Suomi hakee ampumahiihdon MM-kisaisännäksi 2028-29

    Matilda Suhonen   Uutiset  

Kontiolahdella edellisen kerran vuonna 2015 järjestettyjen MM-kilpailuiden aluetalousvaikutukset olivat tutkimuksen mukaan yli 20 miljoonaa euroa.
kuva: Mai Mönkkönen

Suomen Ampumahiihtoliitto ja Kontiolahden Urheilijat hakevat ampumahiihdon MM-kisojen isännyyttä vuosille 2028 ja 2029 Suomeen ja Kontiolahdelle.

MM-kisaisännät vuosille 2028 ja 2029 päätetään Kansainvälisen ampumahiihtoliitto IBU:n kongressissa syksyllä 2024. Suomi hakee isännyyttä kummalle tahansa vuodelle.

“MM-kisaisännyys lujittaa ampumahiihdon asemaa sekä lisää lajin kiinnostavuutta sekä harrastamista Suomessa. Arvokisat tuovat lajille näkyvyyttä kotimaassa ja ankkuroivat Suomea kansainvälisen ampumahiihtoperheen ytimeen”, sanoo Suomen Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja, kauppaneuvos Kalle Lähdesmäki.

Kestävä kehitys keskiössä

Alkavassa MM-kisojen haun valmisteluprosessissa kestävä kehitys ja vastuullisuus tulevat olemaan keskiössä, sanoo Suomen Ampumahiihtoliiton toiminnanjohtaja Tapio Pukki.

“Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU arvostaa sitä, miten lajia saadaan kisojen kautta markkinoitua ja millainen kisojen jättämä perintö ampumahiihdon kehitykselle hakijamaassa on. Kontiolahti tunnetaan maailmalla jo nyt merkittävästä työstä vastuullisena kisajärjestäjänä. Parhaana osoituksena tästä on heinäkuussa Kontiolahden voittama IBU Sustainability Award, joka jaettiin ensimmäisen kerran. Valinnan merkityksellisyyttä korostaa, että sen teki puolueeton valintakomitea”, Pukki toteaa.

Laaja yhteistyö taustalla

Kontiolahti on yli 30 vuoden aikana järjestänyt MM-kisoja, maailmancup-tapahtumia, IBU-cupin tapahtumia sekä nuorten kansainvälisiä arvokisoja. Tapahtumia on rakennettu Kontiolahden Urheilijoiden, Kontiolahden kunnan, Joensuun kaupungin, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton sekä useiden pohjoiskarjalaisten yhteisöjen ja Suomen Ampumahiihtoliiton yhteistyöllä.

“Kisaorganisaatiota on testattu muun muassa koronapandemian aikana. Kontiolahti oli yksi harvoja paikkoja maailmassa, joille kisojen järjestäminen uskottiin. Laaja yhteistyö korostuu myös tulevassa hakuprosessissa, ja MM-isännyys on meille kisajärjestäjinä motivoiva kehitysaskel”, sanoo Kontiolahden Urheilijat ry:n puheenjohtaja Kimmo Turunen.

Tulevina vuosina Kontiolahdella järjestetään IBU Cupin avauskilpailu marras-joulukuussa 2023, maailmancupin avauskilpailu joulukuussa 2024 sekä maailmancupin osakilpailu maaliskuussa 2026.

Info: Ampumahiihdon MM-kisat

  • Järjestetään vuosittain helmi-maaliskuussa lukuun ottamatta talviolympialaisten vuosia.
  • Järjestettiin ensimmäisen kerran Itävallan Saalfeldenissä vuonna 1958.
  • Ensimmäisen kerran Suomessa Hämeenlinnassa vuonna 1962.
  • Järjestetty Kontiolahdella vuosina 1999 ja 2015. Vuonna 1990 Kontiolahdella ratkottiin miesten viestin maailmanmestaruus.

Yhteyshenkilöt

Kalle Lähdesmäki

Puheenjohtaja, Suomen Ampumahiihtoliitto, puh: 0500 363 126

Kimmo Turunen

Puheenjohtaja, Kontiolahden Urheilijat ry, puh: 050 5633480

Tapio Pukki

Toiminnanjohtaja, Suomen Ampumahiihtoliitto, puh: 046 878 2200

Jarno Lautamatti

Toiminnanjohtaja, Kontiolahden Urheilijat ry, puh: +358 43 218 0573, jarno@kontiolahtibiathlon.com