Puheenjohtajan katsaus 10/2023

     Tapio Pukki   Uutiset  

Hyvät ampumahiihdon ystävät,

Kilpailukausi lähestyy

Ensilumen latuja on avattu mm. Vuokatissa, Kontiolahdella, Imatralla, lisää tulee koko ajan. Kuukauden kuluttua kilpailukausi alkaa tutulla gp-kisalla Kontiolahdella. Kisat ovat myös näyttökilpailut alkavaan maailman- ja IBU-cup kisoihin. Kesän aikaisen valmentautumisen onnistuminen ja urheilijoiden kehityksestä saadaan hyvä tilannekuva siitä missä mennään. Viestien ja palautteiden mukaan valmennuskaudella on varsin hyvin voitu treenailla terveenä ja että treeniohjelmat on voitu suorittaa suunnitelmien mukaan ja onnistuneesti. Kotimainen kansallinen kilpailukausi alkaa joulukuun puolivälissä.

IBU cup aloittaa Suomessa kansainvälisen kilpailukauden

Alkavalla kaudella Kontiolahdelle on myönnetty kauden ensimmäinen IBU cupin osakilpailu. Uutena on, että järjestäjämaa saa 6+6 urheilijaa joka starttiin. Näemme Suomessa todella tasokkaan kilpailun. Tiedetään, että alkukaudesta IBU cupissa aloittaa useita urheilijoita, jotka hakevat tuntumaa maailmancupiin.

PKO, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ja Kontiolahden Urheilijat ovat tehneet sopimuksen, että PKO mahdollistaa ilmaisen sisäänpääsyn kaikille kisoja seuraamaan tuleville. Odotukset ovat korkealla, että kisoja tulee seuraamaan paljon yleisöä.

YLE on myös tehnyt päätöksen, että YLE Areena lähettää kaikki kilpailut suorina lähetyksinä.  Ampumahiihtoväki kiittää sekä PKO:ta että YLEä merkittävistä päätöksistä, jotka mahdollistavat lumilajien kiinnostavimman lajin – ampumahiihdon seuraamista Suomessa.

Ampumahiihdon tapahtumia

Ampumahiihtoliitto järjesti Vuokatissa 21-22.10.2023 seura- ja aluetason valmentajille kohdistetun ammunnan valmennustilaisuuden, jossa kouluttajana oli Liiton ammunnan valmentaja Tapio Kajan.

Osanottajia oli todella hyvin kaikilta alueilta, 18 seurasta, yhteensä 29 osanottajaa. Tilaisuus oli innostava, keskustelu vilkasta ja palaute varsin positiivista. Osanottajat toivoivat jatkoa tilaisuudelle, jota luonnollisesti ryhdytään välittömästi valmistelemaan.

Liiton strategian toteutuminen etenee. Korona hidasti parilla vuodella etenemistä, mutta nyt voidaan todeta, että jo neljällä alueella seurojen yhdessä sopima aluevalmennus toimii. Kuluneena viikonloppuna mm Pohjoisen alueen alueleiri toteutettiin Vuokatissa, osallistujia oli n 20.  Muidenkin alueiden osalta leirejä on ollut ja tulossa vielä ennen kilpailukautta. Tämä on hyvän merkki. Seurojen yhteistyöllä voidaan mahdollista se, että harrastajan seuran koosta riippumatta on mahdollista päästä sekä tutustumaan alueen muiden seurojen nuoriin sekä saada valmennusta ampumahiihdossa kehittymiseen.

Yhteistyökumppanineuvottelut ovat loppusuoralla

Ampumahiihtoliiton yhteistyökumppanisopimukset ovat luonteeltaan pitkäaikaisia. Alkuvuoden aikana katkolla sopimukset jatkuvat yhtä lukuun ottamatta. Uusia kumppaneita on sovittuna kaksi.  Sopimusneuvotteluita toteutetaan nykyään ympäri vuoden. Viime vuosien menestyksen perusteella yhteistyökumppanit ovat nähneet vahvistuvaa lisäarvoa yhteistyöstä ampumahiihdon kanssa.

Tämä on äärettömän tärkeä asia, kun kaikki tietävät, miten tiukkaa on urheilun ja liikunnan resurssointi. Erityisesti arvoihin ja vastuullisuuteen rakentuvat sopimukset ovat lisääntyneet.  Näissä asioissa proaktiiviset toimenpiteet kantavat hedelmää parantuneen kilpailumenestyksen lisäksi.

Fluorikiellon voimaantulo on tosiasia. IBU:n johdolla myös Suomessa olemme valmistautuneet noudattamaan kestävää kehitystä ja voimassa olevaa lainsäädäntöä. Alkava kausi tulee olemaan todella haasteellinen, kun vielä kotimaan kisoissa fluorin käyttö on sallittu. Mm. Kontiolahden gp-kisoissa näyttökisasarjoihin osallistuville järjestetään yhteinen voitelu – fluoria ei siis käytetä enää kv-kisoissa.

Ampumahiihtoterveisin,

Kalle Lähdesmäki
Puheenjohtaja