Mari Eder MM-normaalimatkan 44:s

     Meri Maijala   MC tiedotteet  

Mari Eder piti parasta suomalaisvauhtia, kun ampumahiihdon MM-kilpailut jatkuivat tiistaina Pokljukassa normaalimatkalla. Eder sijoittui naisten 15 kilometrin kilpailun 44:nneksi.

– Hiihto oli tänään nousujohteinen. Ensimmäinen kierros oli vaikea, joka on tosi epätavallista minulle ja viimeinen oli paras.

– Myös aikaero hiihtoajoissa tällä kaudella ja näissä kisoissa on ollut suurin piirtein sama keulaan riippumatta matkasta. Sekin on epätyypillistä, olen kuitenkin enemmän nopeus ja sprinttityyppinen. Se kertoo siitä, ettei pääse tällä hetkellä omia vahvuuksia käyttämään.

Eder onnistui normaalimatkalla makuupaikoilla loistavasti ja selvitti ne ilman sakkominuutteja. Pystypaikoilta minuutteja kertyi yhteensä neljä.

– Valitettavasti kaikki ohilaukaukset oli sellaisia roiskeita ja puolikkaita, pelattiin aika pienillä marginaaleilla.

– Toinen pystyammunta oli parempaa tekemistä, päämäärätietoisempaa ja tuli sellainen virhe minkä näin. Toisin kuin ensimmäinen pysty, missä kaikki tuntui hallitulta ja samalta ja taulu ei vain kaatunut.

Pienestä kiinni

Normaalimatkan voiton vei puhtaasti ampunut Tshekin Marketa Davidova, josta Eder jäi lopulta vajaat viisi minuuttia.

– Tämä on minun perustason suoritus ja jos siitä on pettynyt, niin onko pettynyt siihen päivittäiseen suorittamiseen vai siihen kokonaistasoon.

– Kyllä tämmöisessä tilanteessa, kun arvokisoja edeltävät tulokset ovat olleet heikohkoja, niin pitää luuppi kääntää harjoittelukauteen. Olen enemmän pettynyt siihen prosessiin, että olen siinä itse epäonnistunut, enkä niinkään siihen yksittäiseen kisaan tai hetkeen.

Henkilökohtaiset matkat MM-kisoissa ovat Ederin osalta nyt takana.

– Ei jäänyt juuri käteen mitään. Tänään pienellä marginaalilla olisi ollut otettavissa enemmän, mutta tullaan siihen lajin kierouteen, kun puhutaan, että ensimmäinen pysty olisi voinut olla tietyllä tapaa yhtä hyvin nolla tai ykkönen, ne on niin pieniä eroja, Eder summasi.

 Minkkinen lähellä huippuonnistumista

Suvi Minkkinen oli toiseksi parhaana suomalaisena normaalimatkan 57:s. Myös hänellä oli hankaluuksia pystypaikoilla. Minkkinen ampui makuupaikat puhtaasti, mutta ensimmäiseltä pystypaikalta tuli yksi ja toiselta kaksi sakkominuuttia.

– Tänään oltiin melko lähellä sitä, että olisi voinut hymyillä, kun tuloslistaa katsoo kisan jälkeen. Se jäi nyt kahdesta viimeisestä laukauksesta kiinni, Minkkinen harmitteli.

– Pysty on ollut tosi hyvä harjoituksissa ja en tiedä tuoko se osittain sellaista painetta, että se on sellainen osa-alue, missä pystyn tekemään itselleni hyvää.

– Tänään se meni siihen, että yritin ihan liian tarkasti ottaa tauluja alas ja siitä tuli sellaista jäkittämistä, Minkkinen analysoi. 

Jängälle taisteluvoitto

Erika Jänkä sijoittui normaalimatkan 81:nneksi. Jänkä ampui puhtaasti lukuun ottamatta ensimmäistä pystypaikkaa, josta tuloksena oli kolme sakkominuuttia.

– Oli henkinen taisteluvoitto maaliin. Se pikakisa oli niin suuri pettymys ja siitä itsensä kerääminen täksi päiväksi oli aikamoinen työmaa.

Haasteita matkalla lisäsi se, että Jänkä kaatui laskussa kolmannella kierroksella.

– Siinä tuli tietynlainen selkärangan katkeaminen. Oli jo aika kovat hapot ja tuntui, että sen jälkeen hiihtäminen vaikeutui aika pahasti.

– Taisteltiin vielä sen jälkeen kaksi nollaa ja yritettiin hiihtää maaliin sen verran mitä jaksaa.

Jänkä teki Pokljukassa aikuisten henkilökohtaisen arvokisadebyyttinsä.

– On tässä töitä tehtävänä tulevina vuosina. Tulevina vuosina toivottavasti aika todella paljon vahvempana mukana, Jänkä päätti.

Venla Lehtonen joutui keskeyttämään kilpailun toisen ampumapaikan jälkeen.

– Kroppa ei toiminut yhtään ja tuntui voimattomalta. Ekalle pystylle tullessa pyörrytti ja silmät alkoi sumeta, niin jätin kesken. Todella surullinen ja pettynyt, että kävi näin, Lehtonen kommentoi.

MM-kilpailut jatkuvat Pokljukassa keskiviikkona miesten normaalimatkalla.

Tulokset