Imatra jatkaa ympärivuotisten ampumahiihto-olosuhteiden kehittämistä.

    Lauri Elo   Uutiset  

Imatra on nosteessa

Imatra jatkaa ympärivuotisten ampumahiihto-olosuhteiden kehittämistä. 

Ampumahiihtoliitto, Imatran Urheilijat ja Imatran kaupunki ovat valmistelleet Ukonniemen suorituspaikalle Kansainväliseltä ampumahiihtoliitolta (IBU) B-lisenssiä. IBU:n sääntöjen mukaan hakemuksen lähettää kansallinen liitto. Imatran tavoitteena on vahvistaa valmennusosaamista ja mm. kotiratakisojen myötä vahvistaa ampumahiihdin vetovoimaa koko kaakkoisen Suomen alueelta. 

Imatran ensilumenladulla hiihdetään jo Etelä-Suomen syyslomien aikaan 15.10. lähtien.

Imatralle vuonna 2015 valmistunut Ukonniemi-stadion on yksi Suomen parhaista ja monipuolisimmista ampumahiihdon harjoituskeskuksista. Ympäröivä Ukonniemen urheilukeskus ja matkailualue tekevät alueesta optimaalisen leirikohteen.

Ampumahiihdon suorituspaikkoja hyvin tunteva olosuhdeasiantuntija Tarmo Napari on ollut suunnittelemassa myös Imatran stadionia.

– Olosuhteet on Imatralla mahtavat harjoitella. Majoitukset ovat lähellä. Imatralla ei tarvitse välttämättä autoa ollenkaan. Ja lentokenttiäkin on Lappeenrannassa tai Helsingissä. Imatra on monipuolinen paikka, Napari toteaa.

Imatran B-lisenssin hakupaperit valmiina 

Hakupaperit jätetään syyskuun alussa kansainväliselle ampumahiihtoliitolle B-kisalisenssin saamiseksi Ukonniemen kilpailupaikalle. IBU:n B-lisenssin haltija voi hakea maailmancupista seuraavan tason, eli IBU-cupin, kilpailuja ja vaikkapa nuorten MM-kisoja. 

Valmentajana Napari pitää IBU:n B-lisenssin suorituspaikkoja hyvinä leirikohteina.

– Valmennusryhmän kanssa on paljon helpompi harjoitella B-paikoissa kuin A-paikoissa. Siellä pääsee ampumaan parempina aikoina. Tasokkaammat joukkueet kun valitsevat aamupäivän parhaat ajat.

Lumivarma ensilumenlatu

Imatra on viime vuosina säväyttänyt avaamalla ensilumenladun jo lokakuun lopulla. Tänä vuonna pistetään vähän paremmaksi, kun latu aukeaa jo 15.10.

– Aikaisemmista vuosista on sen verran viisastuttu, että latu avataan ensin 1,3 kilometrin mittaisena ja marraskuun alussa pidennetään lenkkiä 2,8 kilometriin. Viiden kilometrin lenkki tehdään sitten kun säätilanne järkevästi sallii, kertoo Ukonniemen leiripaketteja myyvä Jaakko Jäppinen Imatra Base Camp Oy:stä.

Lunta on säilössä nyt ennätykselliset 75 tuhatta kuutiota, joten lumen riittävyyteen ladunpito ei kaadu.

Intoa on sekä kisaamiseen että valmentamiseen

Olosuhteiden paranemisen myötä Imatralla on kasvavaa innostusta kehittyä niin ampumahiihtäjinä kuin valmentajinakin. 

– Imatralla järjestettiin juuri ykköstason valmentajakoulutus. Imatran urheilijoista oli neljä valmennuskurssilaista. Nyt meillä on aloittanut junioriryhmä, kertoo Imatran urheilijoiden ampumahiihtoasiantuntija Saku Miikki kertoo.

Hyvinä kirittäjinä uusilla imatralaisjunioreilla ovat lajissa jo menestystä niittävät Venla LehtonenElena Jyrkinen ja Pinja Yläharju.

Miikin mukaan tasokkaat aikuisurheilijat takaavat sen, että kotiratakisat toimivat muillekin hyvinä harjoituskilpailuina. 

– Kesäaikana meillä on ollut melkein kahden viikon välein harjoituskilpailut. Niissä on ollut 6 – 16 kilpailijaa kerrallaan. Imatralla leirityksessä olleet joukkueet ovat päässeet osallistumaan kisoihin ja ovat sitten tulleet kotiratakisoja varten perustettuun WhatsApp-ryhmäämme.

Leirivaraukset yhden luukun periaatteella

Imatran kaupungin markkinointiyhtiö Imatra Base Campin kautta on mahdollista varata kaikki palvelut yhdellä kertaa yhdestä osoitteesta. 

– Kauttamme seura voi kilpailuttaa majoitustarjoukset, varata tarvittavat suorituspaikat sekä muut lisäpalvelut kuten voitelukopit tai fysiikkatestit Ukonniemen testausasemalla. Kartoitamme ensin seuran tarpeet ja lähdemme sitten yhdessä rakentamaan heille sopivaa leiripakettia, Base Campin Myyntipäällikkö Jaakko Jäppinen kertoo.

Kotimaiset seurat ovat pitäneet Imatralla leireilyssä erityisesti siitä, että alueelta löytyy monipuolisesti tekemistä myös ampumahiihdon ulkopuolella. Ukonniemi on urheilukeskuksen lisäksi myös suosittu vapaa-ajan lomakohde, josta löytyy kylpylöitä, seikkailu- ja aktiviteettipuistoja, keilailua ja muuta aktiviteettia lähes loputon määrä. 

– Monen seuran leireillä urheilijoiden mukana on ollut koko perhe nauttimassa alueen muusta tarjonnasta. Ja moni perhe on seuran leirien lisäksi palannut alueelle yhdistäen harjoittelun ja lomailun, Jäppinen summaa.

Tutustu ensilumenladun leiripaketteihin: https://kansallisihme.fi/fi/leiripaketit tai kysy lisää myynti@imatrabasecamp.fi