Suomi MM-parisekaviestin 25:s

     Meri Maijala   MC tiedotteet  

18.02.2021, Pokljuka, Slovenia (SLO): Jaakko Ranta (FIN), Mari Eder (FIN), (l-r) - IBU World Championships Biathlon, single mixed relay, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus

Suomen kaksikko Jaakko Ranta ja Mari Eder sijoittui 25:nneksi Pokljukan MM-kisojen parisekaviestissä torstaina. Kilpailun voiton vei Ranska, josta Suomi jäi lopulta reilun neljän minuutin päähän.

Viestin avannut Jaakko Ranta käytti ensimmäisellä osuudella makuulta ja pystyltä yhteensä viisi varapatruunaa ja vaihtoi sijalla 23.

– Kyllä siitä lähdöstä heti paikkaa haettiin ja oman taktiikan mukaan ensimmäinen hiihtokierros meni kyllä hyvin.

Omalla toisella osuudellaan Ranta käytti varapatruunoita yhteensä neljä ja joutui pystypaikan jälkeen myös yhdelle sakkokierrokselle.

– Tuonne penkkatyöskentelyyn kulminoitui omalta osalta se päivän kisa. Siellä ei saanut parasta suoritusta irti, joutui käyttämään liikaa varoja. Laukaukset oli puoli luotia ulkona, todella lähellä oltiin, että olisi vähemmällä selvitty.

– Tietysti kokonaisuutena ei voi olla tyytyväinen, mutta siellä oli hyviä osa-alueita hiihdon puolella.

Ranta aloitti MM-urakkansa parisekaviestissä ja on mukana myös lauantaina hiihdettävässä miesten viestissä.

– Sijoituksellisesti varmasti pettymys tämä kisa, mutta otetaan hyvät asiat tästä mukaan ja huomenna pystyy treenissä käydä nollaamassa ja hakemassa rentoutta ja itseluottamusta takaisin.

– Kyllä MM-kisoihin on kunnonajoitus omalta osalta onnistunut. Odotan miesten viestiä lauantaina, näytetään siinä mitä osataan, Ranta päätti.

Eder onnistui pystypaikoilla

Parisekaviestissä kierretään 1,5 kilometrin rinkiä, jolloin avausosuuden matkaksi tulee 6 kilometriä ja ankkuriosuuden 7,5 kilometriä.

– Tämä mielletään sprinttimatkana. Naiset vetää ensin 3 kilometriä ja noin kuuden minuutin palautuksella 4,5 kilometriä. Se ei ole sprinttiä tavallaan nähnytkään. Vaatii jaksamista ja haponsietoa molempia korostetusti ja siihen päälle omia rajoilla olevia suorituksia, Eder kommentoi.

– Tämä on ollut meille aika haastava kisamuoto, kun se pohjautuu paljon siihen nopeaan ammuntaan. Silloin kun mennään siihen, että kaksi urheilijaa joka maasta, tarkoittaa parasta miestä ja parasta naista arvokisoissa, niin nimilista lähtökohtaisesti, jota vastaan taistellaan on tosi kova, Eder avasi.

Hän käytti ensimmäisellä osuudellaan yhteensä neljä varapatruunaa ja joutui makuupaikalta sakkokierrokselle. Toisella osuudellaan varapatruunoita tarvittiin kolme.

– Henkilökohtaisesti olin hyvin epävarma, kun minua tähän pyydettiin, kun en ole ollut tyytyväinen makuuammunnan rytmiin. Vaikka henkilökohtaisissa kisoissa se pysty on ollut osumien kannalta haaste, kuitenkin tuollaisissa kovassa rytmiammunnassa minulla on kapasiteettiä pitää sitä hallussa nopeassa ammunnassa paremmin kuin makuulla.

– Kun sitä makuuta rupeaa puskemaan vähänkin enemmän, tuntuu, että helposti stressi ja puristus tulee siihen sarjaan.

– Ja kyllähän se hiljaiseksi tietysti vetää tämä tuloskin, Eder summasi.

Tulokset