Ampumahiihtoliitto vahvasti mukana urheiluyhteisön työssä häirintää vastaan

     Tapio Pukki   Uutiset  

Suomen Ampumahiihtoliitto ry                                       TIEDOTE
Valimotie 10
00380 HELSINKI

Ampumahiihtoliitto vahvasti mukana urheiluyhteisön työssä häirintää vastaan

Ampumahiihtoliitto on vuoden 2019 alusta lähtien tehnyt työtä erillisellä projektilla tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vahvistamiseksi sekä mahdollisen häirinnän eliminoimiseksi lajista.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry on julkaissut tutkimuksen, jonka tarkoitus oli selvittää, ovatko urheilijat kokeneet tai havainneet seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa häirintää viimeisen viiden vuoden aikana urheilutoiminnassa.

SUEK:n tutkimuksen tausta

Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 48 lajiliiton 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat urheilijat (vuonna 2003 tai aiemmin syntyneet.) Kysely lähti vuodenvaiheessa 2019–2020 n. 160 000 urheilijalle ja vastauksia saatiin 9018. Näin laaja tutkimushanke seksuaalisesta ja sukupuoleen perustuvasta häirinnästä urheilussa on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja kokoluokaltaan merkittävä myös kansainvälisesti katsoen.

Seksuaalinen häirintä voi ilmetä monin tavoin aina epäasiallisesta seksuaalissävytteisestä puheesta ja vihjailusta fyysisen koskemattomuuden loukkaamiseen. Sukupuoleen perustuvaa häirintää on esimerkiksi halventava puhe toisen henkilön sukupuolesta.

Häirinnän vastainen työ yhdistää urheiluyhteisön

Häirinnän vastainen työ on tiivistynyt urheilujärjestöissä viimeisten vuosien aikana. Urheiluyhteisön yhteinen vastuullisuusohjelma ottaa vahvasti kantaa turvallisen urheilun puolesta. Erityisesti Et ole yksin -palvelu on hyvä esimerkki urheilujärjestöjen välisestä yhteistyöstä häirinnän kitkemiseksi. Myös aiheeseen liittyviä koulutuksia on järjestetty tihenevään tahtiin.

  • On tärkeää, että SUEK yhdessä lajiliittojen kanssa on tehnyt häirinnästä laajan tutkimuksen. Sen avulla saamme lisätietoa lajin omien selvitysten lisäksi tärkeälle työlle. Jokainen häirintätapaus urheilussa on liikaa ja tulee ottaa vakavasti. Urheilijoiden ääntä kuunnellaan ampumahiihdossa aktiivisesti, toteaa ampumahiihtoliiton toiminnanjohtaja Tapio Pukki.
  • Jatkamme työtä aktiivisesti ampumahiihdossa sen varmistamiseksi, että lajin harrastamisessa tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat ja häirintää ei tapahtuisi, tiivistää Pukki

Ampumahiihtoliiton tulokset ja toimenpiteet häirinnän eliminoimiseksi

Suomen Ampumahiihtoliitossa kysely lähetettiin 453 urheilijalle ja vastauksia saatiin 116 kpl (vastausprosentti 26%). Vastaajista naisia oli 48kpl ja miehiä 68kpl

Ampumahiihdon vastaajista 21 prosenttia oli kokenut viimeisen viiden aikana urheilutoiminnassa seksuaalista häirintää. Naisista seksuaalista häirintää oli kokenut 33 ja miehistä 12 prosenttia. Naisten kokemukset olivat lähes samalla tasolla kuin koko tutkimuksen aineistossa (32 prosenttia) ja miesten taas alhaisempia (koko aineistossa 19 prosenttia).

Useimmin koettu häirinnän muoto on lajissa ollut häiritsevä puhe ja sanallinen seksuaalinen häirintä. Fyysistä seksuaalista häirintää ilmoitti kokeneensa 6 vastaajaa.

Sukupuolista häirintää ilmoitti kokeneensa 17% vastanneista naisista. Sukupuolisen häirinnän muodoista eniten oli koettu ominaisuuksien vähättelyä tai kyseenalaistamista sukupuolen perusteella (viisi vastausta) ja syrjintää tai sukupuolen perusteella heikompaan asemaan asettamista (viisi vastausta)

Seksuaaliseen häirintään olivat syyllistyneet eniten toiset urheilijat (32 prosenttia kaikista häiritsijöistä), valmentajat (29 prosenttia) sekä yleisö, fanit ja someseuraajat (11 prosenttia). Sukupuoliseen häirintään olivat syyllistyneet eniten toiset urheilijat sekä seuran, lajiliiton tai muun urheiluorganisaation edustajat (molemmat 21 prosenttia). Seksuaaliseen ja sukupuoliseen häirintään syyllistyneet olivat pääasiassa miehiä.

Toimenpiteet ampumahiihdossa

SUEK:n tutkimuksen tulokset vahvistavat liiton omien tutkimusten tuloksia ja pystymme aiempaa tarkemmin tunnistamaan toimenpiteitä sekä suuntaamaan tekemistä erilaisen häirinnän eliminoimiseksi.  Erityisen hyvää SUEK:n tutkimuksessa on, että saadaan tietoa eri lajeissa olevista häirinnän muodoista, joka herättää ajattelemaan häirinnän ilmenemistapoja ja mikä tärkeintä niiden ehkäisyä. Suomalaisessa ampumahiihdossa halutaan taata turvallinen harrastus kaikille.

  • Kaikenlaisen häirinnän ehkäiseminen sekä tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvät poikkeamat ovat ampumahiihtoliitossa toiminnan keskiössä.  Olemme jo parantaneet omia ohjeistuksiamme mahdollisen häirinnän osalta. Suuri haaste on onnistua menossa olevan projektimme tiedottamisessa sekä tehtyjen toimenpiteiden viestimisessä.  
  • Normaalin viestinnän lisäksi syyskuussa alkaneilla alueellisilla seurapäivillä pureudutaan tiiviisti näihin asioihin.
  • Haluamme saada ihmiset lajikentällä havahtumaan siihen, että puuttumiskynnystä pitää selkeästi madaltaa ja toimintakulttuuria tulee uudistaa niin, että kukaan lajissamme ei jää näiden asioiden kanssa yksin, linjaa toiminnanjohtaja Tapio Pukki.

Ampumahiihtoliitto jatkaa vahvasti omaa vastuullisuustyötään turvallisen harrastamisen puolesta. Tavoitteena on herättää ihmiset ajattelemaan, mikä lajiyhteisössä on nykypäivänä oikein ja sallittua ja mihin tulee puuttua. Yhtenä konkreettisena toimenpiteenä liitto lisää seura-, ohjaaja- ja valmennuskoulutuksiin entistä selkeämmän osion häirinnän vastaisesta työstä.

Tutustu lisäksi:

  • Väestöliiton Et ole yksin -palvelussa voi keskustella mahdollisista häirintätapauksista ammattilaisen kanssa.
  • SUEKin ILMO-palveluun voi ilmoittaa nimellä tai nimettömänä, mikäli havaitsee rikkomuksia.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Tapio Pukki
p. 0468782200
tapio.pukki(a)biathlon.fi