Tuomas Harjula nousi MM-takaa-ajon 27:nneksi

     Meri Maijala   MC tiedotteet  

Tuomas Harjula piti parasta suomalaisvauhtia, kun MM-kilpailut jatkuivat Pokljukassa takaa-ajoilla. Harjula nousi vahvasti miesten 12,5 kilometrin takaa-ajossa sijalta 47 lopulta 27:nneksi.

– Tosi hyvä veto tänään, kun nousee 20 sijaa ja saa maailmancupin pisteitä, niin mikäs sen parempaa. Olen kyllä tyytyväinen.

Kilpailun voiton vei puhtaasti ampunut Ranskan Emilien Jacquelin, josta Harjula jäi kolme minuuttia ja 20 sekuntia.

– Hiihto oli tasaisen hyvää. Tänne MM-kisoihin on löytynyt ihan hyvä vire päälle, mukava kisata.

Harjulan nousun taustalla oli myös loistava ammunta. Suomalainen ampui neljältä paikalta vain yhden sakkokierroksen, joka tuli lopulta viimeisen ammunnan viimeisestä laukauksesta.

– Ammunnat oli rentoja, pikakisassa oli vähän tahmeita ammuntoja, tänään oli paljon rennompaa, Harjula iloitsi.

Seppälällä luisto-ongelmia

Myös Tero Seppälä nappasi takaa-ajosta hyvän sijoituksen ja oli kilpailun 32:s. Seppälä jäi kärjestä 3:38.

– Vaikka täällä Pokljukassa aurinko paistaa, niin ei kyllä meikäläiselle. Tosi huonoa tuuria, kun on ollut koko talven niin hyvät kilpailukykyiset sukset, niin jotenkin tänään ei kerta kaikkiaan toiminut yhtään.

– Ei ollut mitään mahdollisuuksia ladulla tehdä normaalia vetoa. Oli aivan limiitillä alusta asti, Seppälä harmitteli.

Penkalla sakkokierroksia tuli yhteensä neljä, yksi makuulta ja kolme pystypaikoilta.

– Siihen nähden ammunnat oli ihan ok. Tietenkin, kun olisi vähän helpommalla päässyt, niin olisi pystypaikat voineet olla helpompia.

– Ei ollut nyt tuon parempaan mahdollisuuksia. Koitetaan löytää jotakin toimivampaa ladulle normaalimatkalle, että päästään kunnon sijoituksista taistelemaan, Seppälä päätti.

Hiidensalolla sauva poikki

Olli Hiidensalo oli takaa-ajon 52:s. Hiidensalo ampui kuusi sakkokierrosta, joista viisi tuli pystypaikoilta.

– Ei ollut tänään ihan paras suksi, se vähän heijastui tuonne pystypaikoille. Makuut tuli ihan hyvin, mutta sitten joutui pitämään itseä limiitinkin yli hiihdossa ja se näkyi pystypaikoilla ja sakkoina tänään.

– Oli muutenkin vähän huono kisa. Sauva meni rikki ja jouduin yli puoli kilsaa hiihtämään yhdellä sauvalla. Oli vähän kaikkea pientä, mutta kokonaisuudessa olihan se huono kisa tänään, Hiidensalo summasi.

Ederiltä kova nousu

Mari Eder onnistui naisten10 kilometrin takaa-ajossa loistavasti ja nousi sijalta 56 lopulta 31:nneksi. Voiton vei Norjan Tiril Eckhoff, josta Eder jäi kolme minuuttia ja 14 sekuntia.

– Nousua tuli, mutta kun tulos on edelleen 31:s ei tarvitse paljon revitellä sen kanssa. Vähän itselleni kasvojen pesu. Harmi että eilinen oli niin hankala. Mutta kyllä tiedän, että joku taitava ampuja olisi varmasti selvinnyt siitä eilisestä tuuliraosta.

Eder onnistui penkalla takaa-ajossa loistavasti ja ampui neljältä paikalta ainoastaan yhden ohilaukauksen.

– Päivän ensimmäinen laukaus meni ohi. Molemmissa makuissa oli jonkin verran tuulta ja jouduin reagoimaan. Se onnistui hyvin, mutta harmi kun on vähänkin tuulen muutoksia, niin en pääse rytmiin käsiksi.

– Pystyt oli paljon parempi rytmisiä. Oli semmoista päättäväistä tekemistä, mitä kaipailin makuissakin.

Myös hiihto kulki Ederillä takaa-ajossa paremmin kuin lauantain pikakilpailussa.

– Hiihdossa kolmos- ja neloskierros olivat tunteeltaan parhaita, oli voiman tunnetta ja puristamista. Alku oli hankalampi ja en anna ihan puhtaita papereita. Oli kuitenkin hyviä hetkiä ja niistä tällä hetkellä eletään.

Askelia eteenpäin

Päävalmentaja Jonne Kähkönen summasi, että MM-kisojen ensimmäisellä kisaviikolla näkyi erityisesti miesten suorituksissa, että kehitystä on tapahtunut.

– Miesten suorituksessa näkyy hyvin se, mitä jo koko maailmancup-kauden aikana on nähty, että ollaan menty hyviä askelia eteenpäin ja vähän tässä kierretään kuin kissa kuumaa puuroa.

– Esimerkiksi tänään takaa-ajossa loistava ensimmäinen puolisko, pikkuisen tyrehtyi kova nousu Teron ja Ollin kohdalla pystypaikolle, kun taas Tuomaksella fokus tekemisessä säilyi tosi hyvin kaikki neljä paikkaa. Oikein hyvä nähdä, että juniori näyttää mallia, tekee tosi hyvää.

Naisten puolella ensimmäinen viikko on ollut haastava.

– Halutaan näyttää se, että me pystytään myös parempiin tuloksiin naisten osalta. Pitää olla realisti, että naisten osalta sellaista nappionnistumista ei ole joukkueena tullut.

– Toisaalta, kun harjoittelua ja tätä kautta katsoo, niin hyviä palapelin palasia on olemassa eli ne palaset täytyy vaan pystyä pistämään yhteen kilpailuun, minkä Mari tänään takaa-ajon loistavalla nousulla osoitti. Todella kaukaa takaa lähti ja nousi pisteille.

Matkoja MM-kisoissa kuitenkin vielä riittää.

– Parannettavaa jäi, startteja on paljon jäljellä ja ihan varmasti joukkueessa nälkää on, Kähkönen ennakoi.

MM-kilpailuissa on maanantaina vuorossa välipäivä ja tiistaina ohjelma jatkuu naisten 15 kilometrin normaalimatkalla.

Miesten tulokset
Naisten tulokset