AJANKOHTAISTA AMPUMAHIIHDOSTA

     admin   Uutiset  

KIITOS KAISA!

Suomen ja koko maailman ampumahiihtoväki kiittää mitä lämpimimmin, onnittelee ja kunnioittaa Kaisa Mäkäräistä erittäin menestyksellisestä urasta.  Kaisan suorituksista on saatu jännitystä riittämiin, kyyneliä litratolkulla lajille ominaisesta draamasta ja monenlaisista, väkevimmätkin intohimot täyttäneistä suorituksista suomalaisena ampumahiihtäjänä ja maailman eliittitason urheilijana.  Kaisa on ollut 6 vuotta Suomen kiinnostavin ja valovoimaisin urheilija suomalaisten mielestä. Kansainvälisesti Kaisan tasoisia huippu-urheilijoita ei vuosikymmenessäkään ole koko maailmassa kuin 2-3. Huippu-urheilija tarvitsee jatkuvasti väkevän lähituen tekemisensä mahdollistamiseksi. Urheilijalle on tärkeätä tietää koko ajan, että perheen ja läheisten tuki on katkeamaton. Luonnollisesti valmennus, huolto ja erilaiset kumppanit ovat valmistautumisessa sekä itse kilpailussa keskiössä. Haluamme kiittää Kaisan vanhempia, perhettä, Jarkkoa sekä kaikkia keskeisiä Kaisan urheilu-uraa tukeneita tahoja. Tehdyn työn ja annetun tuen jälki jää suomalaiseen huippu-urheiluun lähtemättömästi. 

Toivomme Kaisalle mitä parhainta menestystä elämän uuteen vaiheeseen.  Lisäksi toivomme, että Kaisa antaa suomalaiselle ampumahiihdolle tulevaisuudessa vielä paljon osaamistaan ja kokemustaan lajin parissa. 

Ampumahiihtokausi päättyi Koronaan

Ampumahiihtokauden suomalaista huipennusta odotetiin Kontiolahden maailmancupista maaliskuussa. Sitä se olikin, mutta oleellisesti eri tavalla kuin osattiin arvioida. Tuli kaksi K:ta – Korona ja Kaisa uran lopettamisilmoitus kansainvälisellä tasolla. Nove Meston m-cup 7 ilman yleisöä antoi esimakua mitä on tulossa. Suomessa oltiin varovaisen toiveikkaita, koko ajan THL:n kanssa yhteydessä, miten Korona ilmestyy Suomeen. Avauspäivänä, kun portit oli jo avattu yleisölle, tuli Valtioneuvoston suositus. Sen seurauksena tehtiin päätökset, että kilpaillaan ilman yleisöä ja että Stadionilla oleva väkimäärä vähennetään selvästi alle 500, näin tehtiin. M-cup onnistuttiin viemään läpi torstai-lauantain osalta, mutta sunnuntain viestejä ei voitu toteuttaa.   Vaikeissa olosuhteissa ja jatkuvassa epävarmuustilassa Kontiolahden Urheilijat selviytyi olosuhteet huomioiden erinomaisesti kisojen järjestämisestä. Kansainvälisen Liiton, IBUn, sekä muut palautteet ovat olleet kiittäviä järjestelyiden onnistumisesta vaikeissa olosuhteissa. 

Maailmancupin talouteen Koronasta tuli merkittävä negatiivinen taloudellinen vaikutus. Asiaa on alettu eri vastuullisten tahojen kanssa hoitamaan ja keskustelut ovat menossa. Mikä tärkeintä, erittäin ymmärtävässä ja hyvässä hengessä.

Ampumahiihtokausi oli vaikea kotimaassa

Etelä- ja Keskisuomeen talvea ei tullut.  Ensimmäiseksi on syytä kiittää kaikkia niitä seuroja, kuntia ja kaupunkeja, jotka ovat ylläpitäneet lumiolosuhteita kuluneena talvena aiempia vuosia vaikeammissa olosuhteissa. Moni seura teki uskomattoman työn, että onnistuivat järjestämään suunnitellut kilpailut. Valitettavan moni seura teki myös paljon työtä kisojen järjestämiseksi ja siitäkin huolimatta joutuivat peruuttamaan kisat lumipulan ja olosuhteiden riittämättömyyden johdosta.

Ampumahiihtoliiton hallitus teki 14.3. Valtioneuvoston suosituksen ja AVIn määräyksen johdosta päätöksen, että loppukauden kilpailut ja tapahtumat peruutetaan ampumahiihdon osalta.

Haluan kiittää seura- ja koko ampumahiihtoväkeä kauden läpiviemisestä parhaalla mahdollisella tavalla, olosuhteet huomioiden. Nyt tarvitaan ymmärrystä ja jaksamista, että päästään matkavauhtiin ja tekemiseen – yhdessä eteenpäin.

Kuluva kausi osoitti, että Ampumahiihtoseurojen ja -liiton tulee edelleen yhteistyössä jatkaa ponnisteluja, jotta kunnissa tehdään aiempaa selvästi enemmän investointeja lumiolosuhteiden varmistamiseksi niin ampuma- kuin maastohiihdollekin. Yhteistyötä on tärkeää tehdä sekä Hiihtoliiton että kuntien ja kaupunkien kanssa lumiolosuhteiden kehittämisestä.

Kilpailukauden saavutuksista sekä haasteista lajipäällikkö yhdessä valmentajien kanssa tekee katsauksen lähiaikana uutiskirjeessä sekä kotisivulla.

Miten ampumahiihdossa edetään

Ampumahiihto ja urheilu ovat tärkeitä asioita ihmisten arjessa. Kuitenkin tärkeintä on terveys ja tasapainoisen ja -arvoisen elämän sekä elämänlaadun varmistaminen Suomessa varmistetaan.  Tämä on meilläkin keskiössä.

Kokoontumiset yli 10 hengen tapaamisille ja kokouksille eivät ole sallittuja. Tämä aiheuttaa sen, että toimimme täsmällisesti viranomaisten ohjeiden mukaan. Mm. kevätkokous kutsutaan koolle, kun tilanne sen sallii. Tässä Olympiakomitea ohjeistaa lajiliittoja, tilannetta seurataan.

Liiton henkilöstö valmistelee vaihtoehtoisia suunnitelmia tulevaisuuteen. Valiokunnat ja hallitus pitävät aktiivisesti etäyhteys-kokouksia tilanteen edetessä ja vaatiessa.

Uskon vakaasti, että Valtioneuvoston johdolla Suomen viranomaiset kykenevät saattamaan Koronasta aiheutuneen epävarmuuden takaisin varmuustilaan.  Yhteistyö, kärsivällisyys ja reaaliaikainen asioihin reagointi auttavat meitä!

Eteenpäin!

Kalle Lähdesmäki
Puheenjohtaja