Suomalaiset onnistuivat Hochfilzenin pikakilpailussa

     Meri Maijala   MC tiedotteet  

Ampumahiihdon maailmancup jatkui perjantaina Itävallan Hochfilzenissä naisten ja miesten pikakilpailuilla. Mari Eder säväytti naisten 7,5 kilometrin kilpailussa sijoittumalla hienosti 15:nneksi. Sijoitus on Ederille tämä kauden paras maailmancupissa.

– Tietysti viime viikon epäonnistumisen jälkeen tuntuu hyvältä, pystyy palaamaan tekemisessä hyvälle tasolle.

Eder ampui kilpailussa makuulta puhtaasti ja pystypaikalta vain yhden laukauksen ohi.

– Vaikka ampuma-ajoissa tulee rajusti takkiin, se on nyt vain se taso ja tilanne, missä tällä hetkellä ollaan. Jos ja kun halutaan hyviä osumia, se vie vielä enemmän aikaa.

Naisilta joukkueena hyvä suoritus

Eder jäi uransa ensimmäisen maailmancup-voiton napanneesta Valko-Venäjän Dzinara Alimbekavasta 48 sekuntia. Hiihtoajoissa suomalainen oli myös kilpailun 15:nneksi nopein.

– Hiihdon puolesta vähän samat sanat. Tänään tuntemus ei missään nimessä ollut hyvä, odotin napsun verran parempaa, kun Kontiolahden viime kisa tuntui, että sai jo itsestä irti. Mutta on tärkeää, että ne tulee edes tälle tasolle. 

Naisten urakka maailmancupissa jatkuu lauantaina 4×6 kilometrin viestissä. Sunnuntaina Hochfilzenissä on vuorossa takaa-ajot, johon Eder saa pikakilpailun perusteella mainion lähtöpaikan.

– Hyvä paikka takaa-ajoon, saadaan hyvä kisa. Se on jo itsessään tärkeää.

– Meillä oli myös naisten joukkueena hyvä steppi eteenpäin, tuntui Kontiolahdella, että alisuoritettiin kaikki. Huomenna lähdetään viestistä taistelemaan taas parempaa sijoitusta, kuin mitä Kontiolahden viestissä, Eder päätti.

Minkkiseltä pirteä esitys

Suvi Minkkinen sijoittui kilpailun toiseksi parhaana suomalaisena 56:nneksi, jolla myös Minkkinen nappasi paikan sunnuntain takaa-ajoon.

– Tulihan se takaa-ajopaikka sieltä. Hiihto oli paljon pirteämpää ja vauhdinjaollisesti paras näistä kolmesta pikakisasta mitä on tällä kaudella ollut. Vähän loppuun hyytyy, nyt kun ollaan kuitenkin tonnissa, niin huomaa, että korkeus vähän tulee jäseniin.

Minkkinen selvitti kilpailun kahdella sakkokierroksella, hän ampui yhden laukauksen ohi sekä makuulta että pystyltä. Eroa kärkeen kertyi kaksi minuuttia.

– Makuulta tyhmä huolimattomuusvirhe viimeinen ohilaukaus, se ärsyttää tältä päivältä kaikista eniten.

– Vielä ei ole sijoitus, mitä itse tavoittelee, mutta askel parempaan. Ja aika tiivistä on aikaerollisesti, pääsee takaa-ajossa letkoihin hiihtämään, Minkkinen iloitsi.

Venla Lehtonen ampui yhden sakkokierroksen ja sijoittui 63:nneksi. Erika Jänkä oli kilpailun 70:s niin ikään yhdellä sakkokierroksella.

Miehiltä vahva suoritus

Suomalaismiehet onnistuivat myös mainiosti miesten pikakilpailussa. Tero Seppälä sijoittui parhaana suomalaisena 16:nneksi minuutin ja 18 sekuntia kilpailun voittaneesta Norjan Johannes Dalesta jääneenä.

– Pystyttiin ottamaan selvästi steppi eteenpäin henkilökohtaisesti ja joukkueena. Oli hyvä päivä, Seppälä iloitsi.

Seppälä onnistui myös ampumapenkalla ja ampui ainoastaan yhden ohilaukauksen, joka tuli pystyltä.

– Liian kauan kyttäsin pystyllä ekaa laukausta, mutta muuten oikeastaan tosi hyvä kisa. Vauhdinjakokin oli aivan hyvä, pikkuisen vikalla kierroksella rupesi painaa. Jos olisi ollut peesiä, olisi voinut olla apua.

Seppälä iloitsi myös alkukauden ison tavoitteen saavuttamisesta.

– Alkukauden tavoite on ollut top 16, mikä vaaditaan, että voi päästä olympialaisiin. Se on nyt hoidettu, eikä tarvitse sitä enää miettiä.

Hiidensalolle ja Rannalle uran paras

Olli Hiidensalo nappasi perjantaina uran parhaan maailmancup-sijoituksenaa ollen 18:s. Hiidensalo ampui yhden sakkokierroksen ja jäi kärjestä minuutin ja 21 sekuntia.

– Tänään oli ihan mukavan tuntuista hiihtoa. Ammuntakin oli hyvä, se on aina hienoa, että pystyy makuusakon jälkeen taistelemaan pystyn nollille. Erittäin onnistunut kisa tänään ja hyvä veto kaiken kaikkiaan.

– Erityisesti kyllä lämmittää tämä miesten kokonaispanos, hyvä osoitus, että joukkueena ollaan menty eteenpäin.

Myös Jaakko Ranta ylsi pikakilpailussa uran parhaaseen maailmancup-sijoitukseensa. Ranta oli kilpailun 45:s ja jäi maailmancupin pisteiltäkin vain vajaat viisi sekuntia. Rannalla kulkee myös penkalla, sillä hän ampui jo toisen kilpailun putkeen ilman sakkokierroksia.

– Todella tyytyväinen olen, kokonaisuus meni taas askeleen eteenpäin. Vähän pisteiltä jääminen kaihertaa, mutta huomenna se on se sama viisi sekuntia vain takaa-ajossa pisteille matkaa, ei sen enempää.

– Jos tällainen ei nosta, niin en tiedä mikä nostaa odotuksia viestiä kohtaan, Ranta ennakoi.