Erik Bartlett Kulstad Ampumahiihtoliiton päävalmentajaksi – Aku Moilanen jatkaa lajivalmentajana

     Tapio Pukki   Uutiset  

Suomen Ampumahiihtoliiton hallitus on valinnut Erik Bartlett Kulstadin Norjasta ampumahiihdon päävalmentajaksi. Kulstad aloittaa työnsä 15.5.2022.  

Erik Kulstad on viimeksi toiminut 3 vuotta Kiinan ampumahiihtomaajoukkueen valmennusryhmässä päävalmentajien Ole Einar Björndalenin ja Daria Domrachevan työparina. Aiemmin Kulstad on toiminut Norjassa Tromssan huippu-urheilulukion päävalmentajana maasto- ja ampumahiihdossa.  Valmennuskoulutusta Kulstad on opiskellut Norjassa (Norwegian School of Sports Science).

Päävalmentaja Kulstadin ja SAhL:n sopimuksen keston tavoitteena on Milano 2026-olympiadi. Sopimus onsisällöltään mallia 1+3 vuotta. Erik Kulstadin valintaa puolsi vahvasti hänen hyvä kokemuksensa huippuvalmentajien kanssa kansainvälisestä ampumahiihtovalmennuksesta sekä meriitit Kiinan ampumahiihtomaajoukkueen kehittämisessä.

Ampumahiihdon lajivalmentajaksi ja Kulstadin työpariksi on valittu Aku Moilanen Joensuusta. Moilanen on aiemmin toiminut Ampumahiihtoliiton maajoukkuevalmennuksessa kahden kauden ajan päävalmentajan työparina ja sitä ennen NOV-valmentajana Kontiolahdella.  

Ampumahiihtoliiton toiminnanjohtaja Tapio Pukki kertoo valintaprosessin olleen mielenkiintoisen ja sopivien valmentaja-profiilien etsintään haluttiin käyttää aikaa.  

Milano-olympiadin alkaessa, Suomen Ampumahiihtoliitto kartoitti syksystä 2021 alkaen potentiaalisia valmentajavaihtoehtoja niin päävalmentajaksi kuin lajivalmentajaksi. Lähtökohtana on ollut suomalaisen ampumahiihdon valmennuslinjan syventäminen ja edelleen kehittäminen. Sekä miesten että naisten merkittävä kehitys ja nousu maapisteissä (M sija 10, N sija 11) sekä nuorten ampumahiihtäjien menestyminen nuorten arvokisoissa (MM ja EM) olivat tärkeitä huomioituja näkökulmia valmentajavalinnoissa. Päävalmentajan tehtävä kiinnosti laajalti niin kotimaisia kuin ulkomaalaisiakin ampumahiihtovalmentajia. 

”Koen, että uusi päävalmentaja tuo suomalaiseen ampumahiihtoon syventävää lajiosaamista sekä valmennusmetodeja, joilla hiihtovauhdissa noustaan edelleen uudelle tasolle ja ammunnan kokonaisprosessiin syntyy varmuutta ja tehokkuutta. Uskon, että tuleva valmennustiimi toimii hyvinyhdessä, mikä on tärkeä lähtökohta hyvälle joukkuehengelle, valmentautumiselle ja tulosten aikaan saamiselle”, painottaa lajipäällikkö Jarkko Kauppinen.

”Olen erittäin kiitollinen ja motivoitunut mahdollisuudesta päästä vetämään Suomen Ampumahiihtomaajoukkuetta. Aiemmassa työssäni pääsin maailman parhaiden ampumahiihto-osaajien oppiin. Odotan innolla, miten pääsen tuomaan käytäntöön sen mitä olen oppinut ja mihin valmennukseen itse uskon. Työssäni pystyn myös hyödyntämään niitä oppeja, mitä olen saanut kokea ollessani itse ampumahiihtäjä.

Uskon tuovani urheilijoille selkeän ja hyvin strukturoidun harjoitussuunnitelman, jossa yhteistyö on selkeää organisoida myös henkilökohtaisten valmentajien kanssa. Erikoisosaamiseni Kiinan joukkueessa oli urheilijoiden analysointi ja kehityskohteiden valinta. Toivon voivani tuoda tätä suoritusten analysointiosaamista niin hiihtoon kuin ammuntaankin.

Suomen joukkue nousi itselleni kiinnostavimmaksi, koska mukana on useita mielenkiintoisia urheilijoita eri uravaiheissa. Tämä on minulle erittäin mielenkiintoinen haaste ja toivon, että pääsemme jatkamaan viime vuosien hyvää kehitystä”, toteaa Ampumahiihtoliiton uusi päävalmentaja Erik Kulstad.

Päävalmentajan valinnan valmistelua varten liiton hallitus nimesi työryhmän, johon kuuluivat puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki, varapuheenjohtaja Heli Aikioniemi, toiminnanjohtaja Tapio Pukki ja lajipäällikkö Jarkko Kauppinen.

Lisätiedot:

SAhL puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki, +358 500 363 126 / kallejohannes.lahdesmaki(a)gmail.com

SAhL toiminnanjohtaja Tapio Pukki, +35846 8782200 / tapio.pukki@biathlon.fi

Päävalmentaja Erik Bartlett Kulstad, soittopyynnöt toiminnanjohtajan kautta.