Puheenjohtajan Joulutervehdys 2020

    Lauri Elo   Uutiset  

Hyvät ampumahiihdon ystävät,

Ampumahiihto on onnistumisia, elämyksiä ja urheilun parasta draamaa – Menestymme yhdessä! Lause on suomalaisen ampumahiihdon strategiasta. Strategia 2021 – 2026 vahvistettiin äsken Liiton syyskokouksessa Raahessa. Saloisten Reipas Timo Mäkisen johdolla isännöi erinomaisesti syyskokousta. Kokous oli ensimmäinen laatuaan virtuaalikokouksena.  Koronapandemia aiheutti rajoitteen, että max 10 henkilöä sai olla paikalla, muut olivat virtuaalisesti mukana. Päätösten taustoja sekä perusteita alustettiin poikkeuksellisen laajasti. Asioiden käsittely ja päätökset tapahtuivat jouhevasti. Uuden strategian lisäksi hyväksyttiin 2021 toimintasuunnitelma ja budjetti, tehtiin hallitusvalinnat ja käsiteltiin syyskokoukselle kuuluvat asiat.

Koronapandemia on uudistanut toimintaa väistämättömästi, monet uudistukset ja aiemmasta poikkeavat toteutukset tulevat jäämään ”uudeksi normaaliksi”. On myös asioita, jotka halutaan palauttaa. Ehkä kaikkein tärkein asia, jota halutaan entiselleen, ovat yhteiset tapaamiset ja tilaisuudet. Kasvotusten kanssakäyminen syventää ja myös helpottaa asioiden jäsentelyä. Lyhyesti voidaan todeta, että ammattimaisesti on onnistuttu jäsentämään treenikausi, matkustaminen, hygienian hallinta, jne. Koronan massatestaukset maailmancupeihin järjestyivät tavalla, joka sai kansainvälisesti ja myös Suomessa merkittävän arvostuksen. Ampumahiihto lajina panosti Koronan osalta sekä ammattimaiseen suunnitteluun että toimivan ”kuplan” toteutukseen enemmän kuin mikään muu laji. Joulukuun maailmancupit onnistuttiin viemään suunnitellusti sekä turvallisesti läpi.

Kansainvälisen kilpailukauden onnistuminen on neljän viikonvaihteen jälkeen tosiasia. Kaisa Mäkäräisen lopetettua viime kauteen, moni pohti mitä sen jälkeen. Viisi ampumahiihtäjää sijoittui 25 joukkoon yksittäisissä kisoissa joulukuussa, saavutus on rohkaiseva ja osoitus, että eteenpäin on menty. Keneltäkään ei jäänyt huomaamatta, miten Tuomas Harjula tuli miesten viestissä keulassa vaihtoon! Huoltotiimimme onnistui edelleen hienosti ja valmennustiimi päävalmentajan johdolla on ollut ajan hermolla. Joulukuun perusteella voi perustellusti arvioida, että suomalaisella mies- tai naishiihtäjällä on sauma 10 sakkiin joka startissa. Suuren yleisön mielenkiinto joulukuussa oli samalla korkealla tasolla kuin aiempinakin vuosina. Toivotaan, että Korona mahdollistaa alkaneen kauden läpiviemisen suunnitellusti kaikkien kisojen osalta.

Uusi lajipäällikkö, Jarkko Kauppinen, aloittaa työnsä helmikuun alussa. Jarkosta saamme vahvan sparraajan ja ammattilaisen niin valmentajille, seuroille, urheilijoille kuin huollollekin. Tervetuloa Jarkko riviin. Kiitämme Jouni Kinnusta vahvasta vaikuttamisesta suomalaiseen ampumahiihtoon lajipäällikkönä. Ampumahiihdon valmennuslinja valmistui ja monenlaisia perusasioita saatiin Jounin kaudella hyvään asentoon.

Ampumahiihtoliitto juhli 60 vuoden merkkipaaluaan (1960 – 2020), Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden merkeissä

Lokakuussa vietettiin Korona-ajalle tyypillisesti virtuaalinen juhlaseminaari: ”Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus”- teemalla.  Juhlaseminaaria seurasi runsaat 300 osallistujaa. Seminaarin puhujina oli erittäin ansioitunut sekä kotimainen että kansainvälinen puhujakaarti. Kotisivunkin tallennetta on katsonut lisäksi jo lähes 1000 katsojaa. Seminaarimme teema kiinnosti ja oli ilmeisen puhutteleva palautteen perusteella.

Ampumahiihtoliitto on työstänyt tasa-arvoa ja yhdenvertaisuuden asioita eteenpäin nyt pari vuotta.  Ensimmäinen vaihe on läpiviety ja toinen vaihe käynnistyy. OKM myönsi jatkohankkeelle tukea ja toisen vaiheen aikana tavoitteena on, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus jalkautetaan ja että se toteutuu kaikessa toiminnassa.

Yhteistyökumppanuudet nousevat aiempaa tärkeämpään rooliin

Huippu-urheilun resursseista pääosa tulee yhteistyökumppanuuksista. Veikkauksen ja muun valtion poliittisen päätöksenteon kautta aiemmin tullut tuki huippu-urheilulle on tienhaarassa. Huippu-urheilun kustannusrakenteet joutuvat jälleen suurennuslasin alle. Uhkakuva on todellisuutta, että aiempi resurssien taso ei pysy. Silloin on rohkeasti avattava edelleen rakenteita, jotta kustannustehokkuutta voidaan parantaa ja maksimoida resurssit urheiluun ja liikuntaan. Huippu-urheilun merkitys suomalaisille on syytä jälleen kerran miettiä. Olisiko sittenkin poliittisten päättäjien uskallettava lisätä verovaroja huippu-urheilulle.
Yhteisöllisyys on vahvistumassa Suomessa ja kansainvälisesti. Huippu-urheilu on kulttuurin ohella keskeinen yhteisöllisyyden synnyttäjä. Mielestäni valtiovallan tulee vahvistaa urheilun ja liikunnan resursseja tulevaisuudessa. Tärkeää myös on, että valtiovalta tuen kasvattamisen osana, edellyttää urheiluun liittyvien rakenteiden jatkuvaa tehostamista.

Seuroissa ja Ampumahiihtoliiton tehtävissä luottamus- ja toimihenkilöt ovat tärkeä toiminnan moottori harrastajien ja urheilijoiden lisäksi. Kiitän kaikkia eri rooleissa mukana olleita harrastajien ja urheilijoiden eteen tehdystä arvokkaasta työstä.

Toivotan Rauhallista Joulua ja onnellista Uutta Vuotta 2021!

Ampumahiihtoterveisin,

Kalle Lähdesmäki

Puheenjohtaja