Suomen Ampumahiihtoliiton suositus Ampumahiihtoseuroille

     Tapio Pukki   Uutiset  

Suomen Ampumahiihtoliitto ry                                                 Suositus

                                                                                                        8.3.2021

Ampumahiihtoseuroille

Asia                  Maaliskuun 2021 ampumahiihtokilpailut korona-pandemiatilanteessa

Tausta              Korona-pandemian vaikutukset ovat viime viikkoina muuttaneet tilannetta Suomessa.

Maan hallitus sekä asianomaiset vastuulliset toimijat ovat tiukentaneet tapahtumien, tilaisuuksien ja liikkumisten rajoituksia. Tiedot koronatilanteesta ovat eläneet päivittäin viime päivinä. Viittaamme maan hallituksen tiedonantoihin sekä Aluehallintoviranomaisten ohjeisiin.

Ampumahiihtotapahtumat / tilannekuva

Kansallisesta kilpailukalenterista kilpailuja on jouduttu perumaan käytännössä koko alkukauden osalta. Tämä on ollut sekä turvallisuussyistä että viranomaisten ohjeiden noudattamisen näkökulmasta hyvin vastuullista toimintaa seuroilta.

Maalis- ja huhtikuussa on kilpailukalenterissa vielä useita kilpailuja, joista SM- kisat niistä tärkeimpiä. On selvää, että lajin harrastajat odottavat kilpailuja innolla, onhan niihin valmistauduttu koko harjoituskausi.

Suomalaisen ampumahiihdon, niin seura- kuin liittotason, on oltava vastuullisina toimijoina sopusoinnussa Suomen hallituksen linjausten sekä muiden urheilutoimijoiden kanssa. Koronapandemia on kansallinen (ja yleismaailmallinen) ongelma, joka tulee yhdessä ratkaista.

Ampumahiihtoliiton kilpailuvaliokunnan ja hallituksen tilannearvio maaliskuun 2021 osalta

Kilpailuvaliokunta käsitteli kauden jäljellä olevia kilpailuja ja arvioi niiden järjestämisen mahdollisuuksia suhteessa koronatilanteeseen 4.3.2021. Liiton hallitus pohti kilpailuvaliokunnan arvioinnin pohjalta tilannetta edelleen, jonka pohjalta laadittiin tämä suositus.        

On arvioitu erilaisia skenaarioita kilpailujen järjestämismahdollisuuksien ja -riskeihin liittyen.  Tehtyjen arviointien perusteella voidaan todeta mm:

  • Koronaan on opittu rakentamaan suojautumistoimia ja viranomaiset ohjeistavat erilaisiin tilanteisiin hyvin.
  • Yleinen mielipide on selkeästi muuttunut uusien rajoitusten ja määräysten johdosta siihen suuntaan, että Suomessa ei olisi hyvä pitää mitään tapahtumia seuraavan kolmen viikon aikana.
  • Sairaanhoitopiirien rajojen ylittävää matkustamista tulee välttää
  • Olympiakomitea on työstänyt lajiliitoille myös koosteen Suomen hallituksen ja eri vastuullisten viranomaisten suosituksista, ohjeista ja määrityksistä.

Suositus ampumahiihtoseuroille ampumahiihtokilpailujen järjestämisen suhteen maaliskuulla 2021

Suomen Ampumahiihtoliitto vahvasti suosittaa, että maaliskuun aikana ei järjestetä ampumahiihtokilpailuja. Seurat arvioivat harjoituskisaluonteiset kilpailut yhdessä paikallisen ja alueellisen viranomaisen kanssa. 

Suomen Ampumahiihtoliitto suosittaa, että seurataan tilannetta aktiivisesti, tehdään varasuunnitelmia ja pyritään harkitsemaan, salliiko lumitilanne ja koronaolosuhteet kilpailujen järjestämistä huhtikuulla.

Suomen Ampumahiihtoliitto

Hallitus