Aatun malja

 

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth oli innokas ampumahiihdon ystävä ja tukija. Vuonna 1996 Matti Hurtta ja Adolf Ehrnrooth alkuunpanivat ”Kenraalien Miekka”-kampanjan. Kampanjan aikana myytiin yht. 100 hopeista Kenraalien Miekkaa. Siitä syntynyt merkittävä tuotto ohjattiin liiton kautta nuorten ampumahiihtäjien hyväksi vuosina 1996-2010.

Vuonna 2002 liitossa päätettiin, että ne ampumahiihdon nuorten SM-kisat, jossa ovat ohjelmassa pikamatkat, ovat samalla Aatun muistokisat. Kisojen yhteydessä päätettiin jakaa myös ikuisesti kiertävä Aatun malja, jonka Adolf Ehrnrooth signeerasi. Maljan mukana jaetaan myös rahastipendi.

Maljan hankki Matti Hurtta ja Matti Hurtasta tuli Adolf Ehrnroothin toivomuksen mukaan Aatun malja – toimikunnan puheenjohtaja. Kyseinen toimikunta päättää vuosittain kenelle malja luovutetaan. Toimikuntaan kuuluvat M. Hurtta ja 2-3 Ampumahiihtoliiton edustajaa. Malja luovutetaan aina lupaavalle nuorelle, joka kilpailee sarjoissa 17-21 vuotiaat.

Myöntämisperusteissa kiinnitetään huomiota erityisesti kolmeen seikkaan:

  1. Ammuntasuoritukset arvokisoissa (tilanteenhallinta).
  2. Menestys EM- ja MM-kisoissa.
  3. Suoritukset Aatun muistokisoissa, jonka yhteydessä Aatun malja luovutetaan.

Maljaa on aina kisapaikalla luovuttamassa myös joku Suomen kenraalikuntaan kuuluva henkilö.

Aatun malja ei ole sama asia kuin liiton valinta vuoden parhaaksi nuoreksi, vaikka varsin usein se on mennyt samaan osoitteeseen. Aatun malja on kannustusmalja lupaavalle nuorelle, eikä siinä tuijoteta puhtaasti pelkkiä menestystilastoja. Erityisen paljon annetaan arvoa ”hermojen hallinnalle” tiukassa paikassa, eli ammuntasuorituksille arvokisoissa ja myös kotimaan SM-kisoissa. Ensimmäiset Aatun muistokisat järjestettiin Hämeenlinnassa vuonna 2005. Maaliskuun lopulla 2017 Oulussa pidetyt nuorten SM-kisat olivat järjestyksessään kolmannettoista Aatun muistokisat.

Aatun maljan ovat vuosien varrella saaneet seuraavat nuoret:

Aatun malja 2017 Maija Keränen

2017 Aatun Maljaa Oulun SM-kilpailuissa luovuttamassa Maija Keräselle liiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki ja SM-kisojen kilpailunjohtaja Anne Talvensaari-Mattila

2005 Lasse Tanskanen

2006 Mari Laukkanen

2007 Pinja Piira

2008 Mikko Repo

2009 Mikko Repo

2010 Ahti Toivanen

2011 Meri Maijala

2012 Auli Kiskola

2013 Jessika Rolig

2014 Mikael Koivunen

2015 Heikki Laitinen

2016 Tuomas Harjula

2017 Maija Keränen