Otto Invenius sai MM-mitalista paljon itseluottamusta: ”Viime kausi oli tosi hyvä”

    Meri Maijala   Uutiset  

Otto Invenius nappasi viime talvena uransa ensimmäisen arvokisamitalinsa ampumahiihdon nuorten MM-kisojen pikakilpailusta Slovakian Osrbliestä. Pronssille kiitänyt Invenius onnistui myös sijoittumaan kisojen kaikilla henkilökohtaisilla matkoilla kymmenen parhaan joukkoon. Edellisen kerran suomalaismies on saavuttanut henkilökohtaisen nuorten MM-mitalin vuonna 2009, kun Antti Raatikainen otti hopeaa Canmoren normaalimatkalta.

– Viime kausi oli tosi hyvä ja sain siitä paljon itseluottamusta. Pääsin jo melko kärkeen omassa sarjassa kansainvälisesti ja tavoitteet täyttyivät. Vielä jäi myös nälkää aika paljon tuleville kausille, Invenius kertoo.

Kauden kohokohta oli Inveniuksen mielestä kuitenkin Idren IBU-cupissa joulukuun alussa saavutettu pikakilpailun 10:s sija. Taakse jäi uran ensimmäisen IBU-cup viikonlopun aikana kovia nimiä.

– Kilpailun jälkeen oli uskomaton fiilis. Kädet tärisivät koko illan ja olin aivan muissa maailmoissa. En meinannut saada untakaan sinä yönä ollenkaan. Se oli vaan niin siistiä, Invenius muistelee.

Soisalon Ampumahiihtäjien Invenius on aloitellut harjoituskautta jo opiskelupaikkakunnallaan Vuokatissa. 18-vuotias lukiolainen aikoo keskittyä harjoituskaudella erityisesti pitoharjoitteluun, aseen heilumista pitäisi saada vähennettyä.

– Viime viikolla aloiteltiin treenaaminen. Kauden jälkeen hiihtelin paljon keväthangilla. Sellaista täyslepoa ei tullut ollenkaan, mutta ei tuntunutkaan, että olisi tarvinnut sellaista.

Maastohiihdon kautta ampumahiihtäjäksi

Tarmo Naparin valmennettava Invenius löysi ampumahiihtoon maastohiihdon kautta.

– Olen aina harrastanut maastohiihtoa, ja kun pääsin käymään ampumahiihtotreeneissä, niin se vaikutti mukavammalta lajilta. Hiihtoon tuli sitä kautta kivaa virikettä.

Myös kolme vuotta vanhemmalla isoveljellä Tuukalla, joka on itsekin maajoukkuetason ampumahiihtäjä, oli vaikutusta pikkuveljen lajivalintaan.

– Tuukka alkoi harrastamaan ampumahiihtoa, kun isommat pojat halusivat hänet viestijoukkueeseen. Sitä kautta aloin itsekin jossakin vaiheessa käymään treeneissä. Vaikutti mukavalta touhulta.

Nykyään Leppävirralta kotoisin olevat veljekset näkevät harvemmin Tuukan asustellessa Joensuussa. Nuorempana veljekset lenkkeilivät kuitenkin yhdessä ahkerasti. Pitkillä ja rauhallisilla lenkeillä pikkuveli pysyi hyvin vauhdissa mukana, mutta tehotreeneissä Otto sai vielä katsella Tuukan selkää kauempaa.

– Silloin ei vielä vauhti riittänyt. Nykyään meidän välillä on pientä kilpailua. Kyllä Tuukkaa ärsyttää, jos pääsen sen voittamaan.

Jännitys hallintaan

Invenius kertoo harjoittelevansa lähes 700 tuntia vuodessa. Tulevalle kaudelle harjoitusmääriä on tarkoitus jälleen pikkuhiljaa nostaa. Pitkään Invenius kävi ampumassa kaksi kertaa viikossa, mutta Vuokatissa asustellessa tahti on lähes tuplaantunut.

– Kovat harjoitusviikot ovat minulla tosi kovia ja kevyet taas kunnolla kevyitä. Myös tehotreenit ovat usein vähän pidempiä. Aika usein saattaa olla tunnin VK-treenejä ohjelmassa, Invenius avaa.

Entä mikä on Otto Inveniuksen lempitreeni?

– Joku nopeustreeni tai salitreeni, niissä ne palautukset vetävät puoleensa, Invenius nauraa.

Vahvuudekseen ampumahiihtäjänä Invenius nimeää hiihtovauhdin ja kestävyyden. Heikkoutenaan hän pitää henkistä puolta, ampumapaikalla tulee vielä liikaa mietittyä ylimääräisiä asioita. Invenius kuitenkin kokee, että jännittäminen on vähentynyt kokemuksen kautta ajan mittaan.

– Viime vuonna tuli suuri harppaus siinä, kun pääsi niin paljon kiertämään kisoja. Ei enää jännittänyt yhtään niin paljoa.

– Silti kisatilanteessa mietin vielä välillä liikaa sitä, että nyt jos tästä ampuisi nollat, niin menisi hyvin. Ja yleensä se viimeinen tai kaksi viimeistä laukausta tahtoo sitten mennä huti.

Mitali mielessä ensi kauteen

Invenius siirtyy ensi kaudeksi ampumahiihdossa nuorten sarjoissa 22-vuotiaisiin. Viime kaudella mitalin makuun päässyt ampumahiihtäjä tähyää mitalia myös tulevan talven nuorten MM-kisoista. Lisäksi Invenius tavoittelee paikkaa nuorten MM-kisoihin myös maastohiihdon puolelta.

– Siellä olisin vielä alle 20-vuotiaissa. Meillä olisi myös kova viestijoukkue tulossa siihen sarjaan.

Pidemmän tähtäimen tavoitteita Invenius ei ole vielä tarkemmin miettinyt. Lopulta hän nimeää tavoitteekseen olympiamitalin, jota kohti haluaa urallaan pyrkiä.

– Haluan totta kai olla joskus siellä kärkimiesten mukana, niin että olisi aina mahdollisuudet päästä kisassa podiumille. Olisi mahtavaa olla ihan huipulla, Invenius päättää.