Puheenjohtajan joulutervehdys

    Tapio Pukki   Uutiset  

Hyvät ampumahiihdon ystävät,

KOHTI UUTTA NORMAALIA

Vajaa 2 vuotta elettiin korona-pandemian aiheuttamien epävarmuuksien, jatkuvien säätöjen ja kontrollien varjostamaa toimintaympäristöä.  Monella tapaa toiminta on jäsentynyt ennalleen mutta tilalle on tullut todennäköisesti varsin pysyvästi asioita, jotka terveysturvallisuuden kannalta joudutaan huomioimaan. 

Korona-aikana uusien harrastajien mukaantulo lajin pariin vaihteli eri lajeissa. Ampumahiihdon osalta selvittiin kohtalaisesti. Ensimmäisenä vuotena lajin harrastajamäärä vähentyi vähemmän kuin urheilussa keskimäärin. Toisena vuotena harrastajamäärät nousivat lähes koronaa edeltävälle tasolle. Alkaneen kilpailukauden näkymä on, että harrastajamäärä nousee koronaa edeltävälle tasolle. Ampumahiihdon mielenkiinto on yleisesti vahvassa kasvussa. Ampumahiihtoseurojen työ on keskeisessä roolissa luonnollisesti harrastamisen aktiivisuudessa.

ALUETOIMINTA KEHITTYY

Ampumahiihdon strategiassa on keskeiseksi kehityskohteeksi nostettu aluetoiminta. Runsaan vuoden kehitystyön osalta voidaan todeta, että on saatu positiivisia askeleita. Keski-Suomessa aluetoiminta toimii seurojen yhteistyön myötä hyvin. Etelä-Suomessa kuluneen vuoden aikana on saatu toiminta käyntiin hyvin, yhteisiä harjoitusleirejä on alueen toimesta pidetty ja vuodelle 2023 suunnitelmat kehittyvät edelleen. EPAH alue (Länsi-Suomi) on toiminut jo vuosia seurojen tiiviin yhteistyön merkeissä. Itä- ja Pohjois-Suomen sekä Varsinais-Suomen osalta työtä on tehty ja ollaan myös etenemässä. 
Aluetoiminnan keskeisiä tavoitteita ovat: alueilla toimii vuosittain 1-2 valmennusryhmää ja niille leiritys, alueella seurojen yhteisarvioinnin ja toimenpiteiden myötä varmistetaan, että olosuhteet ovat kunnossa ampumahiihdolle, alueen seuroissa on riittävä määrä valmentajia ja että alueella toimii aktiivinen kilpailuohjelma.

VASTUULLISUUS- JA TASA-ARVO TÄRKEÄ OSA TOIMINTAA

Vastuullisuus eri muodoissaan on korostunut ja on tärkeä tekijä sekä arvo kaikessa ampumahiihtoseurojen ja liiton toiminnassa. Mittava määrä asioita joudutaan pohtimaan ja määrittämään läpinäkyvät toimintatavat. Urheilussa ja liikunnassa on täytettävä hyvät tavat toimia kuten missä tahansa toiminnassa. Urheilussa ja liikunnassa vastuullisuus- ja tasa-arvonäkökulmat ovat jo nyt myös kilpailukeino saada uusia harrastajia lajin pariin.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU sai merkittävän tunnustuksen joulun alla vastuullisuus- ja tasa-arvo työstään. Suomen Ampumahiihtoliitto on osaltaan sitoutunut vastuullisuuteen ja tasa-arvoon toiminnassaan usean vuoden ajan. Ampumahiihto on lajina sekä kansallisesti että kansainvälisesti onnistunut saavuttamaan hyvän tason toiminnassa. Tavoitteet tulevaisuuteen on määritetty, nyt saavutettu taso on urheilun ja liikunnan toimijoiden parhaalla tasolla. Työ jatkuu.

KILPAILUKAUSI 2022/2023 KÄYNTIIN POSITIIVISESTI 

Uusi toiminta- ja kilpailukausi on alkanut menestyksellisesti. Jo elokuun rulla-ampumahiihdon MM-kisat antoivat viitteitä niin miesten kuin naistenkin osalta tason levenemisestä ja noususta.  Ensimmäinen trimesteri joulukuussa osoitti, että suomalaiset ampumahiihtäjät ovat nousseet vahvasti. IBUn maapisteissä miehet ovat sijalla 6 ja naiset sijalla 9. Huippusijoituksia ovat urheilijamme ottaneet yksilöinä ja viesteissä.

Uudet vastuuvalmentajat ovat tuoneet valmennuksen sisältöön tekijöitä, jotka ovat auttaneet urheilijoita nousemaan omassa tasossaan. Joukkuehenki ja yhteistyö eri osa-alueilla on kehittynyt myös merkittävästi. Ampumahiihto on mitä suurimmassa määrin joukkuelaji ja joukkueena yhteistyötä. Urheilijoiden, valmentajien, huollon ja muun tukihenkilöstön saumaton yhteistyö on edellytys menestymiselle. Myös korona-aika osoitti, että henkistä kestävyyttä tarvitaan aiempaa enemmän. Teemamme mukaan – Menestymme yhdessä, on mitä konkreettisin lähtökohta kaikkeen siihen, mitä teemme.  

YLEISET KUSTANNUSPAINEET TUOVAT HAASTETTA

Useat tekijät vaikuttavat valitettavasti kustannusten nousuun kaikessa. Jo alkaneelle kilpailukaudelle on tullut kustannusnousuja, joita ei ole budjetoinnissa voitu huomioida. Vuosi 2023 tulee olemaan vaikea. Vapaaehtoistyö niin seuroissa kuin liitonkin tehtävissä tulee työllistämään aiempaa enemmän talouden tasapainossa pitämiseksi. Joudutaan fokusoimaan, toimimaan tehokkaammin ja etsimään uusia toimintatapoja, jne. Merkittävää on, että niin liiton kuin seurojenkin osalta lähtötilanne on kohtalaisen hyvä.

Liiton syyskokous pidettiin Kauhajoella Kauhajoen Karhun ja Kauhajoen kaupungin isännöimänä.  Suuret kiitokset Kauhajoen Karhun vastuullisille sekä Kauhajoen Kaupungille kokouksen järjestelyistä sekä tarjoilusta. Asioiden käsittely, keskustelut ja päätökset tapahtuivat jouhevasti, puheenjohtajana kokouksessa toimi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Lasse Hautala.  Kokouksessa hyväksyttiin 2022 budjetti sekä toimintasuunnitelma. Kaikki valinnat tehtiin yksimielisesti. 

Suomen ampumahiihdolla on pitkäjänteisiä yhteistyökumppaneita – myös uusia – Suuri kiitos kaikille yhteistyökumppaneillemme. Yhteistyönne mahdollistaa ampumahiihtojoukkueidemme valmentautumisen ja kilpailemisen.

Kiitän kaikkia eri rooleissa mukana olleita henkilöitä kuluneen vuoden onnistuneesta toiminnasta niin seuroissa kuin liitossa: urheilijoina, harrastajina, valmentajina, huoltajina ja muissa tehtävissä olleita. Työ on ollut merkittävää ja arvokasta.  Rohkenen sanoa, että teemamme – MENESTYMME YHDESSÄ – on toteutunut hyvin.

Toivotan Rauhallista Joulua ja onnellista Uutta Vuotta 2023!

Ampumahiihtoterveisin,
Kalle Lähdesmäki
Puheenjohtaja