Varapuheenjohtaja Mika Kalliomaan katsaus

    Lauri Elo   Uutiset  

Onnistumisia koronan varjossa

Viime vuoden maaliskuussa Kontiolahden maailmancupin avauspäivänä viimeistään koronavirus muutti kotimaisen ja kansainvälisen ampumahiihdon arjen totaalisesti. Nyt jo tiedämme, että uudesta arjesta tulee yli yhden toimintakauden mittainen. Kaikilla kilpailemisen tasoilla olemme noudattaneet erityisjärjestelyjä kuluvan kilpailukauden. Samoin mennyt harjoittelukausi oli poikkeava. Näyttää siltä, että ensi kesän harjoittelukauteen lähdemme ainakin joillain rajoituksilla. Kaikki toivomme paluuta normaaliin ilman terveysturvallisuusuhkaa.

Viime vuoden toimintakertomusta laadittaessa voimme kuitenkin todeta voivamme olla varsin tyytyväisiä menneeseen toimintavuoteen. Kansainväliset kilpailut on pystytty toteuttamaan, vaikkakin ilman yleisöä. Poikkeuksellinen kolmen maailmancupin vuosi Suomessa on harvinaisuus. Luottamus suomalaiseen tapaan ja varmuuteen turvallisten kilpailujen pitämiseen mahdollisti isännyyden kahteen kilpailuun kauden alussa. Kaikki koronan aiheuttamat käänteet ovat kyllä pitäneet kilpailujen valmistelijat ja toteuttajat kiireisenä, niin kansainvälisellä, kansallisella kuin järjestäjäorganisaation tasoilla.

Kiinnostus ampumahiihtoa kohtaan on pystynyt korkealla. Lajimme on strategiamme mukaisesti ”onnistumisia, elämyksiä ja urheilun parasta draamaa.” Koko liiton toiminnan ytimessä on urheilija, jolle pyritään luomaan parhaat mahdolliset edellytykset valmistua kauteen ja kilpailuihin sekä keskittyä kilpailuhetkellä saamaan itsestään parhaan mahdollisen kilpailusuoritukseen. Urheilijan eteen tehtävä työ alkaa seuroista nuorten harrastajien tasolta ja päättyy edustusurheilijoihimme kansainvälisillä kentillä. Olennaista on löytää polku lajin kokeilijasta maailman huipulle. Strategiamme pyrkii löytämään työkaluja tähän muun muassa alueyhteistyön ja liiton valmennuslinjan avulla.

Suuren yleisön ja yhteistyökumppaneidemme tuki on erittäin tärkeää toiminnan kannalta. Voimme olla erityisen kiitollisia yhteistyökumppaneillemme poikkeusvuonna saamastamme tuesta. Toiminnan rahoitus on pysynyt tasapainossa kumppaneiden tuella ja välttämättömillä toiminnan kustannussäästöillä. Tuoreimmat näkyvyyslukumme näyttävät alkuvuoden mediakiinnostuksen ja näkyvyyden olleen myös korkealla tasolla.

Yhteiskuntavastuu korostuu entisestään kaikessa toiminnassa, myös ampumahiihdossa. Tämän vuoksi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmamme käytäntöön vieminen on erittäin merkityksellistä. Sama koskee vastuutamme ympäristöasioissa, johon liittyy esimerkiksi ampumaratojen ympäristöturvallisuustyö.

MM-kilpailuja jännittäessämme voimme samalla todeta, että sekä lähitulevaisuus että pidemmälläkin tähtäimellä tulevaisuus lajillemme on valoisa, mutta samalla vaatii jatkuvaa työtä.

Urheilullisin terveisin,

Mika Kalliomaa

Varapuheenjohtaja