Lajipäällikkö Jarkko Kauppisen terveiset

    Lauri Elo   Uutiset  

Hyvät ampumahiihdon ystävät, lajin harrastajat ja lajin parissa toimijat!

Minulla on ollut ilo tulla takaisin ampumahiihdon pariin ja odotan innolla tulevaa lajipäällikön työtäni Suomen Ampumahiihtoliitossa. Lopettaessani aktiivisen ampumahiihtourani vuonna 2015, en heti uskonut palaavani takaisin ampumahiihtoon näin vahvasti, mutta tulevaisuutta on välillä vaikea ennustaa ja nyt helmikuun alusta lähtien olen ollut virallisesti lajipäällikkönä.

Päädyin hakemaan lajipäällikön paikkaa, koska palo ampumahiihtoa kohtaan oli edelleen vahva ja työnkuva vaikutti kiinnostavalta. Mietin myös, että annanko itselleni anteeksi, jos en hae paikkaa. Monien vaiheiden jälkeen lopputuloksena oli se, että minut valittiin tehtävään ja nyt ollaan jo täydessä vauhdissa töissä tekemässä asioita suomalaisen ampumahiihdon eteen.

Mitä uuteen lajipäällikön tehtävään tulee niin, koen että työssäni minulla on paljon etua vahvasta urheilutaustasta ja sitä kautta tulleesta kokemuksesta eri asioista. Uskon myös, että entisenä urheilijana voin ymmärtää urheilijoita paremmin ja sitä kautta minun on helpompi ns. asettua heidän asemaansa. Lisäksi koen myös vahvuutenani laajan sidosryhmätoiminnan, joka toivottavasti tulee entuudestaan vahvistumaan tämän työn kautta. Ja jo tässä vaiheessa on hienoa huomata, että lajin parissa toimii edelleen paljon sellaisia henkilöitä, jotka olivat jo mukana lajin parissa aktiiviurallani.

Lähtökohtia

Uuden työn aloittamisessa on aina omat haasteensa ja alussa on paljon asioita, joiden omaksuminen vie aikansa. Lisäksi näin kilpailukauden keskellä ns. liikkuvaan junaan hyppääminen on asettanut haasteita työn aloittamisessa, mutta jostain se on aloitettava!

Kun puhutaan urheilusta ja varsinkin huippu-urheilusta, niin siinä tavoitellaan menestystä ja menestyksen mittarina usein toimivat arvokisamitalit ja pistesijat. Entäpä, jos menestystä ei tule? Ketä silloin syyllistetään? Ja jos menestystä tulee, niin silloin löytyy aina selkään taputtajia.

Näin lajipäällikkönä koen, että menestyminen on enemmän urheilijan ja hänen valmentajiensa ansiota kuin minun, mutta taustalla olevat pilarit tulee olla myös kunnossa. Tässä myös lajipäällikön toimilla on keskeinen rooli. Menestymisen suhteen olen vahvasti myös sitä mieltä, että yksittäiset onnistumiset ovat tärkeitä ja erittäin hienoja asioita, mutta tasoa pitää pystyä nostamaan myös joukkuetasolla. Mielestäni tämä kertoo paremmin, että asioita on tehty oikein. Hyvänä osoituksena tästä ovat esimerkiksi tämän kauden miesten viestijoukkueen hyvät sijoitukset kauden maailmancupin osakilpailuissa.  

Lajipäällikön työn kautta haluan olla mukana tehostamassa valmennuksen kokonaisuutta ja tukea urheilijoita. Lisäksi haluan tutustua paremmin urheilijoihin, valmentajiin ja lajin parissa oleviin ihmisiin kentällä, jotta voin olla paremmin tukemassa toimintaa. On tärkeää kohdentaa resursseja järkevällä tavalla ja saatava ns. rattaat pyörimään entistä paremmin. Kokonaisuuden on pelattava, jotta menestymisen lähtökohdat olisivat kunnossa.

Uusia linjauksia tulossa…

Aloittaessani lajipäällikön tehtävät, pääsin jo varhaisessa vaiheessa tutustumaan tehtyyn ja nyt julkistamisvaiheessa olevaan valmennuslinjaukseen. On hyvä, että valmennuslinjaukseen on haettu konkretiaa. Yhtenäisen suomalaisen ampumahiihtovalmennuksen linjausta ei ole hetkeen kirjoitettu auki ja sitä on yritetty työstää useamman vuoden aikana eri päävalmentajien toimikausilla. Valmennuslinja on hyvä alku kehitykselle, jossa määritellään määrälliset ja laadulliset tavoitetasot ampumahiihdon kansainvälistä kärkeä tavoitteleville urheilijoille. Valmennuslinjaa tullaan esittelemään lisää kevään aikana kentällä ja siihen tullaan tekemään tarkennuksia jatkossa.

Syyskokouksen hyväksymä ja pian lopullisessa muodossaan julkaistava Ampumahiihdon strategia Suomessa 2021–2026 antaa myös suuntaviivoja tekemiselle ja toivotaan, että nämä näkyisivät mahdollisimman paljon myös käytännön tasolla.

Lopuksi haluan sanoa, että suomalainen ampumahiihto on ollut minulle jo tähän ikään asti iso osa elämää, jonka parissa olen kokenut iloja ja suruja. Nyt tämä matka jatkuu uudestaan lajipäällikön roolissa. Katsotaan, millainen matka tästä on tulossa. Tervetuloa matkalle mukaan!

Ampumahiihtoterveisin,

Lajipäällikkö

Jarkko Kauppinen