Naiset sijalle 17 Antholzin viestissä

     Meri Maijala   MC tiedotteet  

Suomen joukkue Suvi Minkkinen, Mari Eder, Venla Lehtonen ja Erika Jänkä sijoittui 17:nneksi, kun ampumahiihdon maailmancupissa kilpailtiin naisten 4×6 kilometrin viesti Italian Antholzissa sunnuntaina. Nelikko jäi kilpailun voittaneesta Venäjästä vajaat viisi ja puoli minuuttia.

Viesti alkoi Suomen kannalta epäonnisesti, kun Suvi Minkkinen kaatui avausosuuden ensimmäisellä kierroksella vauhdikkaassa laskussa.

– Aika lailla se tuon kaatumisen ympärille kulminoitui minun osuus ja loppujen lopuksi koko viesti meni siihen, Minkkinen summasi.

– Sain poljettua mutkasta hyvät vauhdit, kun porukka otti sitä vähän varovasti. Olin tulossa vähän kovemmalla vauhdilla ja suunnitelma oli, että olisin saanut monta ohitusta tehtyä. Sitten edessä meni nurin ja useampi selkeästi horjahti. Mulle tilanne näytti siltä, että useampi tulee kaatumaan ja näin, että vasemmalle jäi tilaa ja lähdin vasemmalle väistämään, Minkkinen avasi tilannetta.

– Loppujen lopuksi itävaltalainen liukui kaatumisen jälkeen sen verran vasemmalle, ettei siihen jäänyt yhtään tilaa. Pölähdin täysin umpihankeen, ei siinä ollut oikein mitään tehtävissä.

Kaatuminen iski hapot

Minkkinen onnistui alun hankaluuden jälkeen kuitenkin ampumapaikalla hyvin ja käytti molemmilta paikoilta vain yhden varapatruunan. Vaihtoon Minkkinen saapui sijalla 19 kaksi minuuttia kärjen jälkeen.

– Ammunnat kaikkeen tähän nähden kohtuulliset, mutta tosi vaikea kisa oli kaatumisen jälkeen, hirveät hapot tuli jalkoihin, kun korkealla ollaan.

– Harmittaa tosi paljon viestissä epäonnistua tuolla tavalla, Minkkinen mietti.

Ederin selkävaivat saatu kuriin

Toisella osuudella Mari Eder toi Suomen vaihtoon sijalla 18. Ero kärkeen oli vaihdossa kaksi minuuttia ja 12 sekuntia.

– Oma hiihto oli parempaa siinä mielessä, että oli täysin kivutonta. Toki valmistautuminen tähän on mennyt aika eri tavalla, kuin optimaalisessa tilanteessa. On nyt yritetty vain hoitaa tätä tilannetta, että päästäisiin ongelmattomasta tilanteesta aloittamaan valmistautumisleiri kohti MM-kisoja.

– Onneksi sen puolesta ollaan sellaisessa tilanteessa, ettei tänään ollut mitään tuntemuksia selässä.

Viimeistelyleiri Italiassa

Italiassa kilpailtiin maailmancupissa viimeistä kertaa ennen 10. helmikuuta käynnistyviä MM-kilpailuja.

– Nyt on yksi jakso tätä kautta takana, missään nimessä ei tähän kokonaisuuteen voi olla tyytyväinen. Viime vuonna olin ennen MM-kisoja jokaisessa yhteislähdössä mukana. Tänä vuonna tilanne on toisenlainen, siellä on muutama hyvä suoritus, mutta myös epäonnistuneita ammuntoja ja tämä selkäongelma, Eder analysoi.

– Oberhofissa oli kuitenkin hyviä viitteitä siitä, että kunto oli menossa hyvään suuntaan. 

MM-kilpailuissa Slovenian Pokljukassa kilpaillaan noin 1300 metrin korkeudessa. Suomalaiset viimeistelevät kilpailukuntoaan Antholzissa.

– Täällä ollaan oltu koko kisaviikon ajan korkealla ja tarkoitus on siirtyä sitten lähempänä MM-kisoja Pokljukaan.

– MM-kisat alkaa heti tärkeillä starteilla ja katsotaan sillä silmällä väliajan valmistautumista, Eder summasi.

Lehtoselta hyvä ammunta

Kolmososuudella Venla Lehtonen käytti kaksi varapatruunaa makuulta ja onnistui ampumaan pystypaikan puhtaasti. Lehtonen toi joukkueen vaihtoon sijalla 16 kolme minuuttia ja 41 sekuntia kärjen jälkeen.

– Ammunta oli ihan hyvää, makuulla ensimmäinen vara oli vähän hätäinen ja meni aika kauas ohi, mutta toisella sain paikattua. Hiihdossa ei ihan paras päivä. Tänään hiihdin kaikki kierrokset yksinään, jos olisi ollut peesejä, olisi ehkä saanut paremmin irti, Lehtonen mietti.

– Koko joukkueena lähdettiin hakemaan tuloksellisesti paljon kovempaa sijoitusta. Tänään harmittavasti oli seikkoja, johon ei voitu vaikuttaa, Lehtonen lisäsi.

Jänkä onnistui pystypaikalla

Erika Jänkä käytti ankkuriosuudella kaksi varapatruunaa makuulta ja onnistui ampumaan pystypaikan puhtaasti. Korkealle sopeutumisen kanssa kamppaillut Jänkä odotti viestipäivää jännityksellä.

– Ollut taas tämän sopeutumisen kanssa aika vaikeita päiviä ja aika kauhunsekaisin tuntein normaalimatkan jälkeen odotin tätä viestiä. Suhteessa siihen varmasti paljon parempaa, mutta innoissani odotan tätä kahden viikon harjoittelutaukoa, se tulee tosi hyvään paikkaan.

– Pystystä pitkästä aikaa lippaalta nollat. Siinä olikin sellainen tilanne, en onneksi sitä itse tiennyt, mutta oli vähän pakko ampuakin ne nollat, ettei meitä liputettu pois, Jänkä iloitsi.