Ampumahiihdon maailmancupkausi alkaa huomenna tiistaina 29.11.2022 Kontiolahdella

     Matilda Suhonen   MC tiedotteet  

kuva: Esa Kinnunen

Suomen joukkue valmiina kauden avaukseen

Viikon ohjelmassa on kilpailumuotojen koko kattaus, yhteensä kahdeksan naisten ja miesten kilpailua. Kilpailuviikko starttaa miesten normaalimatkalla tiistaina.

Suomen joukkueen viime kausi oli koko 2000-luvun menestyksekkäin. Liiton toiminnanjohtajan Tapio Pukin mukaan perusteellinen pohjatyö kantaa hedelmää. Olosuhdetyö on onnistunut Kontiolahdella, jossa maailmancupkausi alkaa haastavasta syksystä huolimatta loistavissa olosuhteissa.

Menestyksekkään viime kauden seurauksena Suomella on viisi urheilijapaikkaa sekä naisissa että miehissä. Uuden päävalmentajan, Erik Kulstadin mukaan joukkue lähtee kauteen haastajan roolista. 

Naisten joukkue avoimin mielin uuteen kauteen

Mari Eder odottaa Kontiolahden viikolta eniten torstain viestipäivää koko joukkueen ollessa iskukykyinen. Ederin valmistautuminen kauteen on sujunut sekä Vuokatissa että kotimaisemissa Itävallassa. Malli on ollut hieman erilainen kuin aiemmin, ja Eder haluaa edetä kilpailukautta päivä kerrallaan. 

Suvi Minkkinen kertoo pystyneensä noudattamaan harjoituskaudella omaa suunnitelmaansa. Harjoitusvastetta haettiin useaan kertaan korkeanpaikanharjoittelusta. Minkkisen tavoitteena on parantaa tasoa viime kaudesta, ja pyrkiä 20 parhaan joukkoon yhä useammin.

Nastassia Kinnusen kesä- ja syksyharjoittelu on ollut onnistunutta. Kinnunen nappasi rullahiihdon MM-kilpailuista pronssia elokuussa Saksasta. Hän uskoo hiihtovauhdin löytyvän maailmancupkauteen kilpailemisen kautta.


Myös Erika Jänkä odottaa tasonnostoa viime kaudesta. Tavoitteena on yltää yhä useammin takaa-ajoon. – Uusi päävalmentaja on tuonut harjoituskauteen keskustelukulttuuria, ja omaa tekemistään on joutunut pohtimaan yhä useammin, Jänkä summaa.

Venla Lehtosen harjoituskausi on sujunut hyvin. Lehtonen on harjoitellut pääosin kotimaassa Vuokatin ja Kontiolahden maastoissa. Ensisijaisena tavoitteena on kokonainen ehjä kausi, sairastelujen rikkomien viime kausien jälkeen. – Tavoitteena on parantaa omaa tasoa ja yltää maailmancupin kilpailussa omaan parhaaseen tulokseensa, Lehtonen tiivistää.

Miehet saaneet luottamusta onnistuneesta harjoituskaudesta

Tero Seppälä lähtee hyvillä mielin kilpailukauteen. Harjoituskausi on sujunut suunnitelmien mukaan. Seppälä on harjoitellut kovaa aina kauden avaukseen asti, ja lähtee normaalimatkan kilpailuun jännittynein odotuksin.

Olli Hiidensalo uskoo olevansa paremmassa kunnossa kuin viime kaudella. – Etenkin ammuntasuoritukseen on keskitytty harjoituskaudella, ja uskon sen parantavan suoritusta tuloslistalla, Hiidensalo pohtii.

Tuomas Harjula suuntaa uuteen kauteen luottavaisin mielin vaikean viime kauden jälkeen. Harjoituskausi sujunut hyvin, ja Harjula tavoittelee kilpailukaudelta ennen kaikkea tasaista tuloksentekoa.


Heikki Laitisen tavoitteena on tasaisuus kauden aikana. Hyvät tulokset vaativat kokonaisvaltaisesti hyviä suorituksia. – Kausi on pitkä, ja siihen mahtuu toki yksittäisiä epäonnistumisiakin, muttei niistä pidä lannistua, Laitinen muistuttaa.

Jaakko Ranta on hakenut harjoituskaudella ennen kaikkea tasaisuutta hiihtovauhtiin ja kierrosaikoihin. Säännöllinen testaaminen on mahdollistanut monipuolisen kehittymisen harjoituskaudella. – Viestipäivä kannattaa merkitä punakynällä, sillä se näyttää hyvin koko joukkueen tason, Ranta vinkkaa.


Uusi päävalmentaja Erik Kulstad on luotsannut joukkuetta yhdessä Aku Moilasen kanssa toukokuun alusta alkaen. Lajivalmentaja Aku Moilasen mukaan koko joukkue on tehnyt entistä enemmän yhteistyötä kuluneella kaudella, sekä urheilijoiden että valmentajien kesken. Kehittyminen on ollut tekemisen tavoitteena ja keskiössä koko harjoituskauden ajan. Kulstad kokee olleensa tervetullut maajoukkueen johtoon, ja lähtee uuteen kauteen hakemaan kehitystä.  – Olemme lähellä kärkeä, mutta emme ole siellä vielä. Suuntamme on oikea, Kulstad summaa odotuksista uuteen kauteen. 

Lisätiedot:

Lajipäällikkö Jarkko Kauppinen 040 860 7636

Tiedottaja Matilda Suhonen 040 488 9128