Päävalmentajan ja lajipäällikön näkymiä menneeseen ja tulevaan

    Jouni Kinnunen   Uutiset  

Maajoukkueen kausi / Päävalmentaja

Ampumahiihdon maajoukkueella oli jälleen värikäs kausi, sisältäen ylä- ja alamäkiä lajin luonteeseen sopivasti – mm. yksi maailmancupin voitto ja kolme eri urheilijaa saavuttivat top 10 sijoituksen. 

Ensimmäinen kokonainen harjoituskausi piti sisällään urheilijoiden arkiharjoittelun tehostamisen, korkean harjoittelun opettelemisen ja yleisten toimintatapojen harjoittelua – uuden oppimista. Analyysit kuluneesta kaudesta ovat vielä kesken, niihin palataan laajemmin, kun työ valmistuu. Numeroiden valossa selvää on, että ammunnan osalta osumia kaivataan lisää – numeroiden takana on kuitenkin paljon muutakin kuin se ilmeinen lopputulos.

Nyt kun kausi on kaikkien osalta päättynyt totuttua aiemmin, kannattaa omatoimista harjoittelua jatkaa vielä hetki. Sen jälkeen on kuitenkin tämä kausi hyvä päättää, pitää hieman etäisyyttä ampumahiihtoon, olla aktiivinen ja ladata akkuja. Nyt ei ole kiire sännätä uuteen kauteen, monestakin syystä, vaan käyttää hetki hyvään tilannekartoitukseen ja suunnitella tulevaa: rehellinen analyysi mitä olen tehnyt, missä on parannettavaa ja mitä hyvää tästä kaudesta voin siirtää tulevaan?

Myös tässä yhteydessä haluan meidän kaikkien puolesta kiittää Kaisaa siitä valtavasta työstä, jota hän on tehnyt paitsi oman uransa, myös suomalaisen ampumahiihdon eteen – KIITOS Kaisa! Saappaat ovat suuret ja on meidän yhteinen haasteemme alkaa niitä täyttämään.

Lajipäällikön katsaus

Talven kilpailukausi tuli ennenaikaiseen päätökseensä koronaviruksen johdosta Kontiolahden maailmancup-viikolla. Samalle viikolle päättyi huikeita urheilu-uria ampumahiihdon parissa, Martinin ja Kaisan ilmoittaessa lopettamispäätöksistään. Kaisan aikakausi ampumahiihtomaailman ehdottomalla huipulla on suomalaisittain vertaansa vailla ja niistä jännityksen ja menestyksen hetkistä Kaisalle suuri kiitos.

Olemme uuden edessä, kun pääsemme vastaamaan kysymykseen, ”mitä Kaisan jälkeen?”. Kestomenestyjän paikka on nyt vapaana. Maajoukkueen potentiaalissa on kuitenkin leveyttä, minkä osoittaa Marin ja Teron top-10 sijoitukset ja Suvin useat maailmancupin pistesijat. Joukkueessa on myös useita urheilijoita, joiden potentiaali ei tuloslistoilla viimetalvena realisoitunut. Kokonaisvaltaisemmalla onnistumisella ja kunnon ajoittamisella menestys vielä laajemmalla rintamalla – myös viesteissä – on täysin mahdollista. Usko menestyksen saavuttamiseen jatkossakin on vahva!

Uusia tapoja toimia on varmasti jokainen tavalla tai toisella joutunut opettelemaan koronapandemian vaikutusten myötä – niin perusarjessa kuin harjoittelussakin. Kilpailukauden ennenaikainen päättyminen tarjoaa mahdollisuuden panostaa harjoitteluun, osalla vielä talven lumien aikana, ja tämä tilaisuus kannattaa hyödyntää. Uusia tapoja pohditaan myös liiton valmentautumisen osalta – miten jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä pystytään vastaamaan haasteisiin ja pysymään kansainvälisesti kilpailukykyisinä lyhyemmällä ja pitemmällä aikajänteellä. Yksi merkittävimmistä huippu-urheilun puolella työn alla olevista asioista on valmennuslinjan auki kirjoittaminen ja sen aktiivinen jalkauttaminen seurojen ja tavoitteellisesti harjoittelevien urheilijoiden pariin tulevalla kaudella.

Leirityskauden suunnitelmat ovat parhaillaan työn alla, ja päätöksiä valmennusryhmistä pyritään tekemään hallituksen kokouksessa 23.4.2020. Käytännön toteutuksen aloittaminen voi vaatia vielä joustoa leirityksen suunnitelmiin, mutta varmaa on, että harjoittelun aloittamista huippu-urheilussa ei voi lykätä myöhemmäksi.