Puheenjohtajan Joulutervehdys 2021

    Lauri Elo   Uutiset  

Hyvät ampumahiihdon ystävät,

Pandemia on toistaiseksi läsnä kaikessa toiminnassa

Vajaa 2 vuotta on eletty pandemian paineessa. Vastuullisuus eri muodoissaan on korostunut ja tulee olemaan toistaiseksi tärkeä tekijä huomioitavaksi kaikessa toiminnassa niin arjen elämässä kuin yhteisöllisessä toiminnassakin. Mittava määrä asioita joudutaan pohtimaan ja ohjeistamaan etukäteen. Meiltä kaikilta se edellyttää tinkimätöntä sitoutumista noudattaa ohjeita ja luottamusta siihen, että viranomaiset sekä terveysalan ammattilaiset osaavat ohjeistaa meitä parhaalla mahdollisella tavalla.  

Uusi toiminta- ja kilpailukausi on alkanut, kohtuudella on voitu pitää kilpailukalenterista kiinni. Lumiolosuhteet näyttävät sallivan osaltaan kilpailukalenterin mukaiset kilpailut. Toivotaan parasta.  Liiton hallitus on nimennyt Koronatyöryhmän, jolle on annettu valtuudet ja velvoite ohjeistaa mahdollisimman reaaliaikaisesti, mikäli tilanne yhteiskunnassa sitä vaatii. 

On tärkeätä, että näissä olosuhteissa muistamme tukea toinen toistamme, on oletettavaa, että joudumme pitkään elämään uudenlaisessa toimintaympäristössä, joka on monella tapaa rajoitetumpaa kuin aiemmin oli. Henkistä kestävyyttä tarvitaan aiempaa enemmän. Teemamme mukaan – Menestymme yhdessä, on mitä konkreettisin lähtökohta kaikkeen siihen, mitä teemme. Koronan aikana on lisenssiurheilijoiden määrä jonkin verran vähentynyt. Toisaalta seura- ja yhteisölliselle toiminnalle tulee lisäkysyntää tällaisina aikoina. Pidetään hyvästä hengestä kiinni ja pidetään seurojen ”ovet avoinna”, huomioiden kuitenkin Koronaohjeistus.

Loppuvuoden aikana on saatu toteutetuksi ja tapahtunut monenlaista

Kilpailukauden ensimmäinen trimesteri on takana. Urheilijamme ovat onnistuneet harjoituskaudella niin, että osalla menestys on ollut erittäin hyvää kansainvälisestikin mitaten. Usea urheilija on sijoittunut 15 parhaan joukkoon maailmancupeissa, joita suorituksia voidaan pitää todella hienoina sijoituksina. Päävalmentaja Jonne Kähkösen johdolla yhteistyössä muiden valmentajien sekä urheilijoiden kanssa eteenpäin viety pitkäjänteinen valmennus on tuottamassa laajalla rintamalla tuloksia. Kansainvälisen huipputason saavuttaminen vaatii aikaa ja jatkuvuutta. Erittäin tärkeää huippusijoitusten tukana on monenlaista huippuosaamista.  Huoltoryhmä, terveydenhoito, psyykkinen valmennus, jne. Nämät asiat on huippuammattilaisten ohjauksessa lajissamme. Suuri kiitos heille kaikille, että ovat antamassa ammattitaitonsa urheilijoillemme.

Liiton syyskokous pidettiin Kuopiossa Puijon Hiihtoseuran ja Kuopion kaupungin isännöimänä.  Kokous onnistuttiin pitämään normaalisti. Kokousjärjestelyiden vastaavana toimi Tanja Seppänen.  Suuret kiitokset Tanjalla sekä Kuopion Kaupungille kokouksen järjestelyistä. Asioiden käsittely, keskustelut ja päätökset tapahtuivat jouhevasti. Kokouksessa hyväksyttiin 2022 budjetti sekä toimintasuunnitelma. Kaikki valinnat tehtiin yksimielisesti. Tärkeänä päätöksenä syyskokous päätti liiton sääntöjen kurinpitopykälät yhteneviksi Suomen Olympiakomitean sääntöjen kanssa.

Suomalaisen ampumahiihdon legenda 1970- ja 1980-luvulla oli maailmanmestari Heikki Ikola.  Hänestä kirjoitettu elämänkerta julkistettiin marraskuun alkupuolella. Kirja on erittäin mielenkiintoinen ja kuvaa hyvin sitä elämänkaarta, joka ihmisen tulee kulkea, mikäli haluaa nousta maailman huipulle urheilussa. On hienoja hetkiä, mutta on myös hetkiä, jolloin ei ole olekaan taputtelijoita. Kannustan lukemaan ”Hiljainen mestari”kirjan.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus projektia on aktiivisesti viety eteenpäin 2019 helmikuusta eteenpäin. Hallitus on päättänyt, että työtä tullaan jatkamaan edelleen. Perusteena on saatu hyvä palaute tehdystä työstä. Projektiryhmä ja toimiston väki ovat tehneet erittäin hyvää työtä asiassa.  Riippumaton ohjausryhmä on ollut tärkeänä tukena koko ajan työssä. Haluan osoittaa suuret kiitokset kaikille, jotka ovat olleet viemässä eteenpäin tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta lajissamme, joko omilla toimenpiteillään tai sitten mainitussa projektissa. 

Aluetoiminnan käynnistämisestä strategiamme mukaan mainitsen vain sen, että olemme hienosti saaneet työn alulle. Olen varma, että olemme oikealla tiellä. Rohkeasti ja Yhdessä eteenpäin.

2022 on Olympiavuosi

Pekingin olympialaiset näyttävät tällä hetkellä toteutuvan. Toivotaan, että näin tapahtuu. Urheilijat, valmentajat ja laaja muu joukko huippu-urheilun tukijoukko ovat tehneet vuosia työtä sen eteen, että maailman parhaat urheilijat eri lajeissa pääsevät mittaamaan tuloskuntoaan olympialaisissa.  Ampumahiihtäjämme ovat sekä viime kaudella että alkaneella kaudella osoittaneet, että ansaituille maapaikoille on perusteltua lähettää urheilijat edustamaan Suomea. Me ampumahiihtoväki uskomme vahvasti, että myös mitalikorokkeelle saakka on mahdollisuuksia. Muistetaan tietenkin se, että jo 10 tai 15 joukkoon sijoittuminen vaatii huippuonnistumista ja kykyä.

Maaliskuulla 2022 heti olympialaisten jälkeen, Kontiolahdella kisataan maailmancup- osakilpailu. Olemme toiveikkaita, että yleisö pääsee stadionille ja ladun varteen pitkästä aikaa kannustamaan ampumahiihtäjiä.  

Suomen ampumahiihdolla on pitkäjänteisiä yhteistyökumppaneita, jotka edelleen ovat halunneet tukea toimintaamme tärkeiden resurssien muodossa. Suuri kiitos kaikille yhteistyökumppaneillemme.

Kiitän kaikkia eri rooleissa mukana olleita henkilöitä seurojen, valmennustilaisuuksien, liiton toiminnan ja muiden lajimme harrastamisen eteen toteutettujen tapahtumien onnistumiseksi työtä tehneitä arvokkaasta työstä. Seurat ovat toimintamme ydin ja perusta.

Toivotan Rauhallista Joulua ja onnellista Uutta Vuotta 2022!

Ampumahiihtoterveisin,

Kalle Lähdesmäki

Puheenjohtaja