Kansallista fluorikieltoa valmistellaan kaudelle 2024–2025

     Matilda Suhonen   Uutiset  

kuva: Nordic Focus

Kansainvälisten lajiliittojen suositus fluorikiellosta ei astu voimaan kansallisella tasolla vielä tulevalle kaudelle 2023–2024. Perusteina linjaukselle ovat aikataulu sekä rajalliset resurssit valvonnan toteutumiseksi. Suomessa tullaan kuitenkin noudattamaan fluorien käyttöä koskevaa EU-säännöstä ja valmistelemaan kansallista fluorikieltoa. EU-säännöstön tavoitteena on vähentää fluorin haitallisten aineiden vaikutuksia terveyteen ja ympäristöön. 

Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) ja Kansainvälinen ampumahiihtoliitto (IBU) ovat asettaneet fluorivoiteiden käyttökiellon kaudelle 2023–2024 tuotteiden terveys- ja ympäristöriskien vuoksi. Fluorikielto on tulevalla kaudella voimassa kaikissa FIS:n ja IBU:n alaisissa kansainvälisissä kilpailuissa, nuorten ja aikuisten arvokilpailuissa, maailmancupin osakilpailuissa sekä Scandinavia Cupissa. Suksien fluoritestausta voidaan toteuttaa kaikissa ulkomailla käytävissä kilpailuissa. Fluorien testaamiseen liittyvistä asioista tiedotetaan vielä tarkemmin ennen kilpailukautta.

Kansallisella tasolla valmistaudutaan fluorien käytön kieltämiseen. Tavoitteena on kiellon täysimääräinen voimaantulo ja valvonnan aloittaminen kauden 2024–2025 aikana. Fluorikieltoa edistää kansallinen työryhmä, jossa asiaa työstävät Hiihtoliiton sekä Ampumahiihtoliiton edustajat yhdessä kilpailu- ja tuomaritoiminnan edustajiston kanssa. Asiantuntijat rakentavat kansallista säännöstöä kansainvälisten linjausten mukaan. 

Lisätiedot:

Teemu Lemmettylä

Fluorikiellon kansallinen työryhmä

044 3222 322