Katsaus Liiton tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöhön

     Lauri Elo   Uutiset  

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuusprojektin tuotoksia

Liiton Tasa-arvo ja yhdenvertaisuusprojekti on vuoden 2020 aikana työstänyt tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviä toimenpiteitä ampumahiihdossa. Projekti on yhteydessä myös IBU:ssa käynnissä olevaan tasa-arvoasian projektiin. Projektin tavoitteiden mukaisesti naisten määrää on pyritty lisäämään seura- ja Liittotoiminnoissa naisille suunnattujen ilmaisten valmentajakoulutusten sekä kyselyn avulla. Liiton hallitukselle on tehty toimenpidesuosituksia sukupuolten tasaisemman osallistumisen puolesta, jonka myötä hallitukseen ja valiokuntiin on lisätty sukupuolikiintiöt. Viime syksynä Liiton 60-vuotiasta taivalta juhlittiin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden teemalla. Juhlaseminaarin tallenne on katsottavissa täällä.

Projektin myötä tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta sekä epäasiallisen käytöksen nollatoleranssista on viestitty Liiton nettisivuilla ja seurakäynneillä. Urheilijoille on luotu toimintaohjeet häirintä- ja syrjintätilanteisiin, jotka löytyvät Liiton sivuilta. Tavoitteiden mukaisesti yhdenvertaisia harrastusmahdollisuuksia on lisätty matalan kynnyksen toiminnalla. Projektin toimenpiteenä Yhdenvertaisuus- ja-tasa-arvosuunnitelma sai uuden rakenteen ja sen tavoitteet päivitettiin seuraavan kahden vuoden osalta. Nuorten odotuksia ja toiveita on huomioitu selkeyttämällä ryhmä- ja kilpailuvalintojen valintakriteereitä, julkaisemalla kauden aikana kilpailupistetilanteita sekä tekemällä valinnat ryhmiin ja kilpailuihin läpinäkyvästi. Koronarajoitukset ovat tällä kaudella aiheuttaneet suuria haasteita joukkue- ja ryhmävalintojen näyttöihin, mutta valinnoissa huomioidaan aina yhdenvertaisesti kaikki urheilijat.

Katsaus tulevaan vuoteen

Projekti on saanut jatkoa vuodelle 2021 uuden hankekauden myötä, johon Opetus ja kulttuuriministeriö on myöntänyt erityisavustuksen. Naisille ilmaisia valmentajakoulutuksia ja naisten kyselyä jatketaan myös tulevalla hankekaudella tavoitellen yhä tasa-arvoisemman lajikulttuurin muodostumista. Kannustetaan siis yhdessä naisia mukaan ampumahiihtotoimintaa ja -valmentajiksi! Vuonna 2021 haluamme lisätä edelleen tietoisuutta häirinnän ja syrjinnän ennaltaehkäisystä, esimerkiksi koulutuksin, taaten jokaiselle harrastajalle sekä lajin parissa toimijalle mahdollisuuden turvalliseen urheiluympäristöön. Tänä vuonna kartoitamme erityisryhmille sopivia tapoja kokeilla ampumahiihtoa ja pyrimme tarjoamaan myös heille lajiesittelyjä mahdollistaen ampumahiihdon kokeilun ja harrastamisen.