Puheenjohtajan ajankohtaiskatsaus 8/2022

    Tapio Pukki   Uutiset  

Puheenjohtajan ajankohtaiskatsaus 8/2022

Hyvä ampumahiihdon ystävät,

Ampumahiihdossa tapahtuu paljon myös kesäaikaan

Talvikauden 2021/2022 jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon. Analyysit menneestä kaudesta ja suunnitelmat uudelle kaudelle on tehty, Suomi ja Kontiolahti lähettivät hakemuksen ampumahiihdon MM-kisojen saamiseksi 2027, valmentaja- ja valmennusryhmävalinnat sekä leiritys on käynnistetty, viimeiset (toivottavasti) koronapandemian haasteet on jäsennelty, yhteistyökumppanisopimus-neuvottelut on pääosin käyty, kesäajan ampumahiihtotapahtumat ovat menossa ja monenlaista muuta. 

Erik Kulstad, Norja, on aloittanut maajoukkueen päävalmentajana, Ilkka Jarva on aloittanut Terrafame-haastajaryhmän vastuuvalmentajana sekä Maija Holopainen nuorten ryhmän vastuuvalmentajana. Kaikki vastuuvalmentajapositiot olivat olympiadin alkaessa haettavana ja kaikkiin positioihin valittiin uudet henkilöt. Liiton valmennusryhmillä on aiemminkin ollut hyvät valmentajat – suuri Kiitos Jonne Kähköselle, Niko Aapajärvelle sekä Adam Adamssonille heidän tekemästä työstä suomalaiselle ampumahiihdolle edellisen olympiadin aikana. Odotamme mielenkiinnolla tulevan talven kilpailuja, miten pääsemme eteenpäin. Kuluneet 2-3 vuotta ovat olleet menestyksellisiä kehitysvuosia niin aikuisten kuin nuortenkin ampumahiihtäjien osalta. Kulunut kausi oli joukkuemenestyksellä verrattuna kansainvälisesti 2000-luvun parasta tasoa.

MM-kisat 2027 osalta päätökset tehdään syyskuussa IBUn Kongressissa, Kontiolahden kanssa MM-kisoista kilpailee Eestin Otepää. Pidetään peukkuja.

Yhteistyökumppani-neuvottelut ovat loppusuoralla ja hyvällä mallilla. Viime kilpailukauden menestyksen perusteella oli erittäin myönteistä, että kaikki katkolla olleet sopimukset on voitu jatkaa, olemme saaneet myös muutaman uuden yhteistyökumppanin. Äärettömän tärkeä asia, kaikki tietävät, miten tiukkaa on urheilun ja liikunnan resurssointi. Olemme saaneet hyvää palautetta kumppaneiltamme luotettavasta ja läpinäkyvästä toiminnasta. Mainitsen erikseen vielä sen, että ampumahiihtoliiton tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö sekä vastuullisuuden selkeä noteeraaminen toiminnan painopisteinä on kumppaneiden keskuudessa noteerattu.

Koronavuodet ovat olleet haastavaa aikaa niin ampumahiihdossa kuin kaikilla liikunnan ja urheilun saralla. Toivottavasti korona on saatu hallintaan niin hyvin, että seurojen tärkeä työ ampumahiihdon eteen voi tapahtua täysipainoisesti.

Fluorivoiteiden kiellon voimaan tulo siirtyy vielä yhdellä vuodella. IBU:ssa ja FIS:ssä on yhteistyössä kehitetty voimakkaasti luotettavaa laitetta, jolla voitaisiin fluorin mahdollista käyttöä tutkia. Valitettavasti vielä on tilanne se, että laite ei ole riittävän luotettava.

Ampumajuoksun SM-kisat järjestettiin viikonloppuna Lahden Hiihtoseuran toimesta Hollolan ampumahiihtostadionilla. Onnittelen Lahden Hiihtoseuraa 100 vuoden toiminnasta, jota juhlavuotta tänä vuonna vietetään. Lahden Hiihtoseura on tehnyt mittavan työn hiihtourheilun eteen Suomessa ja kansainvälisesti.  Ampumajuoksun SM-kisoissa oli 370 osanottajaa, joka on lähes se määrä, joka kisoissa on ollut. Korona-aika näkyy osanottajamäärissä jonkin verran. On erittäin tärkeää, että kaikissa seuroissa tehdään mahdollisimman paljon sen eteen työtä, että saamme nuoria uusia ampumahiihdon pariin. Tiedän, että tätä työtä on tehty ja tehdään jatkuvasti, kiitosten myötä kannustan jatkuvaan aktiiviseen työhön harrastajien saamiseksi lajiimme.

Harjoituskausi on hyvässä vauhdissa, rulla-ampumahiihdon MM-kisat ovat elokuun lopulla Ruhpoldingissa, johon Suomi lähettää joukkueen. Syyskuussa on Kontiolahdella rulla-ampumahiihdon SM-kisat. Siitä sitten runsas kuukausi ja alkaa m-cup ja IBU-cup joukkueiden katsastuskisat.

Marraskuun lopulla avataan Kontiolahdella maailmancup-kausi. Kaikille uuteen kilpailukauteen valmistautuville urheilijoille, valmentajille ja huoltajille toivon onnistumista valmisteluissa.

Liiton hallitus ja valiokunnat pitävät perinteisen yhteiskokouksen elokuun lopulla. Kokous on suunnittelupainoitteinen. Siinä päivitetään Ampumahiihdon strategian 2026 etenemisen vaihe, päivitetään mahdolliset asiat ja linjataan vuodelle 2023 keskeisiä toiminnan painopisteitä.  Syyskokouksessa vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio lopullisesti.

Lähivuosille on tehty tärkeää kehittämissuunnitelmaa yhdessä lumilajien, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön ja Vuokatin Olympiavalmennuskeskuksen kanssa. Nelivuotinen sopimus on takana ja uutta on valmistelut tiiviisti ja positiivis-kriittisesti. Olemme kokeneet, että on kyettävä aiempaa enemmän synergisiin ratkaisuihin valmennusolosuhteiden, valmennuksen, asiantuntijoiden sekä osapuolten yhteistyön onnistumisen suhteen. Neuvotteluissa ollaan loppusuoralla.
Huippu-urheilussa kaksoisuramahdollisuus on äärettömän tärkeä varmistaa urheilijoille, nykyistä tilannetta voidaan vielä parantaa, kun yhteistyössä jaksetaan malleja pohtia ja järjestää.

Ampumahiihtoliitossa uskomme vahvasti siihen, että Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön uuden johdon ja uudelleen organisoitumisen myötä saamme aiempaa vahvemman tuen ja yhteistyö-kumppanin lajiliitoille huippu-urheilun kehittämiseksi. Valitettavat esiintulleet tapahtumat käynnistivät merkittävän uudelleen arviointiprosessin Olympiakomiteassa. Haluan kiittää Olympiakomitean hallitusta ja johtoa, että ”ahtaassa paikassa” yhteistyökyky ja -halu säilyi kevään aikana. 

Ampumahiihtoterveisin,

Kalle Lähdesmäki
Puheenjohtaja