Nuorten MM-kilpailut pidettiin Sveitsin Lenzerheidessa

Tapio Pukki   Uutiset

Heidi Nikkisen viides sija nuorten MM-kisojen kovin suomalaissuoritus

Ampumahiihdon nuorten MM-kilpailut käytiin tänä vuonna Sveitsin Lenzerheidessä, reilussa 1500 metrin korkeudessa, tammi-helmikuun vaihteessa.

Väkevin suomalaissuoritus nähtiin jo kisojen avauspäivänä, kun Kouvolan Hiihtoseuran Heidi Nikkinen oli 19-vuotiaiden 10 kilometrin normaalimatkalla viides.

Nikkinen selvitti kilpailun hienosti vain kolmella sakolla ja jäi lopulta normaalimatkan voittaneesta Sveitsin Lea Meieristä vain 24 sekuntia.

• Se on ehkä kisa, joka minua on kaikista eniten harmittanut jälkeen päin. Viimeistä laukausta olen vielä monta yötä miettinyt, kun se oli niin hölmö laukaus.

Nikkisen ampui kilpailun viimeisen laukauksen ohi ja hänet erotti pronssimitalista maalissa lopulta vain seitsemän sekuntia.

• Olin neljä päivää ennen kilpailua ottanut rauhallisesti, kun tuntui, että olisin tulossa kipeäksi. En päässyt tekemään mitään valmistavia tehojakaan. Jos olisin saanut tehtyä tehot, olisinko hiihtänyt seitsemän sekuntia kovempaa.

Orimattilan Jymyn Anniina Rantala oli samassa kilpailussa toiseksi parhaana suomalaisena 38:s. 19-vuotiaiden miesten kilpailussa parasta suomalaisvauhtia piti 31:nneksi sijoittunut Kontiolahden Urheilijoiden Ville-Valtteri Karvinen.

Seuraavan päivän 22-vuotiaiden miesten 15 kilometrin normaalimatkan paras suomalainen oli maailmancupissakin tällä kaudella hyvin esiintynyt Tuusulan Voima-Veikkojen Tuomas Harjula. Kolme sakkoa ampunut Harjula oli kilpailun 32:s reilut kolme minuuttia kärjestä. Kontiolahden Urheilijoiden Otto-Eemil Karvinen oli neljällä sakolla 39:s.

22-vuotiaiden naisten 12,5 kilometrin normaalimatkan nopein suomalainen oli Närpes Kraft Skidföreningin Heidi Kuuttinen. Kahdella ohilaukauksella Kuuttisen sijoitus oli hienosti 11:s. Seinäjoen Hiihtoseuran Sofia Joronen oli samassa kilpailussa 38:s.

Seitsemäs sija viestien parhaana antina

19-vuotiaat naiset olivat kolmantena kilpailupäivänä upeasti 3×6 kilometrin viestin seitsemänsiä joukkueella Kaisa Keränen, Anniina Rantala ja Heidi Nikkinen.

Vain yhden varapatruunan käyttänyt Nikkinen piti ankkuriosuudella ylivoimaisesti kovinta vauhtia.

• Viesti oli viikon onnistunein kisa. Sinänsä harmi, ettei sattunut samanlaista henkilökohtaisille matkoille, mutta tietysti tärkeää, että joukkueen puolesta onnistui.
  • Käytännössä se oli täydellinen suoritus minulta.

19-miesten kolmikko Ville-Valtteri Karvinen, Henri Heikkinen ja Arttu Heikkinen sijoittui 3×7,5km viestin 12:nneksi.

22-vuotiaat miehet olivat 4×7,5 kilometrin viestin sijalla 13 joukkueella Otto-Eemil Karvinen, Tuomas Harjula, Patrik Kuuttinen ja Juho Hökkä. Myös naiset olivat 4×6 kilometrin viestin sijalla 13 nelikolla Saana Lahdelma, Heidi Kuuttinen, Sofia Joronen ja Maija Keränen.

Nikkinen vahva myös pikakilpailussa

Heidi Nikkinen oli kisojen kahden välipäivän jälkeen jälleen hyvässä vauhdissa 19-vuotiaiden 6 kilometrin pikakilpailussa. 19:nneksi sijoittunut Nikkinen ampui kaksi sakkokierrosta. Päivän toisesta hienosta suomalaissuorituksesta vastasi puhtaasti ampunut Ahveniston Ampumahiihtäjien Kaisa Keränen, joka sijoittui lopulta 22:nneksi.

• Kisassa oli ainakin väärä suksi. Olisin viestissä kaikki voittanut hiihdossa, mutta jäin reilusti suksella seuraavassa kisassa. Oman ratkaisun tein, mutta tyhmän sellaisen.

Nikkinen jäi lopulta yhden sakon ampuneesta kilpailun voittajasta, Italian Linda Zingerlestä, minuutin ja 17 sekuntia.

• Annoin kisan aikana kaikkeni ja uskoin vielä sen aikana, että kahdella sakolla olisi ollut korkeammalla. Tuli lopulta yllätyksenä miten kauas siinä jäi.

Otto-Eemil Karvinen oli 22-vuotiaiden miesten 10 kilometrin pikakilpailun paras suomalainen sijoittumalla 33:nneksi. Mikkelin Hiihtäjien Saana Lahdelma oli 22-vuotiaiden naisten vastaavassa 7,5 kilometrin pikakilpailussa parhaana suomalaisena 35:s.

Takaa-ajoissa sijoitusten nousuja

Kisat päättäneet takaa-ajot toivat vielä suomalaisille hyviä sijoituksia. Kaisa Keränen nousi 22-vuotiaiden naisten 7,5 kilometrin takaa-ajossa kymmenen pykälää ylöspäin, sijoittuen lopulta hienosti 12:nneksi. Keränen ampui kilpailussa kaksi sakkokierrosta. Heidi Nikkinen oli viidellä sakolla kilpailun 17:s.

Puijon Hiihtoseuran Arttu Heikkinen nousi myös 19-vuotiaiden 10 kilometrin takaa-ajossa hyvin sijalta 46 sijalle 29.

Korkealla kisaaminen haastavaa

Nuorten maajoukkueen valmentaja Niko Aapajärvi summasi kisaviikon sisältäneen onnistumisia, mutta myös hankaluuksia liittyen korkealla kilpailemiseen.

• Taas kun mentiin korkealle hiihtämään kilpaa, niin hiihtovauhdeissa jäätiin enemmän, mitä ollaan aikaisemmissa nuorten MM-kisoissa jääty. Se on toistunut aikaisemminkin, kun korkealla hiihdetään.

Aapajärvi peräänkuulutti ratkaisuksi määrätietoisen työn tekemistä.

• Väistämättä perusharjoittelua pitää vaan jatkaa, ja sitä kautta tulee nostot hiihtovauhtiin. Oikotietä ei ole.

Erityisesti ampumavalmentajana toimiva Aapajärvi iloitsi kisoissa kuitenkin nuorten suojattiensa onnistumisista penkalla.

• Ammunnan puolella oli onnistumisia useammalla urheilijalla. Ensikertalaisiakin oli kuitenkin viisi mukana.

Aapajärvi nosti myös huollon onnistumisen esiin.

• Huollolle iso kiitos, oli todella keskieurooppalaiset olosuhteet ja kosteudet olivat matalat. Huolto onnistui kisoissa mahtavasti, Aapajärvi kiitteli.

Teksti: Meri Maijala