Työkaluja lajien väliseen yhteistyöhön – ampumahiihtoon ja kivääriammuntaan uusi tekniikka- ja koulutusmateriaali

     Tapio Pukki   Uutiset  

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus on julkaissut uuden kivääriammunnan tekniikka- ja koulutusmateriaalin. Käytännölliseen muotoon pakattu materiaali toimii faktapohjaisena perustana sekä ampumahiihtoon että kivääriammuntaan.

Ampumahiihtoammuntaan on julkaistu uusi tekniikka- ja koulutusmateriaali. Operatiivinen työ on tehty Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksella, mutta materiaalin valmistamisessa ovat olleet tiiviissä yhteistyössä Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö sekä Suomen Ampumaurheiluliitto ja Suomen Ampumahiihtoliitto.

– Tämän tyyppistä materiaalia ei ole ollut. Iso tarve taustalla on kummunnut siitä, että saisimme Suomessa yhtenäistettyä ammunnan valmennusta, sekä ampumaurheilussa että ampumahiihdossa, ja vietyä tietoa eteenpäin. Tällaiselle materiaalille on ollut selkeä tarve olemassa, tarkkuuslajien lajiryhmävastaavana Huippu-urheiluyksikössä toimiva Kimmo Yli-Jaskari kertoo.

– Iso juttu tässä on ollut se, että kivääriammunnan parissa työskentelevät valmentajat näkevät, miten lähellä ampumahiihdon ammunta on kivääriammuntaa. Ja toisin päin. Tätä kautta pääsemme kenties yhdessä jakamaan kokemuksia ja osaamista sekä saamaan lisää valmentajia molempien lajien pariin, projektista operatiivisen vastuun ottanut KIHU:n urheilubiomekaniikan asiantuntija Miika Köykkä jatkaa.

Tietoa päivittäisen tekemisen tueksi

KIHU on tehnyt kivääriammunnan parissa jo edelliseltä vuosituhannelta asti tutkimustyötä. Nyt tehty materiaali tiivistää kivääriammunnan oleelliset osatekijät kätevään julistemuotoon.

– Nyt julkaistussa materiaalissa on raamit, joilla halutaan pelkistää kentälle vietävää viestiä. Kyseessä ovat raamit, joiden pohjalta urheilija kehittää omaa ammuntaansa. Pitää muistaa, että jokainen urheilija on yksilö, eivätkä nämä raamit sido pelkästään yhteen tapaan, vaan taidon kehittyessä yksilön on syytä hakea itselleen toimiva tapa ampua, Ampumahiihtoliiton päävalmentaja Jonne Kähkönen korostaa.

Oleellinen tavoite materiaalissa on ollut se, että tutkittua tietoa pystyttäisiin siirtämään mahdollisimman yksinkertaisesti päivittäiseen tekemiseen. Käytännön läheisyys on ollut keskeisenä päämääränä.

Tässä vaiheessa materiaali julkaistiin verkkomateriaalina. Painettavaksi sopiva optimoitu versio on tulossa kesäkuun alkupuolella.

Laaja-alaista osaamisen kehittämistä

Materiaali syntyi tarpeesta. Harjoittelun täytyy perustua tutkittuihin faktoihin, ja jokaiselle osa-alueelle tietyt harjoitteet. Puhuttiinpa sitten kivääriammunnasta tai ampumahiihdon ampumasuorituksesta, tiettyjä perusasioita ei pääse karkuun.

Nyt valmistuneen materiaalin tavoitteet ovat kovat: Suomeen pyritään saamaan aiempaa yhtenäisempi valmennuslinja, lajien välistä yhteistyötä halutaan tehostaa ja ennen kaikkea tietoa halutaan levittää laajalle, myös seurakentälle. Tiivistetysti puhutaan kaikkien osapuolten osaamisen kehittämisestä.

– Tämä materiaali on silloin täyttänyt tavoitteensa, kun saamme lisättyä ymmärrystä molempiin lajeihin – molempien lajien yhteneväisyyksistä ja pienistä eroavaisuuksista, myös ampumahiihtovalmentajana ennen KIHU:lle liittymistään toiminut Köykkä tiivistää.

Materiaalia avataan syvemmin keskiviikkona 19.5.2021 julkaistavassa OlympiaCastin jaksossa, jossa vieraina ovat Miika Köykkä ja Kimmo Yli-Jaskari.