Seura- ja harrastetoiminnan kuulumisia

     Lauri Elo   Uutiset  

Käynnissä on viimeiset viikot kuluvaa lisenssikautta, joten on hyvä hetki katsoa lisenssimääriä ja niiden kehitystä kahden koronan kurittaman kauden jälkeen. Suomessa uutisoitiin laajasti siitä, kuinka korona on vaikuttanut eri lajien harrastaja- ja lisenssimääriin. Ampumahiihdossa näkyvimmät vaikutukset olivat kansallisten kilpailujen vähyys rajoitustoimien takia, sekä osallistujakato niissä kilpailuissa mitä saatiin järjestettyä. Onneksi kuluvalla kilpailukaudella saatiin kilpailuja järjestettyä, mukaan lukien kaikki SM-kilpailut. Ampumahiihdossa ollaankin montaa muuta lajia paremmassa tilanteessa, sillä meillä lisenssimäärien lasku taittui melko nopeasti ja olemme jo kuluvalla kaudella saavuttanut lähes koronaa edeltäneen tason, mistä kuuluu kiitos kaikille harrastajille, jotka ovat pysyneet lajissa tai palanneet lajin pariin koronan jälkeen, sekä niille uusille harrastajille, jotka ovat löytäneet lajin pariin. Toivon, että lisenssimäärien kehitys on jatkuvaa ja pyrimme kaikki siihen, että kasvu jatkuu joka vuosi. 

Kesällä käynnistimme kampanjan, jolla tähdättiin lisenssimäärien, sekä kesän SM-kilpailujen osallistujamäärien kasvattamiseen. Kampanjassa arvotaan Mari Ederin vetämät harjoitukset vuoden 2023 aikana niiden seurojen kesken, jotka onnistuivat kasvattamaan omia osallistujamääriään joko ampumajuoksuissa tai rulla-ampumahiihdon kilpailuissa 20 % verrattuna vuoteen 2021. Liiton syyskokouksessa järjestettävään arvontaan pääsee yhteensä 16 ampumahiihtoseuraa: 

Iisalmen VisaJoutsan PommiJurvan UrheilijatKangasalan Kisa
Kangasniemen KalskeKauhajoen KarhuKontiolahden UrheilijatKouvolan Hiihtoseura
Närpes Kraft SkidföreningOrimattilan JymyPuijon HiihtoseuraSaloisten Reipas
Ski JyväskyläSoisalon AmpumahiihtäjätSotkamon JymySumiaisten Kunto

(Voittava seura saa päättää järjestetäänkö leiri seuran harrastajille vai kaikille alueen harrastajille.) 

Vaikka ampumahiihdon lisenssimäärä onkin kääntynyt nousuun, ei harrastajamäärien kasvu ole itsestään selvää ampumahiihdon kaltaisessa lajissa, missä nuorten harrastajien vanhemmilta odotetaan läsnäoloa harjoituksissa ja tärkeä välineistö on luvanvaraista. Harrastajamäärien kasvattaminen vaatiikin liitolta, mutta erityisesti seuroilta, suunnitelmallista ja aktiivista otetta, jotta uudet harrastajat löytävät lajin pariin ja saavat ampumahiihdon onnistumisen kokemuksia. 

Lajiesittelyt, tutustumispäivät, Napsu-leirit ja ampparikoulut ovat niitä paikkoja missä lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan lajiin ja saamaan innostusta lajia kohtaan. 

Liitossa pyrimme tukemaan harrastajamäärien kasvattamista materiaalien ja ekoaseiden avulla. Näiden lisäksi järjestämme aktiivisesti lajiesittelyjä kouluilla ja liikuntatapahtumissa. Tulemme myös etsimään jokaiselle alueelle 2-3 ampumahiihdon harrastajaa, jotka korvausta vastaan järjestäisivät alueellaan lajiesittelyjä paikallisilla kouluilla, joilla tuetaan seurojen omia tutustumistapahtumia. 

Vuoden 2023 aikana käynnistetään myös ilma-aseprojekti, missä testataan lupavapaiden aseiden käyttöä ampumahiihdon harrastustoiminnassa, seuraten aktiivisesti muun muassa Ruotsia, missä harrastajamäärät saatiin merkittävään kasvuun ilma-aseilla ja yhteistyöllä maastohiihtoseurojen kanssa. Pääpaino ensimmäisenä vuotena tulee olemaan pääkaupunkiseudulla sekä Jyväskylässä.

Pyrimme tukemaan seuroja myös koulutustarjontaa kehittämällä, jotta erityisesti koulutusten saavutettavuus parantuisi. Ohjaajakoulutuksen materiaalien päivittäminen on viimeistelyvaiheessa ja I-tason valmentajakoulutuksen päivittäminen on nyt aloitettu. Molemmissa toimenpiteissä pääpainona on siirtyminen verkkokoulutusympäristöihin, sekä materiaalien uudistaminen. Näillä toimenpiteillä tähtäämme seuratoiminnassa mukana olevien koulutettujen ohjaajien ja valmentajien määrän kasvattamiseen, jotta seuroissa olisi lisää toimijoita järjestämään esittelytapahtumia sekä ohjaamassa uusia lajin harrastajia. 

Kuva Etelä-Suomen alueleiriltä Imatralta. Kuvassa vastuuvalmentaja Jukka Pätäri vetää ryhmäharjoituksia

Vaikka aluetoiminta ei itsessään tähtää harrastajamäärien kasvattamiseen, on sillä selkeä vaikutus harraste- ja kilpailutoiminnan laadun ja kiinnostavuuden paranemiseen, mikä hyödyttää myös harrastajamäärien kasvattamista. Olemme saaneet liiton strategian mukaisesti aluetoimintaa käyntiin jo lähes koko Suomessa erityisesti aluekilpailujen ja alueleirien muodossa. Pyrimme liiton omassa toimintasuunnitelmassa siihen, että pystymme tukemaan aluetoimintaa vuoden 2023 aikana sekä taloudellisesti, että valmennuksellisesti. Tarkennetut toimenpiteet tulevat mukaan vuoden 2023 toimintasuunnitelmaan.

Tiedän, että ampumahiihtoon löytyy paljon uusia harrastajia, jos kiinnostuneille vaan saadaan tieto lajin harrastusmahdollisuuksista, sekä tarjotaan heille mahdollisuus kokeilla lajia!

Haastankin kaikki seurat tutustumaan liiton materiaaleihin osoitteessa https://www.biathlon.fi/materiaali/ ja järjestämään vuoden 2023 aikana vähintään kaksi uusiin harrastajiin tähtäävää tapahtumaa.Tapahtumien järjestämiseen voi pyytää ekoaseita, tukea ja neuvoa allekirjoittaneelta. Uskon, että harrastajamäärien kasvattaminen on meidän yhteinen tahtotilamme, mutta onnistuakseen, se vaatii meidän kaikkien aktiivista otetta tavoitteen saavuttamiseksi. 

Alla on vielä seurojen käyttöön tekemäni toimintasuunnitelman ohje, johon on koottu seura- ja harrastetoimintaa koskevia tärkeitä huomioita, sekä muistutuksia seuroille, että onhan nämä asiat kunnossa seuran omassa toimintasuunnitelmassa. Tutustukaa myös tähän materiaaliin, kun seuroissa kirjoitatte vuoden 2023 toimintasuunnitelmia.

Yhdessä kohti parempaa ampumahiihtovuotta 2023

Lauri Elo
Kenttäpäällikkö
+358 46 878 2204
lauri.elo@biathlon.fi