko kauden menestyksellä. Kaisa Mäkäräinen nousi useimmin podiumille, saman verran kuin Wierer, maailmancupeissa. Ei huono, sanoisi J. Uotinen! Nuoret naiset ja miehet sijoittuivat mitaleille hienosti ja saavuttivat hyviä sijoituksia ikäluokkansa kisoissa. Miehissä oli rohkaisevia suorituksia kauden aikana. On selvää, että kovasti työtä on jatkettava, jota työtä valmennusjohto, urheilijat sekä muu valmennusjohto aktiivisesti ovat jo miettimässä ja laatimassa suunnitelmia tulevalle valmennuskaudelle. On jo selvää, että IBU-cupin rooli vahvistuu tiellä kohti maailman huippua Suomessa, kuten monessa maassa on jo aiemmin toteutunut.

Ampumahiihdon kiinnostus talvilajien kärjessä

Ampumahiihto piti tukevasti asemansa suomalaisten mielenkiinnon kohteena. Lajin kiehtovuus, jännittävyys, äärimmäistä fyysistä, henkistä, ammunnan- ja mielenhallinnan taitoa vaativa laji vetää televisioiden ääreen suurimmat katsojamäärät edelleen. Suuren yleisön vahva mielenkiinto onkin yksi tärkeimpiä tuen osoituksia urheilijoillemme.

Vahvaa työtä tehdään koko ajan Suomen ampumahiihdon eteen

Suomalaisten ampumahiihtoseurojen sekä ampumahiihtäjien taustalla on tehty paljon ja ahkerasti töitä. Huippu-urheilu ja erityisesti isot lajit, kuten ampumahiihto kiinnostavat ihmisiä paljon. Media luonnollisesti fokusoi resurssinsa ja mitoittaa aikaansa näille lajeille, joka periaatteessa on oikein hyvä asia.  Joskus tuntuu kohtuuttomalta niin ”yleisviisaan” katsojan kuin ”kriittispainotteisen” toimittajan kommentit ja arviot, jos urheilija ei ole saavuttanut podiumia tai pistesijaa.  Toki valtaosa suuresta yleisöstä ja toimittajista ymmärtää, että kansainvälisellä huipulla menestys on lujassa.

Itse urheilijat panostavat oleellisen ajan koko elämästään urheilulle ja tekevät parastaan. Valmentajat, huoltajat, urheilijoiden vanhemmat ja muu taustajoukko tekevät koko ajan parhaansa urheilijan menestyksen eteen, Liitonkin tehtävissä olevat toimivat juuri noin, tekevät parhaansa.

Oliskohan mitenkään mahdollista kannustaa kaikkea urheilua samalla tavalla kuin esim. miesten koripalloa ja naisten jääkiekkoa kannustetaan tällä hetkellä Suomessa – iloitaan onnistumisista ja tappionkin jälkeen tsempataan positiivisesti eteenpäin!

Tasa-arvon vahvistamisesta sekä nuorten odotusten paremmasta huomioimisesta lisäarvoa

Liiton hallitus asetti esityksestäni työryhmän selvittämään tasa-arvon toteutumista ja nuorten äänen kuulumista tällä hetkellä suomalaisessa ampumahiihdossa sekä työstämään tavoitteet kummankin asian osalta, jotta tasa-arvo ja nuorten ääni sekä odotukset varmasti toteutuvat Liiton toiminnassa. Työryhmä esittää aikaansaannoksensa syksyllä 2019 ja esityksen toimenpiteet otetaan huomioon jo 2020 toimintasuunnitelmaan sekä seuraavaan strategiaan, joka on vuoden päästä ajankohtainen.

Kiitos

Haluan kiittää ampumahiihtäjiä, ampumahiihtoa harrastavien ja kilpailevien valmentajia ja muita taustajoukkoja merkittävästä työstä kuluneella kaudella. Meillä on lajin tukena uskollisia ja hyviä yhteistyökumppaneita niin Liitto-, seura- kuin urheilijatasolla. Tuki on tärkeä ja jokaisesta eurosta ja tukimuodosta haluan kiittää ampumahiihtäjiemme puolesta.

 

Ampumahiihtoterveisin,

Kalle Lähdesmäki
puheenjohtaja
Kauppaneuvos