Puheenjohtajan katsaus

     Lauri Elo   Uutiset  

Hyvä Ampumahiihtoväki,

Kilpailukauden alla kohti uutta normaalia – tuntematonta!
Korona on ollut päivittäinen puheenaihe maaliskuusta lähtien ja ihan aiheesta. Korona on vaikuttanut ja vaikuttaa käytännössä kaikkeen.

Uusi kilpailukausi on vain runsaan viikon päässä – toivottavasti! Mitä on uusi normaali eri asioissa?  Urheilijat, valmentajat ja huolto ovat keväästä lähtien valmentautumisessa eläneet ”kuplaa”. Muut osapuolet: kilpailujen järjestäminen, matkustaminen, asuminen ja ruokailut, yleisötilat ja yleisön määrä kilpailupaikoilla, palkintojen jaot, talkoolaiset ja muu kisajärjestäjäväki, jne, ovat kaikki uuden edessä.

Turvallisuus on noussut uuteen painoarvoon järjestelyissä ja toiminnan toteuttamisessa.  Toimintamallien päivitys lisää työmääriä, vastuita ja velvoitteita. On todella tärkeätä, että talkoolaiset ja muu kisajärjestäjäväki jaksaa työskennellä ja huolehtia tapahtumien turvallisuudesta.  Erityisen tärkeää on, että jokainen tapahtumiin osallistuva tekee omalta osaltaan kaiken voitavansa sekä oman että toisten turvallisuuden eteen – siis noudattaa ohjeita! Terveydenhoidon ammattilaisten kanssa on laadittu hyvät suunnitelmat, noudattakaamme niitä täsmällisesti. Emme tiedä, mitä uusi normaali tulee olemaan – opimme koko ajan uutta ja myös totumme siihen!

Ampumahiihtoliitto täyttää 60 vuotta 2020
Liiton 60 v juhlaa vietettiin 17.10.2020 Helsingissä ”Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus” – seminaarin merkeissä. Seminaarilla oli erittäin iso seuraajamäärä, kun se striimattiin suorana lähetyksenä netin kautta. Tallenne tilaisuudesta on julkaistu Liiton kotisivuilla. Liiton Onnittelutilille kertyi hienosti 12.000€.  Suuri kiitos kaikille onnittelijoille. Tuotto tullaan täysimääräisenä kohdentamaan yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumisen vahvistamiseen ampumahiihdossa.

Kiitos OKM:lle, IBU:lle ja Pohjois-Karjalan elinkeinoelämälle sekä Kontiolahden Kunnalle, Joensuun Kaupungille sekä Pohjois-Karjalan maakuntaliitolle
Maaliskuun maailmancup jouduttiin pitämään ilman yleisöä ja sunnuntain kisat peruutettiin. Merkittävä osa tuloista jäi tulematta, laskut tulivat täysimääräisinä. Marraskuun m-cupin järjestelyt tulevat vaatimaan aiempaa enemmän kustannuksia Koronan takia, mm. yleisömäärä on rajattu 4.500 enimmillään/päivä. Kirjoittamishetkellä näyttää siltä, että m-cupit voidaan pitää suunnitellusti, kaksi m-cup viikonloppua peräkkäin. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että on tärkeää, että ne yhteisöt, joille suurtapahtuma merkitsee paljon myös liiketaloudellisesti ovat valmiita tukemaan tapahtumaa vaikeana ja yllätyksellisenä aikana. Näin on myös tapahtunut, tukea ja myös henkistä kannustusta on saatu. Suomalainen ampumahiihto on väliotsikossa mainituilta tahoilta saanut merkittävän tuen, jotta Korona aikana on voitu asioita hoitaa ja järjestellä tulevaa. 

Ampumahiihtoväen puolesta kiitän saadusta tuesta, jälkikäteen voi sanoa, että pääasiassa suhteellisen ripeästikin, kun ongelma on ollut käsillä. Tiedämme, että ampumahiihto on ”Onnistumisia, elämyksiä ja urheilun parasta draamaa”. Suuri osa suomalaisista tykkää ja pitää ampumahiihtoa ehkä kiinnostavimpana urheilulajina seurata. Näinä aikoina on tärkeää, että ihmisille tarjotaan sitä mistä he pitävät. On tärkeää, että Koronan keskellä on mielenkiintoista seurattavaa.

Ampumahiihdon strategia päivittyy – yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon asiat korostuvat
Ampumahiihtoliitto on lähes kahden vuoden ajan toiminut aktiivisesti tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseksi lajissa. Projektissa on syntynyt merkittävä määrä uusia ja tähän päivään erityisen hyvin sopivia sisältöjä, joilla yhdenvertaisuus toteutuu. Liiton strategiaa vuoteen 2026 saakka on valmisteltu huolella ja se tulee joulukuun syyskokouksessa käsiteltäväksi ja vahvistettavaksi. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvoasiat on kirjattu selkeästi eri toimintoihin.

Strategiaan on sisällytetty aluetoiminnan palauttaminen normaaliksi osaksi toimintaa. Tavoitteena on, että eri kokoiset seurat alueella voivat tukea toisiaan niin valmennuksessa kuin kilpailutoiminnassakin.Tavoitteena on kevään 2021 aikana käynnistää aluetoiminta niin, että keväällä uuden kauden käynnistyessä saadaan ensimmäisiä yhteisiä asioita liikkeelle.

Toivon alkavalle kaudelle mielenkiintoisia hetkiä ampumahiihdon parissa ja kullekin mahdollisimman hyvää onnistumista omissa ja suosikkienne tavoitteissa. Liitolla on ollut pitkään hyviä yhteistyökumppaneita. Olemme saaneet myös uusia. Toivotaan, että myös tukijamme saavat odottamaansa vastinetta yhteistyöstä, se on varmin tae yhteistyön jatkumiselle.

Ampumahiihtoterveisin,

Kalle Lähdesmäki
puheenjohtaja